Widoki na działkę ;) i nie tylko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko

Post »

No i jak zwykle u Ciebie 'Californian Sunset' z pięknymi paseczkami, a u mnie nic, a w tym roku podobnie jeszcze 'Maribo', ale to zeszłoroczny nabytek i sam nie wiem skąd ta przypadłość w moim ogrodzie .....
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu u mnie dzisiaj znów upał leje sie z nieba +33. Wczoraj poprawnie zdiagnozowałm zbliżajacą się ze wschodu burzę :uszy jednak tęsknie spoglądałam w jej kierunku, ominęła moją działkę o jakieś trzy-cztery kilkometry. Fajerwerki i grzmoty jednak były i wieczorkiem się trochę ochłodziło. Znów musiałam podlać ogród, a tak liczyłam na bezpłatne odlewania.
Andrzej bardzo cieszy mnie dobra opinia fachowca od pięknych fotek :oops:
Graziu wczoraj w Iwie zlokalizowałam kolejne siedlisko, oprysk chwilowo pomógł, bo chrzaszcze padały jak muchy ;:14
Odwiedził mnie wczoraj zaprzyjaźniony szkółkarz i stwierdził, ze jednak chorobstwo to zostało mi już w szkółce sprzedane :roll: Jaka jest prawda?
Pozostałe wierzby i olsza póki co nie wykazuja objawów infekcji.
Paweł nigdy nie stwierdziłam obecności moghę powiedzieć z całą odpowiedzialnoscią, a że roślinek u mnie niewiele jeszcze było w ubiegłym sezonie miałam mozliwość obserwacji. Obserwujcie podłoże przy pniu, bo np. Iwie rzadko zaglądamy pod gałazki :;230 Jak są wiórki należy działać natychmiast moim zdaniem.
Monia mój Daniel Deronda trochę ucierpiał po zimie, wieć był cięty do wysokości ok. 30 cm. Więc ten pełny kwiat z pewnoscią wyrósł na tegorocznym przyroście. Też czytałam o pełnym kwitnieniu, ale niestety zima wycięła dłuższe, ubiegłoroczne pędy :evil:
Miłko i tak zrobiłam :;230
Ula bardzo się cieszę :tan Paulownie to pancerne drzewa, teraz tylko patrzeć, jak do góry wystrzeli. Moja z dnia na dzień coraz większa.
Ula no już właśnie nie wiem, czy to z tego drewna, czy moze uśpine kupione były wraz z rośliną. Ale to już ich druga wiosna, więc czemu w ubiegłym roku sie nie pokazały?
Tajeczko plamówki rosną u mnie przed wejściem do altany-drewutni :D Mam na nie widok z salonowego tarasu. Mam nadzieję zwalczyć najazd szkodników, a walka będzie chyba długa.
Taro pomyliłam pisownię, sugerujac się chyba jednym z wcześniejszych wpisów, ale tak czasem jest jak sie pisze z głowy, nie ze znacznika :oops:
Dorotka odpowiedziała, dziękuje ;:196
Aniu z pewnością są warte uwagi.
Paula nie ma problemu, życzę sukcesów w walce z turkuciami, bo z mszyca juz sobie poradziałaś :D
Jolu czekam wiec na kwitnienie Twojego clematisa, a będzie ono z pewnością piękne. U mnie też trawy ruszają jedna po drugiej, żadnej jeszcze nie przekreśliłam, choć miskanty ;:224
Zbyszku dziękuje za słowa pełne optymizmu, mam nadzieje, ze i ja dam radę tym paskudom.
Jolu widzisz to zależy od podejścia szkółkarza. Jak powie zrobić oprysk - nie zarobi :;230 Jak powie, że ma podobne zdrowe rośliny - zarobi. Różni są ludzie, jak akurat znalazłam pomocną rekę i sporo wypowiedzi na forum, że walka może być wygrana, więc próbuję.
Doniczkowiec - koleusik
Obrazek

Żurawka Cherry Cola ma kwiatki w cudnym kolorze, zbliżonym do koloru liści :uszy
Obrazek

Winobluszcz pięciolistkowy Star Showers pięknie przezimował, niech sobie zdrowo rośnie
Obrazek

Teraz moze coś z iglastych
koreanki obrodziły szyszkami
Obrazek

Pinus densiflora Oculus Draconis ma przyrosty, że ho, ho
Obrazek

Pinus aristata (sosna oścista) zaczyna sobie radzić
Obrazek

Pinus parviflora Saphir ma interesujace i całkiem spore przyrosty
Obrazek

Abies pinsapo Aurea nie bardzo radzi sobie na słońcu, dzisiaj będzie produkcja cieniówki
Obrazek

Picea omorika Peve Tijn
Obrazek

Znów widoczek ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek może jeszcze trzeba poczekać.
Szkółarze mówią, że w jednym roku mogą być przebarwienia, a w kolejnym nie ;:224
Ale jak dwa lata z rzędu, to zasięgnęłabym języka ;:108
U mnie właśnie Tit kolejny rok się nie wybarwia :roll:
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe z tą pinsapo Aurea'ą :roll: Czy to na pewno wynik działania słońca? U mnie w takich warunkach radzi sobie doskonale. Może coś ją żre? Za to OSculus-Draconis rośnie pięknie! Moje densiflory po zimie to obraz nędzy i rozpaczy :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawełku tylko białe w ubiegłym roku igły się przypaliły :roll: starsze i nowe przyrosty zdrowiutkie. Oglądałyśmy ostatnio z Martą i oprócz dużego nasłonecznienia nie stwierdziłyśmy żadnych choróbsk.
A Twoja nie stoi przypadkiem na werandzie w cieniu?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Żuraweczka Cherry Cola faktycznie prześliczna!!! Uwielbiam te kolorowe kwiatki żurawek... ;:170 . Gdzie ją zdobyłaś Jolu?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

pamelka pisze:Pawełku tylko białe w ubiegłym roku igły się przypaliły :roll: starsze i nowe przyrosty zdrowiutkie. Oglądałyśmy ostatnio z Martą i oprócz dużego nasłonecznienia nie stwierdziłyśmy żadnych choróbsk.
A Twoja nie stoi przypadkiem na werandzie w cieniu?
Teraz ma trochę ciena od tarasowej barierki, ale przez wszystkie lata stała w donicy na tarasie, gdzie słońce operowało przez praktycznie cały dzień. Stąd moje zdziwienie, bo nigdy nie było z nią żadnych problemów. Tfu! Tfu, żebym nie zapeszył :roll:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Jolu, a tego pierwszego już podpytywałem, niby ten typ tak ma, a na dodatek te przemrożenia majowe i tak przez to zawsze są z dozą większej tolerancji, więc czekam.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jolu to mnie podniosłaś na duchu :( Ale szczerze mówiąc strat nie mam wcale.. Chyba moje to tylko ziemię żrą.

I teraz ta druga Jolu-pamelko :) Dzięki, jakoś i tą zarazę ogarnę. Boże jakiego masz pięknego tego koleusa. Zbieraj nasionka oj zbieraj. Też mam jednego ale gdzie on do tego Twojego.. Czy ten winobluszcz cały będzie w takich liściach? czy w miarę wzrostu one przebarwiają się od doły na zielone?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudne te szyszeczki koreanek czemu moja małpa ma zawsze zielone?? śliczny koleusik masz go do ogrodu czy na taras?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Oculusik śliczny, rzeczywiście. No i zielony!
Moja co prawda też ma przyrosty, tylko brązowieje, prawdopodobnie osutka jej dokucza... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu żurawka śliczna, nie mam tej odmiany....jestem cała w skowronkach, bo przyszła do mnie dziś nowa partia żurawek zamówiona jesienią :tan
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Cudowne te twoje iglaczki - faktycznie koreanki w tym roku nieżle rozszalały się z szyszkami.
Ja mam dwie i co ciekawe w tym roku jedna miała szyszki od początku niebieskawe a druga zupełnie zielone i dopiero teraz mniej więcej dorównała kolorem do niebieskich.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

No i co przyszłam zobaczyć te chwaściory i co???? niet !!!.Za to inne cudowności zobaczyłam :lol: Te szyszunie :shock: i koleusik i...eeee długo by wymieniać ;:63
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21

Post »

hej :wit tu już tyle stron, a ja dopiero z wizytą:)
pięknie u Ciebie, a ja wracam do początku:)))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”