Mój fijoł

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój fijoł

Post »

Siberia, obejrzałam obrazek-mam tylko białe i różowe zawciągi. Zdjęć kupidynka nie będzie, bo dziś piękna pogoda-cały dzień pada i grzmi :D
Wczoraj zahaczyła nas burza. Nie było może tak strasznie, deszcz prawie nie padał, ale dmuchnęło. Widać po prawej stronie, że stara lipa przy kościele złamała się-to był jeden podmuch.
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewcia nie chciałaś mojego deszczu,to Ci za karę mało polało :;230 Moja kozłówka ściele się pod krzewuszkami i jest jej tam całkiem dobrze.Jeśli chodzi o cięcie powojników,to ja też przycinam jesienią,na wiosnę mam gotowe,i nie niszczę wczesno wiosennych przyrostów.I nie słuchaj opinii aby ciąć wszystkie na 15 cm. to bzdura.Pozbawisz się pierwszego najładniejszego kwitnienia na starym drewnie tych powojników powtarzających,które mają pierwsze kwitnienie pełne,lub półpełne,a na nowych przyrostach dają kwiaty płaskie.Są trzy grupy cięcia w zależności od gatunku,i dlatego tak ważna jest nazwa powojnika,bo wtedy zawsze gdzieś znajdziesz jak ciąć.Sadząc obok siebie też można dobrać odpowiednio,bo np. wczesny botaniczny nie wymaga cięcia w ogóle,a bylinowy trzeba przyciąć nisko 15-20 cm.i są kłopoty żeby wyłuskać pędy przycięte z powojnika ,którego się nie tnie,nie uszkadzając tego drugiego. Możesz poczytać w necie o cięciu lub kup sobie książkę np. "Clematis -Najpiękniejsze gatunki powojników " autor Friedrich Manfred Westphal -lub inną ,będziesz miała poradnik pod ręką. Życzę powodzenia w uprawie ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak to już jest, ze w jednym ogrodzie roślina rośnie jak szalona bez żadnych prawie zabiegów a w innym chuchana i dmuchana ginie już w pierwszym roku.
Ja na szczęście mam już tak zapchane rabaty, ze na prawdę niewiele już się na nich może zmieścić.
Ale inny plus tego ścisku to ten, że chwasty też nie mają gdzie rosnąć. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, dziękuję za informację :D Jednak mój problem polega na tym, że nie wszystkie nazwy znam. Kupowałam też takie:"Taki ładny, różowy". A kupione przez allegro nie wyglądają jak na obrazku :;230
Grażyna, chciałabym doprowadzićdo sytuacji, że chwasty nie mogą znaleźć sobie miejsca :D Szczególnie między różami.
Kwitnie Stanwell Perpetual, dopadłam go :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo widzę, ze masz spory łan Rogownicy kutnerowej.
Czy po kwitnieniu przycinasz ją aby była zwarta i nie ogałacała się ?
W ub roku na kilku kępach zrobiłam próbę , pięknie się odmłodziła i była ładna do końca sezonu.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, rogownicę po kwitnieniu zawsze przycinam, bo zarosłaby mi ścieżkę. W zeszłym roku ścięłam ją do ziemi z powodu budowy murku. Rozrosła się bardziej :D
Niektóre z naparstnic się rozbujały :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witam w kolejny deszczowy wieczór :tan :wit
Podmuchu nie zazdroszczę, szkoda tego wielkiego drzewa.
Teraz już wiem, co zrobić z tą rogownicą-strzyżenie obowiązkowe. Zawsze po kwitnieniu miałam ją ochotę wywalić. Wszystko w ogrodzie strzygę, latam z tym sekatorem a o niej nie pomyślałam :oops: Trzeba to zmienić.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

ewamaj66 pisze:Polecam zawciąg, który mogłeś spotkać jako Armeria maritima. Niski, kwitnie różowymi lub białymi kuleczkami, nie potrzebuje specjalnych zabiegów, nie rozsiewa się, tylko tworzy coraz większą kępę, którą łatwo dzielić :D
Ewa,muszę cię zmartwić,ale zawciąg niestety rozsiewa się.Też żyłam w takim przekonaniu jak ty przez trzy lata.W tym roku duże kępy są łyse w środku,
są wyraźnie pooddzielane na mniejsze kępy.Ponadto mam młode samosiejki na skalniaku.Będę niedługo robić generalny porządek na skalniaku
i chyba posadzę sobie już tylko te młode.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna, u mnie to wymóg konieczności :D Po cięciu rogownica szybko odbija.
Ania, miałam na myśli, że zawciąg nie rozsiewa się za bardzo-w porównaniu np. do goździka kropkowanego lub dzwonka skupionego :D Czytałam gdzieś, że takie ogałacanie się środka jest normalne. Roślinę trzeba wykopać i powtórnie posadzić młodsze części.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewuś Kogra ma rację,w dużym zagęszczeniu chwasty nie mają szans,oprócz gwiazdnicy,bo ta wszędzie się wciśnie,ale łatwo ją usunąć. Nawiązując do cięcia powojników kieruj się prostą zasadą im wcześnie kwitnące to wyżej cięte,a te co kwitną po 10 VI przycinaj niżej.Górna granica cięcia wcześnie kwitnących wielko kwiatowych to 150 cm.ale jak przytniesz na 100 cm. to będzie okey.W tym sezonie kwitnienia są przyspieszone,a młode nabytki trzeba ciąć niżej ,aby się zagęściły.W pierwszym roku 30 - 40 cm. w drugim 50 - 70 a w trzecim i następnych 70-150 cm.Obserwuj a sama nabierzesz doświadczenia .Życzę obfitego kwitnienia ;:33
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

To nic nowego, że byliny trzeba odmładzać. Niektóre już co 3 lata. W przeciwnym razie obumrą.
Najprostszym zabiegiem jest wykopanie całej bryły i oddzielenie z niej części dla koleżanki z forum ;-)
Po ponownym posadzeniu roślina zachowuje się jak o kilka lat młodsza, ma nowy wigor :-)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, też jestem przekonana, że rośnie mniej chwastów, gdy roślin sadzi się dużo. Dziękuję za instrukcję powojnikową :D
Siberia, masz rację :D Do tej pory często dzieliłam swoje rośliny, ale chyba zaopatrzyłam już wszystkie sąsiadki :;230
Tą dróżką chodzę do warzywniczka. Zbliżeń nie będzie, bo wszystko strasznie zarosło :D
Obrazek

Widać wyraźnie, co się stało z agapantem-upał tak go zmęczył, że się położył i na tyle mu wygodnie, że nie wstaje :D To niebieska kulka przed jałowcem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---

Post »

Ja lubię zarośnięte :-)
Co tam za świece kwitną? Łubiny czy tawułki?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ostatnim zdjęciu to naparstnice. Spodziewałam się Bóg wie czego, bo w zeszłym roku siewki były monstrualnych rozmiarów, a kwitną zupełnie normalnie-120 cm albo i mniej :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---

Post »

U mnie podobnie W tamtym roku kopka liści, a po zimie mizeria. Jedna kwitnie, a druga malutka ledwo się zbiera do kupy. Fakt, że glina po zimie osiadła i chyba odsłoniła jej korzonki. Muszę głębiej zakopać biedaczkę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”