Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Olu, u mnie piwonie krzewiaste też nie kwitną., niemniej najładniejsze krzaki zrobiły się z ukorzenionych patyków, kupowanych na All :roll: szczepione mam starsze, a o wiele marniejsze.
Szałwii muszkatołowej jeszcze nigdy nie widziałam w sprzedaży. Ja dostałam sadzonkę od Jadzi, a z kolei Jadzia nasiona od forumowiczki :) to chyba jednak najpewniejsza droga.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olku, ja mogę poczekać do przyszłego roku, tylko czy piwonia będzie chciała współpracować i się ukorzeni :roll:
Zakupiona była w punkcie sprzedaży dość znanej na naszym terenie firmy (mają nawet przy wrocławskim ogrodzie botanicznym swój punkt sprzedaży). Wydawałoby się, że nie dadzą się wpuscić w maliny przy sprowadzaniu lub zakupie roślin do dystrybucji. A jednak ...

Paulinko, ja także miałam dylemat ze względu na cenę, choć moja o dychę była tańsza. Bałam się kupować przez internet, ale okazuje się, że i w realu różnie bywa. Na razie piwonii oklapły listki. Mam nadzieję jednak, że się zaaklimatyzuje. W kazdym badź razie odradzam kupować piwonię drzewiastą w opakowaniu jak na moim zdjęciu. Nie ma tam nazwy ani producenta, ani importera , ani nazwy gatunku. Jest tylko "Japanese Tree Peony".
Jeżeli umiesz ukorzeniać żylistka z patyczków (gałązek), to mogę go trochę podskubać. Nie ma on niestety odrostów korzeniowych. A jest naprawdę ładny. Pełne kwiatuszki z odcieniem delikatnego różu :D

Jadziu, psychalis u mnie rośnie w gruncie w pełnym słońcu obok pomidorów oraz kilka sztuk pod folią. Nie zauważyłam poparzeń słonecznych (byłam przed chwilą sprawdzić i liście są zieloniutkie). W takim razie będę zdawała relację z jego rozwoju, a Ty podglądaj i podejmiesz decyzję czy warto siać w roku następnym. Mi owoce rodzynka brazylijskiego nie za bardzo smakują, ale synowi tak. Podobno mają dużo witamin i minerałów.

Basiu, ja nie liczę na kwitnienie piwoni drzewiastej już i natychmiast. Wiem, że trzeba poczekać ok 3-4 lata, ale chciałabym aby zakupiona sadzonka była ukorzeniona, a moja taka nie była. Jola też pisała, że ma ten sam kłopot. Trochę szkoda kasy i nadziei na posiadanie ładnej rośliny. Źródło jej zakupu wydawało mi się "pewne i sprawdzone". I po raz kolejny okazuje się, że nie ma nic pwenego na tym pięknym świecie ;:14
Naparstnica -szałwia :oops: niestety padła do końca. Dzisiaj znalazłam ostatni pęd złamany. Obok rośnie róża i jej gałązki też są odłamane. Już nie wiem co o tym myśleć :shock: Jedynym wytłumaczeniem są koty od sąsiada. W wielu miejscach ogrodu wylegują się. I prawdopodobnie upatrzył sobie jeden z kotów to miejsce i chłodzi się na wilgotnej ziemi. Muszę skubańca dodejrzeć, ale najpierw zabezpieczyć krzaczek różany od dalszej dewastacji. Szałwi jeszcze nie widziałam w szkółkach, ale wcześniej czy później będzie moja :D

A teraz fotorelacja :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Widzę rumba już ma prawidłowe kwiaty. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Stachu 1956

Post »

Ola , w Twoich różach jest co podziwiac , piękne .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Olu pięknego masz żylistka - to chyba z tych 3 m. Róże w takich ślicznych kolorach i cudowna lilia złotogłów a za piwonię drzewiastą trzymam kciuki ;:108
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 popodziwiałam Twoje rarytaski ogrodowe ;:196

Szałwia lekarska ślicznie Ci kwitnie.
Moja też już cała w kwiatuszkach, ładnie się prezentuje, a ja zapomniała ją sfocić :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu ta żółta to mi się widzi Fresia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU czy ta dwukolorowa różyczka ma takie sztywniejsze płatki albo mięciutkie . Zobacz u mnie czy to może być ta sama . Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi sie ,że to ta sama albo to będzie Double Delight sprawdz, bo ta jeszcze u mnie nie zakwitła . Czy ta Twoja pachnie ślicznie jak pachnie to jest DD. Uwielbiam Physalisy gdyż lubię kwaśne rzeczy ,ale tylko z owoców np. niedojrzałe agresty :)
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Nie umiem ale zawsze można się nauczyć :wink: No tymi poziomkami to mnie teraz załatwiłaś.. U mnie tylko jedna czerwona :(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Olu ;:167
Nie wiedziałam, że masz tyle pięknych róż :) Jest co podziwiać!!
U mnie poziomki jeszcze nie dojrzewają, ale Ty mieszkasz w tej lepszej, cieplejszej części :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ada.kj pisze:Widzę rumba już ma prawidłowe kwiaty
Krysiu, następne kwiaty już bardziej kształtne, ale ciągle liliputki jak na różę wielkokwiatową :;230

Staszku, i ja otwieram oczy ze zdumienia, bo niektóre (raczej większość róż) to dla mnie nowe doznania wzrokowe. Stare róże dzieliły się na "zwykłe, pnące, różowe, żółte" ..itp. A to dopiero początek. Oj będzie się działo ;:224

Stasiu, żylistek z pewnością z tych większych. Pewnie i by miał ze trzy metry, ale jesienią mój M przy pomocy nożyc do żywopłotu, skrócił go o jakieś 1/3 jego wysokości. W tej chwili ma ok 2m.
Cały czas obserwuję piwonię, ale trudno coś powiedzieć. Ani nie padła, ani nie ma się dobrze. Siedzi bidulka w ziemi z oklapniętymi listkami :cry: Każde kciuki mile widziane ;:108
Halina Kwak pisze:Szałwia lekarska ślicznie Ci kwitnie.
Halinko, a mnie korcą jeszcze różne inne szłwie lekarskie, tzn różne odmiany dekoracyjne z liści ..... ;:224

Aniu, dzięki za podpowiedź i nazwanie moich róż ;:180 Kupiłam je jako angielki z All. Miały mieć zupełnie inne kolory, no i kształty. Właściwie się tym nie bardzo przejmuję, bo i tak wyglądają za zdrowe i bedą obficie kwitły. Szkoda tylko że mając nadzieję na różne kolory, posadziłam je obok siebie :lol:

Jadziu padłam na kolana przed moją różyczką dwukolorową, ale nie wyczuwam intensywnego zapachu. Może tak troszkę, delikatnie. Płatki ma raczej sztywne i listki także . W całości wygląda tak :
Obrazek

Jadziu psyhalisy jadłaś kwaśne ? Te ze sklepu były raczej słodkomdławe ;:24 To jagoda kamczacka musi Tobie także smakować. U mnie na nią nie ma chętnych, więc sama ją pałaszuję. Na porzeczki czerwone też popyt mały. A grest to tylko taki słodki, czerwony ....

Paulinko, to w takim razie prześlij mi na pw adres i prześlę Ci trochę badylków do ukorzenienia. Poziomki dopiero się "zaczęły". Niebawem i u Ciebie będzie wysyp. Chciałam się pochwalić, że żółte poziomki , to moja zeszłoroczna produkcja :D

Moniczko, róże to moja najnowsza miłość i widzę, że zaczyna być odwzajemniana :D Cieszę się jak dziecko każdym rozwijającym się pączkiem. Mam dużo słońca w ogrodzie i różyczkom to odpowiada. Pewnie powiększę ich liczbę aby mieć jeszcze więcej radości. Twoje leśne klimaty także by mnie cieszyły, ale co zrobić jeżeli się mieszka w innym terenie. No, można założyć rabatkę rh w mini skali, co już uczyniłam. A na podziwianie prawdziwej urody tych kwiatów będę wpadać do Twego leśnego zakątka :wit
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ola ale pięknie róże Ci kwitną :D :D a zachęta do stołu super :D :D :wit :wit
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Poziomki aż ślinka cieknie . Bardzo ładnie zaczęły róże ,moje dopiero w pakach .Ale masz fajnego kota ,czy jest łowny .
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Ale kolorowo u Ciebie Olu i wszystko jakoś wcześniej kwitnie, moje róże mają dopiero pączki a jaśminowiec nie wiem, zaglądałam ale nic nie dojrzałam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”