Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi, część trzecia, aktualna :-)

Post »

Bossski... brak słów... ;:170 ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Taaak, po ścięciu Kardynała będzie Eden :;230 lepiej nie mogłaś tego powiedzieć :lol:
Dziękuję za zdjęcia. Widzę, że u Ciebie Kardynał wspiera się dodatkowo na jakiejś balustradce.
A kwiaty ma wybitnie piękne! I rzeczywiście ciemniejsze niż u Gosi.
Jak zamierzasz go "ściąć"?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moni - a komuż bliżej do boskości, niźli Kardynałowi :wink:

Czarodziejko - Kardynałek daleko od balustrady, przewiesił się nazbyt, rozpętał i zmierzwił ... Było po deszczu, ale już go podpięłam. Pędy są wbrew pozorom dość elastyczne, sięgały już trawnika i nie połamały się. Myślę, że można tą różę prowadzić na wiele sposobów. Mój jest cięty mniej więcej do połowy - w ubiegłym roku z uwagi na plamistość ciachnęłam go jeszcze mocniej. Myślę, że przy lżejszym cięciu - o jedną trzecią - można by go bardziej zagęścić i rozszerzyć.
Chyba trochę poeksperymentuję, bo moja nowa Tuscany znowu wygląda jak Kardynał :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kwitną :tan Dziwna czyli Viridiflora no i historyczne Cornelia, Honorine de Brabante i Leda...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i nowoczesne.... zwłaszcza ta najnowsza :heja W kolejności: tarasowe miniaturki, Gartentraume, Mary Rose i... Munstead Wood :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cieszę się... o tak : ;:87
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Aż sobie wyobraziłam :lol:
Bylebyś na deszczu tak nie skakała... bo wiesz... znów zmoknie :;230
Co do zielonej róży... pozwól, że zmilczę to dziwactwo, bo niecenzuralne słowa same cisną się... pod palce :lol:
Na szczęście reszta towarzystwa ratuje honor królewskiego rodu...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Się zaczęło nareszcie ;:65 oj to sie będzie działo ... tyleee róż :uszy
U mnie Munstead Wood też chyba będzie pierwsza, choć goni ją Pastella :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No to dałaś mi do myslenia ;:24
Ale cudne róże Ci kwitną! Wszystkie! Tzn wszystkie cudne :lol:
Nie dziwię się wcale Twojej radości. A ja nadal biegam co 2-3 godziny od pąka do pąka i sprawdzam, czy się jaki nie otwiera :;230
Tylko historyczne zaczęły kwitnienie ...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Och, ta Mary. Zaraz wsiadam w bolid i jadę szukać ;:71
Leda też cudna (to chyba Pink Leda - porównywałam fotki na HMF)
Jak patrzę na te zdjęcia to chciałabym je mieć wszystkie. Tylko przydałoby mi się jeszcze z pół hektara :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany ależ róże :shock: u mnie to chyba Syberia bo do takich widoków jeszcze bardzo dalekoooooo
Różyczki mają malutkie pączuszki....i to nie wszystkie jeszcze :roll:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Izka teraz motyle mnie nie dają spokoju..gdy wchodzę do Twojego ogródka ,a to dopiero początek... :D
Niestety nie dorwałam w swe pazerne ręce Mounsted...może kiedyś... :wink: Leda śliczna Viridiflora też ma swój urok...Jestem zdziwiona ,że już Cornelia u Ciebie pachnie....u mnie ledwo co małe pączuszki,ale jestem zadowolona ,że wypuściła w końcu większe pędy ze szczepu...bo marna była niesamowicie... ;:138
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Viridiflora jest tak dziwaczna, że zastanawiająca, baaa, wręcz intrygująca!!! Żeby nie powiedzieć: chciałabym takie dziwactwo oglądać codziennie u siebie w ogrodzie ... :lol: :lol: :lol: .
Czego to nie wymyślą ci hodowcy :?: Ech...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, ja rozumiem, że piaski cieplejsze niż glina, że twoje róże dorosłe, a moje to młodzież okrutna, ale to chyba jest przesada....
Tyyyyle ci kwitnie :shock: A u mnie nic :( Pąki stoją jak zaklęte i mam wrażenie, że chyba nigdy się nie otworzą.
A przez te twoje zdjęcia następne chciejstwo mnie dopadło. Leda jest piękna... ;:167
Mary Rose już dawno na liście do upolowania a Gartentraume.... kurcze nie zmieszczą mi sie wszystkie :)
O zdjęciach Kardynala nawet nie będę wspominać bo mnie skręca. Ale przyśnią mi się w nocy jak nic :;230 Mój biedak ma ok 50 cm i coś go podgryza :evil:
A takie zielone wijące gąsienice zeżarły mi pąki na Stanwell Perpetual ;:223
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka jak tam nowinki? Dotarły zgodnie z obietnicą ;:224 no i jakie to nowości nas czekają napisz ;:65
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

GorzatkoMał - a niechby mokła... grzmi naokoło, błyska i kropli deszczu. A jak szybko przesychają piaski sama wiesz... Czyżby Ci się Viridiflora nie podobała :?: No... od pięciornika ładniesza, nieprawdaż :?: Prym wiodą historyczne królowe, ale nowoczesne księżniczki są tuż, tuż :D
Zamiast wziąć się do roboty to biegam od krzaczka do krzaczka... Ale co tam, nadrobię w innej niż kwitnienie róż porze :wink:

Joluś - Munstead Wood w takiej formie dostałam, nic a nic mojej zasługi. Kupne Pastelki też już w pełni rozkwitu, ale moja, pomimo późnego przesadzenia już zaczyna rozchylać pączek. I to są te nowości... Fotki trzeba zgrać będzie....

Czarodziejko - no, trzeba pokombinować. O różach wiem tylko tyle, że trzeba się tych swoich nauczyć... Kolor, siła wzrostu a tym samym i pokrój zależą od tylu czynników... Podkładka, gleba, warunki klimatyczne mogą znacznie wpływać na wygląd rośliny. Więc gapię się w te swoje i kombinuję... No i wyczytuję forumowe doświadczenia :D I wszystkie spostrzeżenia i rady są mi cenne, ale wątek Hanki55 to warto byłoby wydrukować i wydać jako złotą księgę :D Ech... gdzie jest autor ;:98 A Minismok, guru absolutny ;:180 A Oliwka- bez niej nie byłoby histerycznego zakochania w historycznych ;:167 A Ania, Ewa, Małgosia... Co ja będę gadać, podziękowania dla wszystkich różanych wątków ;:196

Asiu - bierz trzy... będzie nieprzebyty ogrom urody ;:138 Z moich angielek Różyczka Mary najbardziej niezawodna - kwitnie pierwsza, zawsze trzy rzuty kwitnienia... A uroda, no cóż przecież widać :;230
Co do Ledy... też tak się przyglądam i rozmyślam. Zobaczymy jak zachowa się przy przekwitaniu... Pink Ledę też zamawiałam, ale już nie było...
Miejsca jeszcze mam ciut ciut... pół hektara byłoby nie od rzeczy :;230

Agnieś - maleńkie pączuszki śmigną ani się nie obejrzysz :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ech, ta mimika...
część druga postu

Nelu - myślałam, że masz Munstead Wood... Jak nie dorwiesz, to chętnie postaram się pomóc :D Cornelia...mnie najbiedniejsza serbka, długo stała a nawet się uwsteczniała. Dziś jest już niezłym kawałkiem krzaczka usianego apetycznymi pączusiami... No i ten zapach ;:108 Jestem przekonana, że śmignie pod Twoim czujnym okiem ;:3 .
Zastanawiam się nad Felicją po drugiej stronie bramki. Myślisz, że to dobry pomysł?

Moni - jest trochę dziwactw chodzących mi po głowie... tylko z miejscem robi się krucho. Ale Viridiflora nie jest duża, można ją zaprosić do ogrodu... Myślę nad towarzystwem dla niej. Miała dostać czarną driakiew... ale driakiew nie przezimowała... Chyba będzie biało- zielona jarzmianka.

Dorotko - jesteś, więc chyba już po wszystkim... Powiedzieć, że cieplejsze to mało... one są gorące... Cieszę się z historycznych, bo przedłużą czas radości różanych... tyle radości na przełomie maja i czerwca nigdy nie miałam ;:138
Mary polecam z całym przekonaniem. Gartentraume mam od ubiegłego roku, zauroczenie nie maleje, a tu jeszcze takie szybkie kwitnienie... No i ten kwiat tajemieczy... Brać :;230
Leda zbudowała silny krzak, wygląda na to, że będzie u mnie pękatą kulą... Pachnie zabójczo ;:224 Kardynałowi daj czas, ale wcześnie ukatrup tego co go podgryza... Jak tak można podgryzać Kardynała... I te zielone ze Stanwell też porozmaślaj...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”