U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Witaj Marysiu z rana. Ziemia sucha, więc nie padało, nawet
burza jakoś dziwnie nas omija. Ale deszczu to już tak brakuje :?
Zamiast zamiany zdjęć wklejam z dzisiejszego ranka:
Obrazek Obrazek
Parzydełko będzie mieć delikatne słońce od 9.00 do 10.00, a potem w dość mocnym cieniu.
Mam nadzieję, że to mu nie zaszkodzi 8-) A hosty wszystkie połączę z innymi cieniolubnymi
Muszę się nauczyć wstawiać ramki, bo to jakoś ładniej wygląda. Na wszystko brak czasu, a ceną jest
estetyka niestety :( , a raczej jej brak.
A to widok ogólny tymczasowy, ma się rozumieć :? :
Obrazek
A tu taka niespodzianka, że przez chwilę zapomniałam, że mam możliwość i
powinnam to uwiecznić! ;:138 Siedziała pod mokrą reklamówką. Czy ona jest przy nadziei? Jest bardzo duża
(przy rozłożonych nóżkach jest dłuższa niż dłoń no i bardzo gruba.
Obrazek Obrazek
Może niektórych zdziwi moja reakcja, ale nigdy w naszych okolicach nie widziałam tych zwierzątek,
choć ślimaków jest tyle, że hej :!: To może dobra zapowiedź. Może ten kącik też powinnam zagospodarować?
Choćby dla żab :?: Żabunia wybrała sobie sama miejsce.

A tutaj kwiatuszki, których nazwy nie pamiętam. Kiedyś miałam tutaj skalniak z dużą ilością
odpowiednich roślin. Niestety, potem miałam wieloletni wyjazd i nikt o to nie dbał. Te kwiatuszki
wyniosły się poza posesję, na rabatce są tylko dwa w różnych jej miejscach:
Obrazek

A tu kępa za płotem bzowym, muszę je wykopać i na powrót na miejsce posadzić. Pojedynczo
wyglądają mizernie, ale w kupie bardzo efektownie
Obrazek

Pa, obowiązki wzywają :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

oster pisze: A tu taka niespodzianka, że przez chwilę zapomniałam, że mam możliwość i
powinnam to uwiecznić! ;:138 Siedziała pod mokrą reklamówką. Czy ona jest przy nadziei? Jest bardzo duża
(przy rozłożonych nóżkach jest dłuższa niż dłoń no i bardzo gruba.
Obrazek Obrazek
Może niektórych zdziwi moja reakcja, ale nigdy w naszych okolicach nie widziałam tych zwierzątek,
choć ślimaków jest tyle, że hej :!: To może dobra zapowiedź. Może ten kącik też powinnam zagospodarować?
Choćby dla żab :?: Żabunia wybrała sobie sama miejsce.
Oster - jaka piękna ropuszka ;:138
Fajnie, że się cieszysz z jej obecności. One są takie pożyteczne, niszczą szkodniki. A wielu ludzi ich nie lubi i nawet się brzydzi.
Ja się zawsze bardzo cieszę z ich obecności. Ostatnio też widziałam u siebie koło oczka- Leśnej Kałuży, ale jak przybiegłam z aparatem - to już jej nie było :cry:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marysiu, zawsze się śmieję, gdy mąż gania ze szczotką za siatką zwiadowczą i ubija pająki: ja jej nie ruszam, bo jak są te siatki to nie mam much :D ( no chyba, że już zaczynają zwisać :oops: ) Nie brzydzę się żadnych zwierząt, raczej boję się: węży i jaszczurek. Uczucie obrzydzenia jest mi bliskie jedynie w przypadku widoku wymiocin (ups). Niedaleko działki mojej mamy działkowicze mają oczko wodne: tak pięknie rechoczą żaby, że każdy przystaje i próbuje zza tuj dojrzeć wykonawców koncertu. Mnie się zawsze ten rechot kojarzy z sielanką, wakacjami, z bardzo intymnym klimatem. A widok tej ropuszki bardzo mnie ucieszył, bo to niespotykany widok w moich okolicach: ale mam nadzieję, że żabcia będzie jutro w tym samym miejscu :)
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit widać efekty Twojej ciężkiej pracy ;:63 coraz ładniej.
Żabunia sympatyczna, ale nie wiem,czy wytrzymałabyś ich późne rechotanie...koleżanka zrobiła koło domu oczko wodne...ganiała za żabami, bo bardzo je chciała mieć......niestety ...okna sypialni wychodziły na stronę oczka i w upalne dni nie dało się spać z powodu hałasu....szybko pozbyła się żab...ale masz rację rechot żab mnie też kojarzy się z wakacjami ;:108
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj haszko :wit Milo, ze wpadłaś ;:138
Wygląda na to, że jak w życiu: nie można łączyć dwóch sypialni z sobą: ludzkie
wydają odgłosy to żaby nie chcą być gorsze :;230
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

:wit

Rechotanie żab jest bardzo miłe zarówno jak śpiew ptaków o poranku czy granie świerszczy wieczorami uwielbiam takie klimaty i cieszę się że mam to w około siebie :D Parzydełko jak się rozrośnie będzie pięknie się prezentowało , a żaba może być przy nadziei jak również po prostu jest taka gruba jak to ropuszki :D
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Oster :wit , ropuchy są bardzo przywiązane do miejsca. Jeżeli u Ciebie zamieszkała to fantastycznie. Zostanie na dłużej i będzie Ci tępić szkodniki. Tylko uważaj żeby jej nie uszkodzić bo w dzień zagrzebuje się w ziemi a poluje nocą. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Asieńko, to mamy zbieżne upodobania :D Nie mogę znieść plusku wody, bardzo mnie rozdrażnia, ale rechot żab... Mogłabym słuchać, ale czy spać - nie wiem. Musiałabym spróbowac :wink: Mam nadzieję, że parzydło się wzmocni i w następnym roku pokaże, co potrafi :roll: A dzisiaj żabki nie widziałam, ale jestem pewna, że jak zrobię niewielkie bajorko, to będą u nas mieszkać.

Witaj Lusiu, miło i Ciebie przywitać :wit W wolnej chwili zaglądnę do Ciebie z rewizytą.
Zaglądaj, kiedy dusza zapragnie ;:138 Dzięki za info co do zwyczajów ropuszki, to ważne. ;:108
Jak już wyżej rzekłam, noszę się z zamiarem zrobienia jakiejś małej kałuży, żeby żabcie tu ściągnąć,
mam gdzie to zrobić.
Pora na relację z ostatnich prac, ale to w osobnym poście.
Pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzień zaczęty jak zwykle od obowiązków nie ogródkowych. Dopiero w południe mogłam
realizować swe zamierzenie dokończenia rabatki pod bzami, za domem. Jeszcze nie mam
wizji, ale po kawałku będę zagospodarowywać teren przy płocie. Wiem już, że tutaj
postawię altanę ogrodową, bo teraz dopiero, po pracy w upalne dni wiem, jak tu jest
chłodno i przyjemnie :) A do tego jest najzaciszniej, nie ma prawie wiatru, kiedy wokół
domu szaleje przeciąg.
Dzisiaj do południa, kiedy dzieci były na zajęciach miałam ponad godzinę na przyjrzenie się w
Nomi różnym drewnianym produktom. Okazało się, że dostali obrzeża deskowe ;:138 Cena
była zaskakująco niska, ponad dwukrotnie niższa niż te marniutkie rollberdery wcześniej
umieszczone przeze mnie i do tego nie metrowe lecz długie na 180 cm .
Oczywiście, wzięłam ich niewiele, zastanawiałam się nad większą ilością, ale nie byłam w stanie określić,
ile będę potrzebować. Ale jak znam siebie, pojadę jutro i wezmę ich jeszcze trochę.

A teraz czas na fotorelację z etapów pracy.
To stan, kiedy wczoraj zaczynałam:
Obrazek Obrazek

No i wieczorem wiadomo, jak było. W połowie pracy wygonił mnie deszczyk i grzmoty, a była
to burza w szklance wody, podobnie jak przedwczoraj czy dzisiaj.
W trakcie, po wymianie obrzeży - zrobiłam jedno zdjątko
Obrazek
Widoczne kamienne (granitowe?) sześciokąty wybrałam w zeszłym roku z gruzu, który nawożono
na naszą nowo robioną drogę :tan
Jak widać - przydały się. Zrobię z nich płytki chodnikowe łącząc co kilkadziesiąt cm po cztery sztuki.
Kolejne etapy polegały na przekopaniu większej części na rabatę, bo okazało się,
że dysponuję ponad 10 metrami obrzeża ;:138 :. Następnie po umieszczeniu go w ziemi mogłam wykopać
pozostałe hosty i wsadzić je na nowo powstałej rabatce, bo widać było jak marnieją na słonecznym stanowisku.
Po wykonaniu tej czynności mogłam posypać wszystko korą i się poupajać się widokiem i rezultatem pracy.
ObrazekObrazek
Z przodu powsadzałam mnóstwo anemonów od TAJGI ;:138

A resztę powkopywałam na rabatkę pod bzami z huśtawką. Na pierwszym zdjęciu widać żurawkę,
zaś na drugim floksy, pięciornik i oba dzwonki: biały i błękitny. Na trzecim zaś obie odmiany rojników,
liliowce, kilka anemonków i inne skalne roślinki. Dla większości to miejsce tymczasowe, w przyszłym
sezonie bowiem mam nadzieję na gotowe docelowe.
Obrazek Obrazek

I tak prawie minął kolejny dzień. Pod wieczór postanowiłam sprawdzić, jak mają
się sadzonki winorośli, które jakieś półtora miesiąca temu pozyskałam z pomyłkowo
obciętego zdrowego pędu; sami osądźcie:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Posadziłam do doniczek rozsady winogron i jeżyny bezkolcowej. Ona jednak ukorzeniona nie była - stała w wodzie. Jutro dołączę zdjęcia.
Jest już potwornie późno, dochodzi pierwsza w nocy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
haszka
200p
200p

Post »

wow jaka radykalna zmiana ;:138 ;:138 i to nowe obrzeże też ładne, czy mogę spytać o cenę?

Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Haszko, 9,99 za sztukę :P
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wydaje mi się, że w tym roku sporo wcześniej zakwitnie u mnie wiciokrzew.
Pierwsze zdjęcia pochodzą z 3 lipca 2010 roku
Obrazek Obrazek

A to fotka z wczoraj:
Obrazek

Mam problem, bo nie pamiętam które są którymi: wiosną kupowałam wiele
przez internet, potem poprzesadzałam do wiaderek, doniczek i czego się dało,
by się adaptowały, a teraz nie jestem pewna czy dobrze popozostawiałam etykiety:
zaczyna kwitnąć, ale co? Tawuła japońska (odmiany nie znam, na opakowaniu nie ma
nazwy)czy ta druga, której nazwy znów nie pamiętam :?
Obrazek Obrazek

Co to za gąsienica? Prześliczna, włoski ma na ok. 1,5 cm. Czy jest niebezpieczna
dla roślin czy może pożyteczna?
Obrazek

Tutaj niespodzianka: spod krzewu ognika wyrosło coś takiego:
Obrazek Obrazek
Zdjęcie niewyraźne, bo wiatr wiał okropny :evil:

Dzisiaj wyglądają tak:
Obrazek Obrazek

Czy umiałby ktoś rozpoznać, co to za roślina? Kwiatki drobniutkie jak u tawuły japońskiej, ale mają
cudowny różowy kolor. Zdjęcie tego nie oddaje :(
Ma wiotkie pędy, jakby płożąca, również wygląda, że jest osobną roślinką, nie odrasta od korzeni krzewu,
u stóp którego pojawiła się. Dziwne to.

Pozostałe roślinki też szykują się do zakwitnięcia:
Obrazek Obrazek

Tu wspomniane wczoraj rozsady:
Obrazek

No i czas na domowe: jedna z - zaszalała, zobaczymy, jak będzie dalej:
ma 12 pąków, wcześniej puszczała wąsy i chyba na to zużyła masę sil:
Obrazek
druga, wcześniej kupiona jakby odchorowała zmianę środowiska i opiekuna :( , bo stanęła w miejscu,
ale też popuszczała wąsy, a teraz pojawiły się trzy pąki:
Obrazek Obrazek

Wiecie, co to jest?
Obrazek Obrazek

;:108, to ręczna brykieciarka ;:138

Nauczyłam się już zmniejszać zdjęcia w Paincie ;:138 ;:138 ;:138 co wiąże się z możliwością wklejania
zdjęć z aparatu. Może kolorki będą wierniej oddane i fotki wyraźniejsze?
Pozdrawiam, obowiązki wzywają :wit
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Osterko, podziwiam Twój zapał do pracy. Z każdym dniem coś nowego wykombinujesz. A to rabatka, a to płotek czy ścieżka z kamieni. A brykieciarka do produkcji jakich brykietów służy ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Zgadzam się z Aleksandrą ,ja w ogóle lubię oglądać Twoje poczynania ogrodowe i to w jaki sposób to wszystko opisujesz zawsze z zaciekawieniem czytam Twoje opisy .Ogród robi się coraz piękniejszy widać że wkładasz w niego serce :wink:Jeszcze zrobiłam edycję bo zapomniałam dopisać o tej gąsienicy ,u mnie właśnie takie ślicznotki namiętnie konsumowały moje róże jeszcze czasami znajdę kilka sztuk :evil: także nie są takie dobre na jakie wyglądają :)
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
haszka
200p
200p

Post »

Osterko dzięki za odpowiedź.....idziesz jak burza pracowita z Ciebie kobitka ;:108 .....jeśli chodzi o - to miałam w ubiegłym roku 2 pięknie kwitły...jedna biała a druga czerwona,,,,zimowały na klatce schodowej...niestety czerwona padła a biała tylko listki wypuściła i nie wiem czy zakwitnie ;:223 a szkoda bo były piękne.

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”