Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

tija pisze:Eluś u Ciebie fiołek labradorski to piękne kępisko ;:138 u mnie też nie próżnuje , maleństwa można spotkać w najmniej oczekiwanych miejscach , nie wiedziałam że on taki ....hm...wydajny ;:224
Fajne zakupy ;:138
Fiołek trochę ucierpiał w mrozy, które nastały po kilkudniowym ociepleniu zimą, tak jak i moje macierzanki, niestety, sporo po prostu wymarzło.
Dokupiłam nowe rośliny i porobiłam sadzonki z macierzanek, ale teraz trzeba poczekać, aż się ukorzenią, albo rozrosną i zasłonią ziemię.

Mówiłam Ci, że się rozsiewa i łatwo sobie można powiększyć uprawy, albo kępę dosadzając siewki....ja tak robię, dlatego kępa przy undulacie taka bujna.
U ciebie sporo miejsca i nowe hostowniki powstają, to powinien Ci się jeszcze przydać :wink:

Co nie, że fajne....jestem zadowolona, zwłaszcza z trawek, które mi się już dawno marzyły. Teraz tylko muszę zadbać, żeby urosły, bo mikrusy na razie :roll:
Nie wiem tylko czy ta Rozplenica mi przezimuje w piwnicy i kiedy ją trzeba schować, bo ponoć już 4 stopnie na plusie, to za zimno..... szkoda by mi było gdyby się okazała 'jednoroczną' ....;:14
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adasko pisze:Łąka z host :D Na tym pierwszym zdjęciu jest tak zielono, że nie mogę oczu oderwać :D
Na żywo to dopiero jest widok....hosty są the best....jak raz posadzisz, to tak około 60 lat możesz się nimi cieszyć....no chyba, że nornice Ci się wpierniczą do od ogrodu...... ;:214 ;:161
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

JOWA pisze:Śliczności. ;:63
Cieszę się, że zaglądasz... ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trochę foteczek z ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnąca Caragana

Obrazek

Obrazek

Czas irysów i czosnków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wszystko masz piękne nad podziw jak na te piaski.
Caragana u mnie padła niestety w tym roku.
Złapała jakieś choróbsko i nic nie dało się zrobić.
Za to w tym miejscu rośnie teraz piękny bez.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Wszystko masz piękne nad podziw jak na te piaski.
Caragana u mnie padła niestety w tym roku.
Złapała jakieś choróbsko i nic nie dało się zrobić.
Za to w tym miejscu rośnie teraz piękny bez.
Grażynko, to dlatego, że nic w te piaski nie sadzę.....wybieram piaseczek, tak na 50-60 cm i sypię żyzną ziemię, a później uzupełniam co roku kompostem i nawozami naturalnymi....ściółkuję, żeby ziemia nie wysychała, i widać roślinom się to podoba, bo odwdzięczają się bujnym wzrostem :wink:

Współczuję straty.....to zawsze boli, ale skoro już się pocieszyłaś, to jest ok :wink:
Ja tak się pozbyłam kiedyś wierzby Iwy....jakaś choroba ją dręczyła przez kilka sezonów....pryskałam, ale nie pomogło i w reszcie padła..... od tej pory nie sadzę wierzb....chyba las im nie odpowiada.... :roll:

Ja też skusiłam się na bez Palibin....pójdzie na nową rabatę.....będzie organizował przestrzeń u góry, a pod spodem jakieś żurawki, być może..... :D

Znalazłam fotkę....trochę mało go widać, ale widać.....szczepiony na pniu :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze trochę moich host .....a ja znikam....organizuję taki mały zakątek.... jak skończę, to pokażę com to zmajstrowała :wink: :wink:

O lewej rosną: 'Cherry Berry' , w głębi 'Guacamole', 'Stiletto', 'Brim Cup', 'Baby Bunting' - miniaturka, 'Paradise Joyce'

Obrazek

NN - mutacja, którą nazywam 'Great Dream' :wink: ....rośnie tylko w moim ogrodzie i nigdzie indziej :tan

Obrazek

'Liberty'

Obrazek

'Albopicta'

Obrazek

Na pierwszym planie 'Laura and Darrell', po lewej za nią 'Antioch' i niebieskie sieblodiany 'Elegans'

Obrazek

Undulata

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu masz niesamowicie piękne odmiany host, wspaniale zdobią cieniste zakątki....te cudowne przejścia kolorystyczne na liściach, te karbowania, falbanki, to naprawdę wspaniałe roślinki :D
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widać kiepska ze mnie ogrodniczka bo cierpliwości za grosz :) wszystko ma być tu i teraz, nawet jeśli dopiero co kupiłam cebule. ;:224 :;230 ;:223
Zielono mi jak patrzę na nowe zdjęcia. "Mniód" na serce ;:138
Do tego przez Ciebie - kupiłam cebule host w markecie (za 2zł! czekam aż puszczą) jednak jak na złość nigdzie nie widzę niezapominajek. Dodam że na allegro nie patrzyłam. Choć patrzyłam.... za hostą wolverine w której też jestem "nowozakochana" ;:170
Co na to powie mój mąż który już teraz wszem i wobec obwieszcza, że zrobi tabliczki o zakazie sadzenia roślin ;:223
Ale może z nowym rokiem i nowym krokiem stosując metodę: no jak to - kupiłam w zeszłym roku - nie pamiętasz? jakoś tę hostę jeszcze przemycę.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Elu masz niesamowicie piękne odmiany host, wspaniale zdobią cieniste zakątki....te cudowne przejścia kolorystyczne na liściach, te karbowania, falbanki, to naprawdę wspaniałe roślinki :D
AGNESS - to prawda, że hosty to wspaniałe rośliny, które z wiekiem stają się co raz piękniejsze.....większość moich host ma już 4 rok i wychodzi z 'maleńkości'.....teraz z roku na rok będą tylko co raz większe i ładniejsze... :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jasminodies pisze:Widać kiepska ze mnie ogrodniczka bo cierpliwości za grosz :) wszystko ma być tu i teraz, nawet jeśli dopiero co kupiłam cebule.
Zielono mi jak patrzę na nowe zdjęcia. "Mniód" na serce
Do tego przez Ciebie - kupiłam cebule host w markecie (za 2zł! czekam aż puszczą) jednak jak na złość nigdzie nie widzę niezapominajek. Dodam że na allegrooo nie patrzyłam. Choć patrzyłam.... za hostą wolverine w której też jestem "nowozakochana"
Co na to powie mój mąż który już teraz wszem i wobec obwieszcza, że zrobi tabliczki o zakazie sadzenia roślin
Ale może z nowym rokiem i nowym krokiem stosując metodę: no jak to - kupiłam w zeszłym roku - nie pamiętasz? jakoś tę hostę jeszcze przemycę.
Jasminodies - każdy z nas chciałby mieć już 'dojrzały ogród', czyli wszystko wielkie, rozrośnięte i piękne....niestety, na takie widoki trzeba jednak poczekać, i to dość długo, ale ogrodnicy, to cierpliwa brać, a więc i TY musisz się tego nauczyć....nie ma innej rady.... :wink: :wink: :wink: :wink:

Znaczy się załapałaś już ' zarazka hostowego', który właśnie na oczy pada jak się widoczki ogrodowe ogląda :;230 :;230 :;230 .....to może być początek Twojej kolekcji host :wink:
Ja też na początku miałam tylko 3 odmiany, a jak się to rozwinęło.... ;:224 ;:108

Jasminodies - hosty nie tworzą cebul tylko kępy liści, które wyrastają z małych kłączy korzeniowych, z czasem przekształcających się w karpy.
Wolverine wyjątkowo smakowała nornicom....też się za nią rozglądam, może Monia się nią ze mną podzieli....bardzo mi jej żal, że już jej nie mam.... ;:145
Co do niezapominajek, to kup nasiona i rozsiej w ogrodzie tam gdzie chcesz, żeby rosły.
Od tej pory co roku już je będziesz miała w ogrodzie....same się rozsiewają gdzie popadnie :lol:

Sposób na M dobry, też go stosuję, a Panowie jakoś mało spostrzegawczy są...... :;230 ;:53
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trochę mojego ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p
Od: 21 sty 2008, o 08:08

Post »

Witaj. Przepiękny masz ten ogród. Zwłaszcza hosty i serduszkę różową i chyba widziałam białą. Może kiedyś będziesz miała je w nadmiarze np. te hosty ciemne z żółtym :)) Jeśli tak by się stało to ja chętnie je przygarnę. :oops:
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hosty nie tworzą cebul tylko kępy liści, które wyrastają z małych kłączy korzeniowych,

:oops: oczywiście - masz rację oczywiście poprawiam się - tworzy kłącza i takie właśnie wepchnęłam do donic. ;:180
i coś czuję że przesadzając do ogrodu poukładam w doniczki i wkopię do ziemi. Mam jakieś stare popękane wiadra.
U mnie nornice także grasują jak oszalałe - stąd może tych kilka czosnków ozdobnych które zasadziłam tak marnie zniosło obecność nornic bo część nie wzeszła, części zwiędły kwiaty i wyglądały mizernie. Poza tym mam "przepiękne" kopczyki na trawniku. Wezmę kiedyś ze sobą kicię żeby porządek zrobiła. ;:224
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Trzykrotka też ładnie Ci kwitnie.
U mnie dopiero pączusie, ale już niedługo...... :tan
Tylko gdzieś mi się w nią wsiały jakieś inne rośliny i po przekwitnięciu będę musiała ją wykopać i pozbawić intruzów.
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”