U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Nooo, i jest mi strasznie głupio,, bo pierwszy raz o nią zadbałam, a ona tak cudownie się odwzajemnia :oops:
A jej przyjaciółka z drugiej mańki już ma po trzy pąki na każdym z czterech wcześniej pokazanych pędów.
Mam cichą nadzieję, że jak ją będę zasilać, to ona również pokaże co potrafi. No i łypiąc kwiatkiem pochwali się kolorkiem.

Obrazek
Aha, miałam spytać, czy wiecie, co się stało fotosikowi, ze daje takie półzdjęcia? Jakieś nie miniaturki, ale i nie takie normalne. Czy to tylko mnie się tak dzieje?
Resztę zdjęć niechcący zamiast jednego wykasowałam wszystkie. Jutro kolejne, bo dziś już za ciemno. Jak wysłać zdjęcia robione aparatem, a raczej jak je zmniejszyć do żądanej wielkości?
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Ślicznie zakwitły Twoje róże :D
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki Wam wszystkim, miłe takie zachwyty, choć niezasłużone :oops:

A dzisiaj od południa zasuwałam w warzywniku, bo zarosło zupełnie! Ale co ciekawe: tutaj są ziemniaczki mojego Mena
Obrazek

A tutaj chwilkę potem, od ogórków zaczynam, bo mi ich szkoda najbardziej :cry:
Obrazek

A tutaj nadal nie plewiony kawałek robiony przeze mnie
Obrazek
Goło u mnie, nie? Już mówiłam, że mam wszystko w tym roku strasznie opóźnione. Dopiero wysiane buraki, marchew, czekam nadal na zioła, no i coś tam jeszcze...
Pa, idę dalej popracować :wit
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Dziewczymo, Ty szatan jesteś nie kobieta :wink: Jednak może nie rzucaj się tak na tę pracę, bo w końcu się odezwie w kościach ( czego nie życzę)
Ja wstawiam zdjęcia przez Image Shack i tam samo się zmniejsza do odpowiedniej wielkości. Troachę nad tym posiedziałam pierwszy raz, ale potem już wszystko stało się łatwe.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Ewuniu, ja jestem kobieta pragmatyczna: narobię się, ale w konkretnym celu
- żeby potem się nie zarabiać. :lol: A taka robota, jak mój mąż; szybko i
delikatnie mówiąc - niedokładnie, to robota "głupiego" - robi i za nim znów to samo.
Oczywiście, kiedy przyszedł i zobaczył, pyta: całe ogórki przekopujesz? No tak,
przecież żeby wsadzić rozsady, musi być wyczyszczone, bo skrzyp po kolana :oops:
Ale już po wszystkim: w jednym rzędzie po kolejnym wysianiu nie było ani jednej roślinki, w drugim było osiem, w trzecim i w czwartej też kilka, jedynie w piątej kilkanaście. Poprzesadzałam do trzech i jest 62 roślinki :heja, w tym około trzydziestu dała mi mama po przerywaniu u siebie ;:138

Tak było przed
Obrazek
i po przekopaniu i przesadzeniu
Obrazek

Zrobiłam jeszcze zdjątko odchodząc z ogrodu przy zachodzie słońca - kiepskiej jakości, bo to komórka;
Obrazek

w n astępnym poście sesja różyczki:) bo nie chce mi wejść więcej zdjęć
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

A na koniec jeszcze zdjęcia mojej różyczki:
tu szykują się następne do kwitnięcia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Już nie mogę się doczekać, kiedy zakwitnie na parterze :D
Jestem przekonana, że ma ponad trzysta pąków, nigdy jej aż tak dokładnie nie oglądałam, jak w tym roku. Gdyby ktoś mi powiedział, nie uwierzyłabym. A przecież ma duże kwiaty. Jutro wezmę jeden w rękę dla orientacji.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Siedzę i się zachwycam Twoją różą :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Joasiu, ona na mnie też robi wrażenie. Możesz sobie wyobrazić komentarze, jakie słyszę z ust sąsiada, stojącego za firanką i nie rozumiejącego, dlaczego podchodzę do niej po kilka razy dziennie, filmuję, robię zdjęcia i wącham w zachwycie :;230
Nie reaguję, bo to nie są cenzurowane słowa i nie warto na nie odpowiadać. Róża wszystko rekompensuje :D
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Tyle napracowałam się na rabatce pod bzami, by zabezpieczyć kwiaty przed zaleganiem piesowym,
patrzę dzisiaj
Obrazek
Już wcześniej kilka razy złapałam go na "gorącym uczynku", załatałam wszelkie możliwe dziury, którymi mógł tam wleźć, a dzisiaj na moich oczach wyszedł przełażąc przez oczko w płocie :evil:
Muszę dodać jeszcze jeden element płotu ;:223
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Sąsiad myśli, że zwariowałaś :;230 . I pewnie żałuje, że dopiero teraz,miałby w sądzie kartę przetrgową :;230 .
Też się zachwycam Twoją różą :)
Pies sprytny, co mu pańcia będzie wolność ograniczać :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Na temat sąsiada nawet nie wspomnę, nie są to miłe uwagi z jego ust.

Dzięki za zachwyty. Choć jedna rzecz,którą mogę się pochwalić :?
Jak oglądam Wasze ogrody, rozmarzam się i zazdroszczę, że już korzystacie z owocu swojej pracy (podobnie nazywają się jedne z ogrodów ROD u nas)
Jeszcze się trochę pochwalę:
Obrazek Obrazek
Pańcia nie wolność mu ograniczyła, a samowolę ;:138
Dodałam dwa elementy, oczka się zagęściły. Teraz wygląda to tak:
Obrazek
Mam nadzieję, że to nie spowoduje, że zacznie mi kopać na rabacie wschodniej, (tam oka spore :? ), bo tam pod płotem fasola ma wyrosnąć - doraźnie oczywiście :x
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Chwal się, chwal kobieto - masz czym , no i po to jest to forum, aby dzielić się swoją radością ;:138
A my przy okazji mamy do oglądania ładne widoki. Ciekawe co to za odmiana? Próbowałaś dowiedzieć się o jej nazwę?
Moi sąsiedzi już się przyzwyczaili, że ja gadam do swoich kwiatków :;230
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Oj,Marysiu (jak moja najmłodsza Niunia) - ta róża jest na razie jedynym powodem do dumy. Gdybym miała aparat synka... on robi takie mikro, że szczecina u pajączka wygląda jak jeżyk u człowieka :( Nie umiem jeszcze dodawać zdjęć przez imageshack'a, coś mi nie wychodzi, choć zdjęcia z aparatu nawet bele jakiego byłyby znacznie wyraźniejsze.
Posłużę się jeszcze komórką: oto czekają na mnie za moment pod koniec czerwca) kwiaty bzu czarnego na sok: mam to szczęście, że jest go u mnie dostatek
Obrazek
Wystarczy i na sok z kwiatów i z owoców. W tym roku będę chciała zrobić też nalewkę, ale to późną jesienią, już po pierwszych przymrozkach. To zaledwie dwa drzewka.Wokół mam jeszcze kilka :D
Jeśli chodzi o odmianę róży, wg Just Our Pictures.com najbardziej pasuje mi do odmiany Monsieur Tillier,
(Class: Tea ;Bernaix 1891;File# P4280181, Photographer: Regina) link: http://www.justourpictures.com/roses/pinkroses.html
Ale nie upieram się, ja nie pamiętam, a ktoś bardziej znający róże może podać właściwą jej odmianę. Dla mnie róża to róża :oops:
W ogrodzie dzisiaj zrobiłam niewiele, poszłam w południe, ale tak grzało,że schowałam się do cienia po dwóch godzinach i sprzątałam komóreczkę - takie podręczne pomieszczonko metr na półtora: na naczynia i magazynek podręczny, służy do przechowywanie poduch ogrodowych i naczyń. No i skończyłam montowanie wózeczka na wąż ogrodowy, bo czekał w pół złożony od dwóch lat :oops: Coś nie miałam do niego serca. Do domu wróciłam po 22.00, a dzieci były już wykąpane. Jak to fajnie raz na kilka miesięcy nie musieć gnać do domu, tylko spokojnie zaczekać na zmierzch. Uwielbiam zachody słońca

Obrazek Obrazek
Zanim dzieci do nas zawitały, całe lato siadaliśmy wieczorami z mężem na huśtawce i czekaliśmy na zmierzch, aż nas komary albo chrabąszcze wygoniły :evil: Teraz nie ma czasu na zauważenie zachodów :(
To na dziś wystarczy, spokojnej nocki
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Oster, ja będę robiła w tym roku syrop z kwiatów bzu. Jest pyszny, szczególnie z gazowaną wodą mineralną :)
Mam nadzieję, że psica nie kładzie Ci się już na rabatkach?
A o róży to nawet nie piszę, bo jest zjawiskowa. Moje pożarte przez mszyce... :(
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Joasiu, podaj przepis na syropek ;:138 Mam dużo szczęścia, że mieszkając w mieście mam tak blisko do czystej, nieskażonej w znaczny sposób natury. Mieszkamy w miejscu, w którym miasto zaniedbało rozwój - bo są pola firmy rolniczej :heja
Dlatego na ile to możliwe, wykorzystuję ten fakt. Znalazłam kilka miejsc w necie z przepisami na różne przetwory z bzu. ;:138
Strasznie mi szkoda Twoich róż, szczególnie ta przy kratownicy zapowiadała się pięknie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”