Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

U mnie towar deficytowy , na razie tylko spod lady ,taki mam popyt.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja słyszałem o klęsce urodzaju w polsce ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

sebapila pisze:nie strona jest ważna,raczej to do czego ludzie są zdolni innym zrobić ;:170
Ja czekam na moment, kiedy ktoś wreszcie wymyśli pastylki na brak człowieka w człowieku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

ganio4 pisze:
weteran pisze:Zazwyczaj staram się jakąś zielonkę co parę lat na jesień :D, przemiennie z obornikiem.
Przez sezon gnojówka z obornika i nawozy dolistnie według wskazań pomidorków . ot to tyle co ja robię.
Gnojówkę z obornika? Pod warzywa? Jeśli tak, no to smacznego. Ja tam wolę swoje pokrzywy. A, i biohumusik na deser ;:3
Ganio, jesteś w błędzie. Mnie też się tak wydawało ale życie zweryfikowało mój błąd. To Ci wystarczy tylko na 1 grono.
Nie krytykujcie tak uczestników dyskusji bo nie powiedzą nam nic! Będziemy sami lać gnojówkę żeby ratować i przedawkujemy.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Suzana ma rację - to jest wątek w sekcji tematycznej a nie off-topic.
Chcę poczytać o uprawie pomidorów gruntowych i choć żarciki mnie bawią ale nie w tym temacie.
mazia89

Post »

Kasencja pisze:
mazia89 pisze:To chyba amatorem nie jesteś... A tytuł brzmi "Amatorzy pomidorów gruntowych". Czy ktoś (oprócz Pana Weterana) robi taką analizę swego amatorskiego ogródka?
Ale rad to się oczekuje na forum od doświadczonych...
ganio4 pisze:Gnojówkę z obornika? Pod warzywa? Jeśli tak, no to smacznego. Ja tam wolę swoje pokrzywy. A, i biohumusik na deser

To po co się w ogóle pytacie, skoro odpowiedzi się Wam nie podobają?
No właśnie rad a nie wyśmiewania się :? Amator to amator, nie zna się szuka odpowiedzi i nie ma możliwości na innowacje (przynajmniej na początku) i dlatego robi po amatorsku. Zrobiłam dziś gnojówkę z pokrzyw. Ile ona ma być w zamknięciu? Tydzień? Nie za krótko?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Gnojówka jest gotowa jak nie pieni się, powinna stać 2 tygodnie ale czas procesu rozkładu zależy też od temperatury otoczenia. Przy upałach jest szybciej.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Mazia89, gnojówkę dobrze jest pomieszać kilka razy dziennie. I nie należy jej przykrywać.
Kasia
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Bardzo proszę doradźcie mi w sprawie pomidorków. Otóż w gruncie mam pomidory krępe, kwitną już od dołu łodygi.
Z kolei w foliaku jest kilka jakby dzikich - już dosyć wysokie, cienke, bez żadnych kwiatów.

Czy mam przenieść pomidory z gruntu pod folię, a z foliaka pod chmurkę?( mowa tylko o tych chudych)?
Z tym, że sporo z tych krępych, to wczesne betaluxy. Uznałam, że szkoda dla nich miejsca w tunelu, bo szybko przestaną owocować ( czy słusznie?).
Nastawiłam pokrzywy na gnojówkę, ale te chude nie dostaną, bo jeszcze bardziej pójdą w górę.Czy dobrze myśłę?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

pomidory gruntowe nie najlepiej rosną w namiocie , powiem z doświadczenie , że raczej nawet źle .
Nie przenos bo to dobre nie będzie dla pomidorów , wstaw fotkę tych z foliaka :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

No to widzę , że się czegoś nauczę ;:138 , bo oczywiście rozumiem , że jeśli ktoś coś , lub kogoś krytykuje to ma do zaoferowanie , nawet już jeśli nie lepsze , ale alternatywne rozwiązanie , a ja naprawdę jestem ciekaw nowej wiedzy
wiec po kolei :)
droga Pani mazia89 wyobraź sobie jestem przede wszystkim amatorem zdrowej żywności , a to czy ktoś robi sobie analizę czy nie to kwestia jego świadomości , no ale skoro jako amatorka uważasz , że wydatek 30 zł jest wyrzuceniem pieniędzy to podziel się z nami jak ty określasz w jaki sposób musisz przygotować sobie glebę pod uprawę , albo jeśli nie chcesz, to chociaż pomóż mi w problemie który będę miał na przyszły rok
tzn , teraz mam poletko no nie wiem może 20x20m ogórków na jesień jakieś motylkowe tam chciałem posiać ,a jako , że miejsca nie mam tyle ile chcę to w przyszłym roku pomidory i teraz mam problem bo nie wiem ile obornika na wiosnę dać , czy w ogóle dać ? :( czy wapnować ziemię czy nie , a na pewno wiesz , że nieodpowiednie pH to same problemy , że wspomnę choroby, ale i problemy z pobieraniem innych składników , a nie chce przez swoja głupotę z byle pierdołą zawracać głowę innym , albo przez skąpstwo :D
Chyba , że mi polecasz nic z tym nie robić tylko później walić nawozy , gnojówkę , lub Bóg wie co ??

następny watek w którym wiedzy kopalnie wiedzy dla mnie
ganio4 napisał Gnojówkę z obornika? Pod warzywa? Jeśli tak, no to smacznego. Ja tam wolę swoje pokrzywy. A, i biohumusik na deser
naprawdę jestem pod wrażeniem , twojej wypowiedzi , jak już pisałem priorytet jest dla mnie zdrowa żywność , a później smaczna jakbyś był tak miły i wyjaśnił mi dlaczego to tak źle , jak wnioskuje z twojej wypowiedzi gnojówka z obornika wpływa na warzywa, bo rozumiem , że nie pomyliłeś obornika z fekaliami , bądź innymi odpadami komunalnymi , a pokrzywy to takie śwież dajesz , czy tez fermentujesz i w postaci gnojówki pod pomidory dajesz. W czym jest lepsza gnojówka z pokrzyw od gnojówki z obornika , jeśli chodzi o smak
ach i coś jeszcze o boihumusiku , po nazwie wnioskuje , że to coś naturalnego , bo chyba nie polecasz mi kupowanie nawozu pod nazwą biohumus ??

i watek stanie się kopalnia wiedzy :)
z góry dziękuje z wyczerpujące odpowiedzi w temacie :)

sorry , że innych adwersarzy w wątku pomijam ale jeśli ktoś pisze tylko off topic bądź kopiuje ........ :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
11krzych

Post »

weteran jakie badania gleby wybierasz dla siebie? Pytam, bo kompleksowe badanie kosztuje ponad dwie stówki a ja bym sobie chętnie zbadał, ale w cenie do pięciu dych. Interesują mnie składniki gleby "odżywcze dla roślin" i szkodliwe dla zdrowia (działka na terenach poprzemysłowych).

ganio4 gnojówkę z obornika możesz spoko dawać pod warzywa, ale pamiętaj że (i dotyczy to też gnojówki z pokrzyw) nie powinno się stosować gnojówek do truskawek i ogórków bez podpór ze względów sanitarnych. Dopóki nie ma owoców, to możesz lać.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

pH zasolenie, azot azotanowy, fosfor, potas, wapń, magnez i chlor całkowicie wystarczy , jak się poda co chce się oprawiać to napiszą jeszcze ile czego brakuje . W rożnych regionach do niecałych 30 do 40 zł
Nawet wysyłkowo można sprawę załatwić , pełne badanie dla potrzeb działkowych jest zbedne , no chyba , że ktoś chce :)
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

W związku z dość burzliwą dyskusją na temat uprawy pomidorów gruntowych polecam ciekawy materiał dla rolników na temat uprawy ekologicznej pomidorów gruntowych i nie tylko.Część zawartych tam informacji warto wykorzystać na własnej działce.Poniżej link.
http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf
Obrazek
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Już dawno jestem po tej lekturze :lol: jak i wielu innych na temat ekologii. A obornik odzwierzęcy odpada, no może od konika, który na łąkach i polach hasa, ale na razie nie widzę takiej potrzeby w moim ogródku.

Tak wyglądały ,,red perl"-bardzo żarłoczne, zaszłego roku 20-go sierpnia

Obrazek

krzaczki z owoców przetrzebione ;:137

Pisząc biohumus miałam na myśli humus-finalny produkt dżdżownic kalifornijskich
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”