Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Coca-cola ma i ta dobrą stronę, że zawiera kwas fosforowy. Jak nawet nie padną mszyce , to przynajmniej rośliny będą bogatsze o fosfor :lol:

:wit :wit
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Oj te moje krzaczorki w końcu w oczach rosną... ufff, ogórki i cukinie od wczoraj urosły o: Ogórki dwukrotnie - a cukinie 3 krotnie ! - piękny widoczek, ciekawe kiedy moja hodowla dorówna Waszym :) Pewnie nigdy - ale w przyszłym roku będzie na pewno trzykrotnie większa - czyli jakieś 6m/3m
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Carmen, znalazłam na temat tego środka to:
Uwaga! Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne. Jest szkodliwy dla pszczół.
Składu nie mogę znaleźć. Odniosłabym to tej pani, która Ci to sprzedała żeby sama sobie prysnęła... do zupy.
Kasia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Nooo... to sobie jutro prysnę coca colą na truskawki :) Bo mszyc nalazło, zielone truskawki już wiszą i na razie tylko "porywam" z łąki biedronki i przesiedlam w truskawy.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

carmen83 pisze:Kochani proszę o pomoc:

na moich pomidorach zagnieździły się mszyce, poszłam do sklepu ogrodniczego aby doradzono mi jakiś preparat.
Zakupiłam preparat w areozolu do róż ale pani sprzedawczyni powiedziała że na 100% będzie dobry do pomidorów.

Pomidory spryskałam tak jak mi kazała, mszyc już nie ma ale po kilku dniach liście pomidorów zaczęły schnąć ;:110

Popryskane liście schną i zawijają się.
Najgorsze jest to że to są liście raczej wierzchołkowe :( bo wierzchołkowe też pani w sklepie kazała mi popryskać :(

Co robić w tej sytuacji??
Obciąć suche liście??
Może jakiś preparat zastosować?

Kurcze , obawiam się aby pomidorki nie zaczęły schnąć dalej, na młodych liściach i pędach :(
;:98 ;:98 ;:98

Oto zdjęcia pomidorów potraktowanych preparatem na mszyce.

POMOCY :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Pryskalas je na sloncu? Wyglada to na poparzenia sloneczne, moze odbija gdzies z wilka. Wieczorkiem pewnie wpadnie Kozula, to na pewno Ci cos poradzi i napisze czy jest co ratowac.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Pryskałam je wieczorem, i na 100% to nie od słońca bo część z nich stoi w miejscu zacienionym raczej.
Pocieszam się tym że młode listki zaczynają odbijać i chyba są zdrowe :)
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Carmen , jeśli możesz znajdź nazwę tego środka , aby była przestroga dla innych , bo widać ,że to bardzo fitotoksyczny preparat dla pomidorów :? . Ja podobne szkody wyrządziłem w ub. roku Bi-58 na niektórych roślinkach ozdobnych . A pomidorki powinny odbić , a jeśli wierzchołek mocno uszkodzony , to może warto wyprowadzić pęd z dolnego wilka ?
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28

Post »

A może ktoś podpowiedzieć jaka jest właściwa proporcja do sporządzenia roztworu z coca coli? Bo u mnie mszyce też ostatnio się zagnieździły nie tylko na warzywach ale też już i na kwiatach i miałam jutro z wielka niechęcią rozrabiać kupiony specyfik a tu taka fajna niespodzianka z tą colą. Nigdy nie słyszałam nic na ten temat.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Petula, ja w ramach biesiadowania przy grilu złapałam za colę i do spryskiwacza ją i na mszyce ;:14 ,
nie rozcieńczałam, ale u mnie to był incydent na jednej z gałązek na papryce, nie wiem czy w większej ilości jak się chce stosować to nie trzeba rozcieńczać, musiałabyś doczytać ;:132
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28

Post »

Leniawka mimo wszystko dziękuję. Wypróbuję na petuniach Twoim sposobem. W razie czego mam ich dużo. :wink: Chyba że ktoś jeszcze stosował colę przeciwko mszycom? Bo kwiatów mi mniej szkoda w razie czego ale warzyw już tak.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

zaczynam mieć problem taki, że przyzwyczajony byłem do wielkości krzaka pomidora wysadzanego do gruntu, zwykły sobie krzaczek, góra 3 grona i tyle.
Mam problem, bo pod folią robi mi się dżungla. Powiedzcie mi proszę, do jakiej ilości grona opłaca się krzaczek trzymać i kiedy go ogławiać? czy 4 grono w uprawie naprawdę amatorskiej wystarczy? mam tych krzaków ok 30 zatem naprawdę nie potrzebuję tyle aby te krzaki były wysokie, poza tym dostrzegam problemy z wysokością tunelu względem wysokości krzaków.
Pozdrawiam
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

hej,
Miałem podobne pytania,a teraz widze,że trzecie grono mam na wys 120cm i będę prowadził tak,żeby w sierpniu ogłowić.A ile dadzą gron..hmmm..to od nich samych zależy ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

W tym roku wyjątkowo dużo u mnie larw biedronek, całe róże były w mszycach, dałem na krzak ze 20 larw. Na drugi dzień przyszedłem i na różach nie ma nawet jednej mszycy :D
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Coca colę - ktoś pisał że się rozcieńcza - może faktycznie pierwszorazowo spryskać rozcieńczoną??? Żeby nie narobić szkód?
Leniawka zrobiła to z jednym krzaczkiem papryki. Raczej bym nie ryzykowała. Proponuję na początek rozcieńczyć pół na pół.
Carmen - ja (ale to tylko moje baaaardzo amatorskie zdanie) poobrywałabym wszystkie słuche, w których jest pewnie dużo tego paskudztwa, i spryskała rozcieńczonym mlekiem. JA już drugi taki oprysk zrobiłam i listki są piękne i zdrowiusieńkie. NAwet mój kochany krzaczorek-faworyt którego trochę za bardzo odżywiłam, i całkiem zdechł - odżył !!! wygląda jakby mu nic nie było. A chciałam go już przekreślić. Dałam mu jeden dzień po spryskaniu mlekiem, i żyje. Tylko najbardziej zmienione miejsca poobrywałam. Pomidorek mi się teraz odwdzięcza, bo zakwitł :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”