Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Moniu, nie może się udawać każdemu wszystko. Ale czasem popełniamy jakiś błąd. Irysy i eremusy powinny się u Ciebie
dobrze czuć, bo masz suchą glebę,
. Chyba że się mylę. Zazdroszczę Ci chłodu. Przez te upały okropnie marnuję czas. A roślinki też cierpią. :(

Wiesiu,właśnie dziś o Tobie myślałam. ;:196 A zaraz zobaczysz, dlaczego na Twojej ławeczce jest siódme niebo teraz.

Pogoda sprawia, że bez przerwy coś zakwita, ale w tej chwili przebojem są jaśminowce. Mieszkają tu dłużej niż ja,
w zasadzie u sąsiadów, ale jak widać , wiedzą doskonale , gdzie pokazać kwiaty, Sasiadka nie uprawia ozdobnych.

Wieczorem był taki oszałamiający, upojny zapach, że trudno było opuścić ogród.

Dla WSZYSTKICH MILYCH GOSCI mocno pachnące fotki.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Imię róży

Nie jest to nawiązanie ani do książki Umberto Ecco, ani do filmu. Zapowiada tylko to, o czym piszę. Można to nazwać
relacją z fall in love. ;:167 Choć nie jestem całkowitą nowicjuszką w uprawie róż, dopiero teraz pojawiły się symptomy choroby
zwanej na Forum różyczką. ;:162 I właśnie się wiąże z imieniem. Moje "stare" róże są bezimienne. :( Tak jak ludzie nam obcy,
mijając których ,czasem zwrócimy uwagę na sylwetkę, kolor np.włosów, a nawet zapach - miły lub nie. :wink:
Uśmiechniemy się lub miniemy obojętnie. :roll: Ale gdy poznajemy - najpierw jest imię. Nie ma bliskości bez imienia. ;:132
Już nie kupię róży : czerwonej, żółtej, białej... Jak się z taką zaprzyjaźnić? :wink:
Rozumiem teraz forumowiczki mówiące o konkretnych różach. To zupełnie inaczej brzmi. :D Ja też teraz rano idę zobaczyć jak
się ma Flora Danica, czy przekwitł Szekspir, a może zakwitła Osiria? To ciekawe dla mnie doświadczenie. Imię stało sie
wyznacznikiem mojego nowego stosunku do róż.

Double Delight rano i wieczorem

Obrazek Obrazek

Trojka i niestety N.N

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gencjana pisze:Comciu, kwiatek tak, ale liście jakby inne. Stasia nazwała stokrotką jakąś tam, jak mi dawała. Nawet nie wiem, czy to bylina. ;:132
Jest to oseospermum ,czyli stokrotka amerykańska .Roślina jednoroczna .

U mnie pustynniki ,to też porażka . :? :oops: :(
Pięknie napisałaś o różach .U mnie niestety większość NN .
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Gencjana pisze:Olu,ja już choruję na drugą drzewiastą. Możesz podać szczegóły? (gdzie, po ile, jaka).
Adrianno, piwonie drzewiasta kupiłam w punkcie sprzedaży Kulas przy Brucknera.Koszt 45zł. Gdybyś jednak chciała kupić, radzę przed zapłaceniem wyjąć z doniczki i przekonać się czy system korzeniowy jest przerośnięty, bo moja dosłownie wypadła z ziemi. Żadnym korzonkiem nie była z nią związana. Teraz bidulka walczy o przetrwanie :wink:

Jeżeli chodzi o stosunek do róż, to mogę się podpisać pod tym co napisałaś Adrianno, obiema rękami :D Także dopiero teraz je odkrywam na nowo.
A z jaśminową ścianą całkiem sprytnie wyszło. Nie zajmuje miejsca na działce, pachnie i zdobi ;:224
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Adrianno wątek na pewno założę, ale jeszcze nie teraz. Za dużo obowiązków i za mało czasu. :( Ledwo zdążę późnym wieczorem pospacerować po waszych pięknych ogrodach.
Przepięknie napisałaś o różach ;:167 . Tak ciepło, prawdziwie i mądrze...
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ta czerwona , chociaż bez imienia piękna.Warta przyjaźni , więc ją ochrzcij :!: :!:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, jednak stokrotka. Ciekawe, co z pustynnikami. Ja nie dbam o nie w ogóle.Dostałam od sąsiadki inną odmianę
i przemarzły. U niej moje też kwitną.Jolu, ale nowe róże już nie będą NN? ;:162

Olu,dzięki.To przykre, ale obawiam się, że może nie przetrwać. :( Mam jak najgorsze doświadczenia (choć niewiele)
z roślinami nie ukorzenionymi w doniczce.I w dodatku jeśli chodzi o peonie drzewiaste, często jest inna niż na zawieszce.
Też tego doświadczyłam.Ale sadzonka b. dobra, bo kwitła, posadzona w ub.roku.
Z jaśminowcami będzie problem z cięciem. Powinno się po kwitnieniu, a s. cięła w ub.roku na wiosnę więc nie kwitły.
Moze nam jakoś się uda to zrobić.. :;230 Ja się dziś zabrałam za czereśnię. Trzymam ją w ryzach.

Asiu, ;:196 A ja od wczoraj ciągle myślę o tym, by znów odwiedzić A. Tak mnie już naszło. Wiesz ,o co chodzi.

Dla Was Dziewczyny , bo najmilej się dzielić z tymi, którzy podzielają zainteresowania.

Golden Celebration to róża angielska, która odrobinę rozczarowuje. Oczekiwania były widocznie przesadne.
Mam na myśli zapach i trwałość. Może musi dojrzeć? To jej pierwsze kwitnienie u mnie.

Obrazek Obrazek

Kolejna nowość to Trojka. Jest bardzo piękna, choć nietrwała. Wyróżnia się natomiast niesamowicie dużymi
kwiatami.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,pięknie napisałaś o różach.Każdy powinien mieć swoje imię.Róża tym bardziej. :wit
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu,proponujesz chrzciny? :;230 Czy była już taka impreza? A kiedy będziesz? Niezła myśl. :;230

Małgosiu, ;:108 ;:196

Mamy wiele rzeczy typu : 2 w 1. To jest praktyczne. ;:132 Okazuje się, że mam o jedną różę więcej.Ewa (cz) wpadła
do mnie dziś rano i wieczorem , i powołuję Ją na świadka. Dziś znowu rano DD wyglądała inaczej niż wieczorem. :tan
Wpada w oko, a także w nos. Donoszę, że Ewa też się w niej ;:167

Nazwa wyjątkowo trafna-- Double Delight - poranna.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Adrianko , planuję wypad do Wrocka w lipcu.
Czekam na sygnał od Krysi.Już szykuję wiązarek dla różyczki.
Chcesz dzwoneczek gargeński :?:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, jeżeli tylko będę zapraszam. Co to jest "wiązarek? Taki dzwoneczek mam, ale nie znałam nazwy.
Bardzo dziękuję. ;:7

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Róże angielskie zwykle trzymają kwiaty 3-5 dni, pierwsze mogą oblatywać juz na drugi dzień.
Z czasem norma się wydłuża.
Dodatkowo obfitość kwitnienia u starszych okazów powoduje, że nie zwraca się zbytnio uwagi na to, co przekwitło.

Adrianno, widzę, że już wiesz dlaczego róże nas tak pociągają ;:196
Kazda z nich ma swoje imię, każda jest inna, są rude (Monica), blondynki (Sophia), brunetki (Black Baccara...) :;230
Do wyboru, do koloru.
Są zmienne i zachwycające, jak my.. kobiety 8-)

Ta nn jest pomarańczowa?
Czy czerwona?
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko piękne róże pokazujesz ale Double Delight jest wyjątkowa, po prostu cudowna ;:138.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Adrianko, trafnie opisałaś to czym dla admiratora róż jest jej nazwa i często, co za tym idzie, jej historia i pochodzenie.
Co prawda moich NN nie zamierzam się pozbywać ale zadałam sobie dość trudu by poznać ich nazwy (niestety bezskutecznie).
Życzę sukcesów w uprawie i dalszych różanych fascynacji choć jestem pewna, że obiektów marzeń nigdy nie zabraknie.
W końcu oprócz opisanych tysięcy odmian, wciąż powstają następne.
Pozdrawiam różowo :D .
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Ty i Goriadei jesteście moimi mentorkami. ;:196 Róże miałam "od zawsze", ale przy małej wiedzy, choć niemałej
przyjemności. Ale jednak prawdziwe ;:167 zrodziło się na Forum.Straciłam przed laty :( niemal 40 pieknych , odziedziczonych, krzewów(czyli
wszystkie) w wyniku drugiej fali mrozów i zaczęłam bawić się rh. Później kilka posadziłam. Bez zastanawiania się. By były
po prostu.Jedną znałam z imienia, Fresię, ale akurat padła w ub.roku. Ta o którą pytasz, jest taka , jak na fotce.
Czerwona. Aparat czasem trochę przekłamuje kolor niebieski. ;:108

Irenko,w byle kim się nie zakochuję. :;230

Asiu, nigdy się nie podkochiwałaś w Nieznajomym? :roll: Jak różowo to jeszcze malutka, bo nowa, Bonica.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”