Widoki na działkę ;) i nie tylko
Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko
No i jak zwykle u Ciebie 'Californian Sunset' z pięknymi paseczkami, a u mnie nic, a w tym roku podobnie jeszcze 'Maribo', ale to zeszłoroczny nabytek i sam nie wiem skąd ta przypadłość w moim ogrodzie .....
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu u mnie dzisiaj znów upał leje sie z nieba +33. Wczoraj poprawnie zdiagnozowałm zbliżajacą się ze wschodu burzę
jednak tęsknie spoglądałam w jej kierunku, ominęła moją działkę o jakieś trzy-cztery kilkometry. Fajerwerki i grzmoty jednak były i wieczorkiem się trochę ochłodziło. Znów musiałam podlać ogród, a tak liczyłam na bezpłatne odlewania.
Andrzej bardzo cieszy mnie dobra opinia fachowca od pięknych fotek
Graziu wczoraj w Iwie zlokalizowałam kolejne siedlisko, oprysk chwilowo pomógł, bo chrzaszcze padały jak muchy
Odwiedził mnie wczoraj zaprzyjaźniony szkółkarz i stwierdził, ze jednak chorobstwo to zostało mi już w szkółce sprzedane
Jaka jest prawda?
Pozostałe wierzby i olsza póki co nie wykazuja objawów infekcji.
Paweł nigdy nie stwierdziłam obecności moghę powiedzieć z całą odpowiedzialnoscią, a że roślinek u mnie niewiele jeszcze było w ubiegłym sezonie miałam mozliwość obserwacji. Obserwujcie podłoże przy pniu, bo np. Iwie rzadko zaglądamy pod gałazki
Jak są wiórki należy działać natychmiast moim zdaniem.
Monia mój Daniel Deronda trochę ucierpiał po zimie, wieć był cięty do wysokości ok. 30 cm. Więc ten pełny kwiat z pewnoscią wyrósł na tegorocznym przyroście. Też czytałam o pełnym kwitnieniu, ale niestety zima wycięła dłuższe, ubiegłoroczne pędy
Miłko i tak zrobiłam
Ula bardzo się cieszę
Paulownie to pancerne drzewa, teraz tylko patrzeć, jak do góry wystrzeli. Moja z dnia na dzień coraz większa.
Ula no już właśnie nie wiem, czy to z tego drewna, czy moze uśpine kupione były wraz z rośliną. Ale to już ich druga wiosna, więc czemu w ubiegłym roku sie nie pokazały?
Tajeczko plamówki rosną u mnie przed wejściem do altany-drewutni
Mam na nie widok z salonowego tarasu. Mam nadzieję zwalczyć najazd szkodników, a walka będzie chyba długa.
Taro pomyliłam pisownię, sugerujac się chyba jednym z wcześniejszych wpisów, ale tak czasem jest jak sie pisze z głowy, nie ze znacznika
Dorotka odpowiedziała, dziękuje
Aniu z pewnością są warte uwagi.
Paula nie ma problemu, życzę sukcesów w walce z turkuciami, bo z mszyca juz sobie poradziałaś
Jolu czekam wiec na kwitnienie Twojego clematisa, a będzie ono z pewnością piękne. U mnie też trawy ruszają jedna po drugiej, żadnej jeszcze nie przekreśliłam, choć miskanty
Zbyszku dziękuje za słowa pełne optymizmu, mam nadzieje, ze i ja dam radę tym paskudom.
Jolu widzisz to zależy od podejścia szkółkarza. Jak powie zrobić oprysk - nie zarobi
Jak powie, że ma podobne zdrowe rośliny - zarobi. Różni są ludzie, jak akurat znalazłam pomocną rekę i sporo wypowiedzi na forum, że walka może być wygrana, więc próbuję.
Doniczkowiec - koleusik

Żurawka Cherry Cola ma kwiatki w cudnym kolorze, zbliżonym do koloru liści

Winobluszcz pięciolistkowy Star Showers pięknie przezimował, niech sobie zdrowo rośnie

Teraz moze coś z iglastych
koreanki obrodziły szyszkami

Pinus densiflora Oculus Draconis ma przyrosty, że ho, ho

Pinus aristata (sosna oścista) zaczyna sobie radzić

Pinus parviflora Saphir ma interesujace i całkiem spore przyrosty

Abies pinsapo Aurea nie bardzo radzi sobie na słońcu, dzisiaj będzie produkcja cieniówki

Picea omorika Peve Tijn

Znów widoczek

Andrzej bardzo cieszy mnie dobra opinia fachowca od pięknych fotek

Graziu wczoraj w Iwie zlokalizowałam kolejne siedlisko, oprysk chwilowo pomógł, bo chrzaszcze padały jak muchy

Odwiedził mnie wczoraj zaprzyjaźniony szkółkarz i stwierdził, ze jednak chorobstwo to zostało mi już w szkółce sprzedane

Pozostałe wierzby i olsza póki co nie wykazuja objawów infekcji.
Paweł nigdy nie stwierdziłam obecności moghę powiedzieć z całą odpowiedzialnoscią, a że roślinek u mnie niewiele jeszcze było w ubiegłym sezonie miałam mozliwość obserwacji. Obserwujcie podłoże przy pniu, bo np. Iwie rzadko zaglądamy pod gałazki

Monia mój Daniel Deronda trochę ucierpiał po zimie, wieć był cięty do wysokości ok. 30 cm. Więc ten pełny kwiat z pewnoscią wyrósł na tegorocznym przyroście. Też czytałam o pełnym kwitnieniu, ale niestety zima wycięła dłuższe, ubiegłoroczne pędy

Miłko i tak zrobiłam

Ula bardzo się cieszę

Ula no już właśnie nie wiem, czy to z tego drewna, czy moze uśpine kupione były wraz z rośliną. Ale to już ich druga wiosna, więc czemu w ubiegłym roku sie nie pokazały?
Tajeczko plamówki rosną u mnie przed wejściem do altany-drewutni

Taro pomyliłam pisownię, sugerujac się chyba jednym z wcześniejszych wpisów, ale tak czasem jest jak sie pisze z głowy, nie ze znacznika

Dorotka odpowiedziała, dziękuje

Aniu z pewnością są warte uwagi.
Paula nie ma problemu, życzę sukcesów w walce z turkuciami, bo z mszyca juz sobie poradziałaś

Jolu czekam wiec na kwitnienie Twojego clematisa, a będzie ono z pewnością piękne. U mnie też trawy ruszają jedna po drugiej, żadnej jeszcze nie przekreśliłam, choć miskanty

Zbyszku dziękuje za słowa pełne optymizmu, mam nadzieje, ze i ja dam radę tym paskudom.
Jolu widzisz to zależy od podejścia szkółkarza. Jak powie zrobić oprysk - nie zarobi

Doniczkowiec - koleusik

Żurawka Cherry Cola ma kwiatki w cudnym kolorze, zbliżonym do koloru liści

Winobluszcz pięciolistkowy Star Showers pięknie przezimował, niech sobie zdrowo rośnie

Teraz moze coś z iglastych
koreanki obrodziły szyszkami

Pinus densiflora Oculus Draconis ma przyrosty, że ho, ho

Pinus aristata (sosna oścista) zaczyna sobie radzić

Pinus parviflora Saphir ma interesujace i całkiem spore przyrosty

Abies pinsapo Aurea nie bardzo radzi sobie na słońcu, dzisiaj będzie produkcja cieniówki

Picea omorika Peve Tijn

Znów widoczek

- pamelka
Sylwek może jeszcze trzeba poczekać.
Szkółarze mówią, że w jednym roku mogą być przebarwienia, a w kolejnym nie
Ale jak dwa lata z rzędu, to zasięgnęłabym języka
U mnie właśnie Tit kolejny rok się nie wybarwia
Szkółarze mówią, że w jednym roku mogą być przebarwienia, a w kolejnym nie

Ale jak dwa lata z rzędu, to zasięgnęłabym języka

U mnie właśnie Tit kolejny rok się nie wybarwia

Ciekawe z tą pinsapo Aurea'ą
Czy to na pewno wynik działania słońca? U mnie w takich warunkach radzi sobie doskonale. Może coś ją żre? Za to OSculus-Draconis rośnie pięknie! Moje densiflory po zimie to obraz nędzy i rozpaczy 

- pamelka
Pawełku tylko białe w ubiegłym roku igły się przypaliły
starsze i nowe przyrosty zdrowiutkie. Oglądałyśmy ostatnio z Martą i oprócz dużego nasłonecznienia nie stwierdziłyśmy żadnych choróbsk.
A Twoja nie stoi przypadkiem na werandzie w cieniu?

- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Żuraweczka Cherry Cola faktycznie prześliczna!!! Uwielbiam te kolorowe kwiatki żurawek...
. Gdzie ją zdobyłaś Jolu?

Teraz ma trochę ciena od tarasowej barierki, ale przez wszystkie lata stała w donicy na tarasie, gdzie słońce operowało przez praktycznie cały dzień. Stąd moje zdziwienie, bo nigdy nie było z nią żadnych problemów. Tfu! Tfu, żebym nie zapeszyłpamelka pisze:Pawełku tylko białe w ubiegłym roku igły się przypaliłystarsze i nowe przyrosty zdrowiutkie. Oglądałyśmy ostatnio z Martą i oprócz dużego nasłonecznienia nie stwierdziłyśmy żadnych choróbsk.

Jolu, a tego pierwszego już podpytywałem, niby ten typ tak ma, a na dodatek te przemrożenia majowe i tak przez to zawsze są z dozą większej tolerancji, więc czekam.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu to mnie podniosłaś na duchu
Ale szczerze mówiąc strat nie mam wcale.. Chyba moje to tylko ziemię żrą.
I teraz ta druga Jolu-pamelko
Dzięki, jakoś i tą zarazę ogarnę. Boże jakiego masz pięknego tego koleusa. Zbieraj nasionka oj zbieraj. Też mam jednego ale gdzie on do tego Twojego.. Czy ten winobluszcz cały będzie w takich liściach? czy w miarę wzrostu one przebarwiają się od doły na zielone?

I teraz ta druga Jolu-pamelko

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Cudne te szyszeczki koreanek czemu moja małpa ma zawsze zielone?? śliczny koleusik masz go do ogrodu czy na taras?
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oculusik śliczny, rzeczywiście. No i zielony!
Moja co prawda też ma przyrosty, tylko brązowieje, prawdopodobnie osutka jej dokucza...
Moja co prawda też ma przyrosty, tylko brązowieje, prawdopodobnie osutka jej dokucza...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu żurawka śliczna, nie mam tej odmiany....jestem cała w skowronkach, bo przyszła do mnie dziś nowa partia żurawek zamówiona jesienią 

- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Cudowne te twoje iglaczki - faktycznie koreanki w tym roku nieżle rozszalały się z szyszkami.
Ja mam dwie i co ciekawe w tym roku jedna miała szyszki od początku niebieskawe a druga zupełnie zielone i dopiero teraz mniej więcej dorównała kolorem do niebieskich.
Ja mam dwie i co ciekawe w tym roku jedna miała szyszki od początku niebieskawe a druga zupełnie zielone i dopiero teraz mniej więcej dorównała kolorem do niebieskich.
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
No i co przyszłam zobaczyć te chwaściory i co???? niet !!!.Za to inne cudowności zobaczyłam
Te szyszunie
i koleusik i...eeee długo by wymieniać 

hej
tu już tyle stron, a ja dopiero z wizytą:)
pięknie u Ciebie, a ja wracam do początku:)))

pięknie u Ciebie, a ja wracam do początku:)))