Węże na działce
Węże na działce
Od dwóch lat spotykam na swojej działce węże, prawdopodobnie zaskrońce. Nie jestem miłośnikiem gadów i ja jak i żona dostajemy zawału, gdy sięgając po chwast na skalniaku coś niezbyt miłego się przesuwa. Obecność węży spowodowała, że obawiamy się nocować w domku, czy leżeć na trawie, bo coś może przypełznąć. Ok. 200 m. od działki jest rezerwat wodny z którego prawdopodobnie przychodzą. Mam pytanie, czy są może jakieś środki odstraszające te gady?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Węże na działce
To musisz z hutkow'em się zaprzyjaźnić
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196

Dziękuję ale mam lepszych przyjaciół, a pytałem poważnie, bo to powoduje, że człowiek z mniejszą chęcią, a nawet obawą jedzie na działkę. Jest niby pozytyw, myszy, które poprzednio gnieździły się w szopce gospodarczej zniknęły.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powinieneś hałasować np. kosiarką czy sprzętem grającym, głośno tupać.
Jeśli to nie pomoże i nadal się nie wyniesie to może znasz kogoś kto go złapie i wyniesie daleko od twojej działki.
Jeśli nie to spróbuj uderzyć do różnych służb ( Straż Miejska, Straż Pożarna, kogoś z organizacji przyrodniczej ).
Jeśli to nie pomoże i nadal się nie wyniesie to może znasz kogoś kto go złapie i wyniesie daleko od twojej działki.
Jeśli nie to spróbuj uderzyć do różnych służb ( Straż Miejska, Straż Pożarna, kogoś z organizacji przyrodniczej ).
źle mnie zrozumiałeś, w sensie porada oczywiście, może co mądrego wymyśli
comcia ze złapaniem to może być problem, bo jakby znalazł się ktoś odważny, to gada już nie ma. Jak na razie w tym roku jeszcze nie widzieliśmy się, na szczęście.
mam jednak nadzieję, że ktoś to już przerabiał i dał radę.
mam jednak nadzieję, że ktoś to już przerabiał i dał radę.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
a jaki niby jest problem ze złapaniem węza typu zaskroniec- swoją drogą dla mnie to jest zabawne że się boicie zaskrońca- co on 12m anakonda
podusi was w nocy czy jak
u mie widzę codziennie 2-3 koło domu i bardzo się cieszę że są
i żeby nie było w przeciwieństwie do wielu co trzepią portkami bez powodu mnie żmija ukąsiła wiec mam to już przerobione- dobrze ze nie macie nietoperzy bo by się wam we włosy powkręcały

Ja nie mam zamiaru ich wyłapywać. Dla mnie nie jest to zabawne, jeden lubi psa, czy kota, a inny węże. Nikt w panice nie ucieka, ale jak wspominałem wcześniej nie jest mi miły ich widok. Niemniej jednak ciągle mam porady ściśle specjalistyczne.Swagman pisze:a jaki niby jest problem ze złapaniem węza typu zaskroniec- swoją drogą dla mnie to jest zabawne że się boicie zaskrońca- co on 12m anakonda![]()
podusi was w nocy czy jak
Pozdrawiam i w nadziei czekam na sensowne porady.
Pozdrawiam.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
zorganizuj sobie jeże 

to jeze na węże pomagaja ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A oto gosc z mojego ogrodka, zaplatal sie w siateczke, przy probie uwolnienia go byl agresywny, atakowal. To podobno Black Racer. Brrrrrr

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam! Gienia.
Ale zdjęcie tego ,,gościa" to chyba ze Stanów, bo nie słyszałem o takim w Polsce. Swoją drogę jak widzę nawet siatka nie pomaga, ale trochę zawsze utrudnia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Spotkałem bardzo podobnego u siebie w ogrodzie.Nie przyznał się czy jest zaskrońcem,czy żmiją.
Nie miał ani plam ani zygzaka.Łeb podniósł,zwinął się w kłębek,coś się odezwał po swojemu,ale ze
ścieżki nie zszedł.
Jak pojawią sie zaskrońce,trzeba je niepokoić,stukać w pobliżu,straszyć,wkrótce odejdą.
Nie miał ani plam ani zygzaka.Łeb podniósł,zwinął się w kłębek,coś się odezwał po swojemu,ale ze
ścieżki nie zszedł.
Jak pojawią sie zaskrońce,trzeba je niepokoić,stukać w pobliżu,straszyć,wkrótce odejdą.
wygląda na zaskrońca- odmiana melanistyczna
mirzan jak taki uparty to raczej nie zaskroniec, może coś innego? Moje szybko uciekają. Ale proponuję nie sprawdzaj co to jest.