Kasiu , autor "Storczyki w domu" - Jorn Pinske pisze tak:
"Harmonijka na liściach oznacza za dużo wody, nadmierne nawożenie lub przesuszenie roślin. (...) Nawet jeśli światło, temperatura i wilgotność powietrza są prawidłowe, objaw ten może wystąpić i spowodować trwałe oszpecenie. Najczęściej zdarza się to wówczas, gdy korzenie zaczynają gnić od nadmiaru wody albo substrat jest już stary."
Inną przyczyną, którą ja się spotkałem może być wcześniejsze uwięźnięcie liścia w fazie wzrostu, a trudność z wydostaniem się z osłonki powoduje powstanie harmonijki.
Asiu, przyznam się że sam jestem zaskoczony tak efektownym rozkwitem tego storczyka ponieważ jak już nadmieniałem nie dawałem mu wielkich szans na przetrwanie ,a tym bardziej na kwitnięcie.
Mario ,to jest nowa grupa storczyków z którymi rozpocząłem przygodę i muszę się przyznać że podbiły moje serce.
Justynko, ta miltonia to był obraz rozpaczy, ostatnia bulwa która była jeszcze podobna do storczyka jeśli samą bulwę można nazwać storczykiem . Ale powiem z doświadczenia że i z takiej bulwy wyrośnie roślina bo mam drugi przykład jak z oderwanej ,pomarszczonej ,bezlistnej i bez korzennej bulwy cambrii uzyskałem młodą roślinkę .
Tak, ten faluś? to ten nakrapiany, a i Justynko nie chodź z głową w chmurach bo niejeden stuplamkowy storczyś wpadnie Tobie pod?.nóżki