Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Ty to Marku,Potrafisz zaskakiwać... Długo nic ( nawet nie wiedziałam, że Masz miltonie), a potem nagle pokaz kwiatka... Ależ ona delikatny kwiat. Coś pomiędzy kremem i bielą chyba...

Restrepia jest niesamowita... skąd ona bierze siłę na ciągle kwitnienie? Pasiesz ją chyba "dopalaczami" ;:224

Ach, grubiutki pędzik na Vandzi, podoba mi się!
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku cudowna ta Restrepia i bardzo chętna do kwitnienia. ;:138 ;:138 ;:138
Mam nadzieję, że moja jak się rozrośnie to też będzie tak kwitła.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję pędzika na vandzi. Piękna miltonia.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Mareczku jednak to mróweczka ,proszę jaka pracowita w produkcji kwiatuszków ;:63 mowa oczywiście o Twojej Restrepi ,jest niesamowita :D
Vandzia i miltonia no cóż dobrze im u Ciebie to i efekty widać ;:63 ;:63 :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Basiu (akwarybka), Justynko( justus27), Joasia(Joane), Asiu (mis20), Kasiu (katarzynka575) serdecznie dziękuję za odwiedziny ;:196 .
Oj tak nigdy nie myślałem że tak mała roślina jak Restrepia Brachypus tak obdarzy mnie kwiatuszkami.. Kwiatuszki są bardzo drobne i nie było ich naraz więcej jak dwie sztuki. Choć kwiatuszki utrzymują się bardzo krótko na roślinie to nadrabia ona rozkwitem tak wielu kwiatów w tak krótkim okresie czasu. Właśnie dzisiaj rozkwitł 15y kwiatuszek.
Miltonię dostałem w bardzo złym stanie bo była to tylko pojedyńcza bulwa oderwana od rośliny matecznej ,właściwie bez korzeni z jednym przyżółkłym liściem. U mnie jest od zeszłego roku i jakby zapomniana żyła własnym życiem w sphangum z korą odstawiona całkowicie na bok ,tylko od czasu do czasu spryskiwana i jak widać na fotkach tak mi się za to odwdzięczyła?.

Obrazek
Vanda Robert"s Delight Black to prezencik zeszłoroczny od mojej córeczki(oczka w głowie) i mam wielką nadzieję że pięknie zakwitnie już niedługo.

Tak wygląda dzisiaj obstawiany kilkanaście dni temu phalaenopsis (przyznam że zaskoczył mnie trochę bo oczekiwałem innych kwiatów .
Jest bardzo podobny do kwitnącego obecnie Phalaenopsis Shanghai ,choć kwiatki ma o wiele mniejsze.(chyba pójdzie na alegro)
Obrazek
... i mój w pełnym rozkwicie stoplamekObrazek
gejzerka

Post »

Marku, wszystkie trzy są urokliwe. Miltonia, bo żółta - lubię ten słoneczny kolor, phalaenopsis z małymi kwiatami - przecież małe jest piękne - spójrz na córcię :wink: i przepiękna pani stoplamek ;:63
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No powiem szczerze że mnie też zaskoczył kolor Twojego rozkwitniętego storczyka obstawiałam na jasnego, a tu masz :shock:
Mareczku a na tych bocznych torach ,to znaczy w zaciszu ,zacienionego lekko kąta stała Twoja miltonia czy na słonku , a jak jej listki nie harmonijkowe przy małej ilości zraszania ? moje kambria tylko na moment ją przestałam zraszać i od razu harmonijki jak ta lala :(
Kukułeczka ślicznie się prezentuje w całej okazałości ;:63
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, bardzo dziękuję w imieniu storczyków. Miltonia rozkwitła pierwszym kwiatkiem i jest właściwie koloru białego z lekkim odcieniem cytrynowego, i tutaj jest problem fotografii która nie zawsze oddaje właściwe kolory, ale jest naprawdę piękna.

Kasiu mnie też ,choć roślina ma ciekawą kolorystykę liści to właściwie jest u mnie 3 phalaenopsisem który ma takie same kwiaty.
Miltonia stała sobie raczej w zacienionym miejscu w akwarium z innymi rekonwalescentami , zraszana dość często i właściwie problem harmonijki nie wiem skąd się wziął . Choć nie jest to jedyny storczyk który dostał w tym roku harmonijkę na liściach . Na pewno nie jest to problem suchego powietrz.a.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Widziałam nakrapiane listki Twojego storczyka ,tego który nas zaskoczył i obstawiałam na jasne kwiatuszki bo mam takiego właśnie z nakrapianymi listkami i miał właśnie jasne :roll:
Ciekawe co to też jest przyczyną robienia się tych pomarszczonych liści na cambriach ,miltoniach ?skoro wilgotność jest zapewniona
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Marku wspaniale rozkwitły Ci te storczyki. Miltonia taka Vaniliowa. ;:224
Super ją wychodowałeś. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Jestem fanką stoplamka, jest boski! :shock:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Co jak co...ale miltonię Musiałeś dostać jako dar ;:167 Skoro tak pięknie Ci zakwitła. Może moja miltonia-niespodzianka będzie mieć podobny kolorek, marzenie, co ;:224

A ten faluś, to ten z nakrapianymi listkami, czy inny?

Stoplamek uroczy. Dziś o mały włos, swojego nie zdeptałam... ;:224 :;230
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu , autor "Storczyki w domu" - Jorn Pinske pisze tak:
"Harmonijka na liściach oznacza za dużo wody, nadmierne nawożenie lub przesuszenie roślin. (...) Nawet jeśli światło, temperatura i wilgotność powietrza są prawidłowe, objaw ten może wystąpić i spowodować trwałe oszpecenie. Najczęściej zdarza się to wówczas, gdy korzenie zaczynają gnić od nadmiaru wody albo substrat jest już stary."
Inną przyczyną, którą ja się spotkałem może być wcześniejsze uwięźnięcie liścia w fazie wzrostu, a trudność z wydostaniem się z osłonki powoduje powstanie harmonijki.

Asiu, przyznam się że sam jestem zaskoczony tak efektownym rozkwitem tego storczyka ponieważ jak już nadmieniałem nie dawałem mu wielkich szans na przetrwanie ,a tym bardziej na kwitnięcie.

Mario ,to jest nowa grupa storczyków z którymi rozpocząłem przygodę i muszę się przyznać że podbiły moje serce.

Justynko, ta miltonia to był obraz rozpaczy, ostatnia bulwa która była jeszcze podobna do storczyka jeśli samą bulwę można nazwać storczykiem . Ale powiem z doświadczenia że i z takiej bulwy wyrośnie roślina bo mam drugi przykład jak z oderwanej ,pomarszczonej ,bezlistnej i bez korzennej bulwy cambrii uzyskałem młodą roślinkę .
Tak, ten faluś? to ten nakrapiany, a i Justynko nie chodź z głową w chmurach bo niejeden stuplamkowy storczyś wpadnie Tobie pod?.nóżki :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Marku, zaskakujesz tymi kwitnieniami, zaskakujesz...a ja właśnie chyba zamordowałam Miltonię, wprawdzie była już nie ciekawa przy zakupie ale myślałam,że mi ię uda...chyba nie prędko trafi znów do mojej kolekcji :wink:
A Restrepia cudowna, takie słodkie maleństwo - u mnie od zakupu wypuszcza właśnie grubiutki przyrost i chyba coś się kluje między jednym z lisków. Może niedługo zakwitnie...I życzyłabym sobie takiej szalonej w kwitnieniu jak Twoja :D
:wit ;:3
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Marku, stoplamek w pełnym rozkwicie wygląda wyśmienicie, pojedyncze kwiatki są bardzo urokliwe. Gratuluje kwitnienia miltonii, to ponoć nie lada wyczyn ( nie wiem bo nie mam :wink: )
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”