Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Jacku ;:167 pięknie dziękuję za roślinki ;:196
Cieszę się z wszystkich roślinek :tan
Dzięki Tobie w moim ogrodzie rośnie brunera ;:138 ... marzyłam o niej :tan
Już nie mogę doczekać się kiedy zakwitnie kruszczyk i pozostałe piękności :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dziś złamała się wielka gałąź wierzby. Dużych strat nie było, choć spadła na rabatę, za to miałem pracowite popołudnie z piłą w ręku. I sporo drewna na opał. Przyda się zimą.
Dostałem trochę jednorocznych rozsad więc było flancowanie gazanii, złocieni i lobelii. A że upał duży - wszystko pozakrywane doniczkami. Cieniowanie stało się moją codziennością, bo szkoda mi młodych roślin na takim skwarze.

Chatte, zapach irysów czuję z odległości ok. 2m więc nie jest taki słaby :) Dziwaczki ładnie przezimowały wykopane i przechowane w domu. Powinny być większe niż te z nasion.

Comciu, nawet nie wspominałem o moim ogródku ziołowym, bo tam wszystko prawie pachnie :) Melisy już się suszą na zimę.

Riane, chętnie wpadnę powąchać abelię :) Nie zgadzam się: kocimiętka nie śmierdzi ;:14

Halinko, cieszę się i niech dobrze rosną :)

Kilka ogólnych planów. Na początku z białej rabaty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Jacek, łubin i w tle niezapominajki, przepiękne ujęcie :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Grzesik :) Niezapominajki już przekwitają a i łubin w tych temperaturach wraz z nimi. Nie ma takich dorodnych pędów jak w ub. roku. A wczoraj jeden łubin poturbowała spadająca gałąź :(
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Jacku Ty już melisę ściąłeś i suszysz y mnie też jest dorodna,
ale nigdy jej nie ścinałam do suszenia, kiedy ja ścinać , rano
czy wieczorem?i suszyć rozłożoną w cieniu?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuta, melisę zerwałem, bo mi przeszkadzały siewki (wszędzie ich pełno). Nie wiem, kiedy prawidłowo powinno się ją ścinać, ale taka młoda, zanim zakwitnie wydaje mi się lepsza. Jak mam więcej, to suszę w suszarce a jak mało, to po prostu rozkładam na płasko i przewracam aż się wysuszy :) Jak jest brudna od ziemi, to myję i potem obieram listki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś podobnego! :shock: Nie spotkałam jeszcze irysów, które tak mocno pachną. Które to, które?
Może gdybym zetknęłabym się z takimi pachnącyni, to darzyłabym je troche większym uczuciem ;) :lol: Na razie zauroczył mnie tylko jeden, bo ma piękny błękitny kolor, lekko pachnie i ma olbrzymi kwiat!
Dlaczego ja nigdy nie wpadłam na to, żeby po prostu nakryć rosliny doniczkami? To takie proste, a ja kombinowałam z jakimis gałązkami, raz nawet próbowałam wykorzystać do cieniowania stary parasol :lol:

Co do melisy: wszystkie zioła powinno sie zbierać w słoneczna pogodę, najlepiej koło południa :D
I najlepiej tuż przed kwitnieniem, ale melisę mozna cały czas, aż do kwitnienia :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W temacie zapachów dla mnie kocimiętka pachnie ładnie ale widać można mieć rożne gusta..,
To szczególny lekko korzenny zapach i rośnie u mnie wzdłuż chodnika na którym rozkładają sie jej pędy wiec ciągle jest potrącana.Lubię też dotykać wiele ziół aby poczuć ich aromat
- aromaterapia na miejscu szczególnie w czasie pielenia.
Lilaka cechuje ładny i bardzo intensywny zapach wyczuwalny z kilku metrów ale ...
Od wielu lat celowo w kilku miejscach działki posadziłam spore kępy Chryzantemy "Clara Curtiz" zakwitającej w sierpniu. Cudowny zapach czuć na całej działce bez wtykania nosa w kwiaty :;230
Niedługo zakwitną czerwcowe piwonie - to będzie wielka zapachowa uczta.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte, wszystkie irysy wysokie pokazywane wcześniej rosną w dużej grupie i chyba ich wysokość, ilość i stanowisko powodują bardziej intensywny zapach. Mają po 1,2m więc do nosa bliżej :)
Świeżo posadzone gazanie, szałwie i inne siedzą pod doniczkami i słońce ich nie przypala. Na większe powierzchnie nowoposadzonych roślin używam do cieniowania plastikowych skrzynek.

Christinkrysia, cieszę się, że jest więcej zwolenników kocimiętki :) Posadziłem teraz wysoką o jasnych, białawych liściach i rozłożystą 'Rosea'. Teraz jeszcze szukam białej :) Korzenny zapach ma wiele kwiatów, np. aksamitki, przetaczniki goryczkowate i mi to nie przeszkadza.
Teraz słodkim miodowym zapachem pachnie parczelina i intensywną walerianą kozłek. I jeszcze delikatny frezjowy zapach odkryłem u miesiącznicy trwałej. Roślinka długo kwitnie i ma dużo ładniejszy pokrój od miesiącznicy dwuletniej.
'Clarę Curtis' też mam od tygodnia i cieszę się, że będzie pachnieć :tan :tan
x_Adasko

Post »

O tak łubin wygląda przepięknie - nie żebym się podlizywał :;230 O i kamienie się znalazły w tle ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Piękne ujęcia rabat, same moje ulubione odcienie :D
Czy te piękne białe i ciemnofioletowe kwiaty na zdjęciu pomiędzy fotografiami białego chabra i łubinu to ostróżki ? Już u Ciebie zakwitły ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ja kopałam wszystkie jakie miałam iryski , wiem że z tych dwubarwnych były male sadzonki .
Jak nie będziesz miał to jak przyjedziesz ukopię po kawałku .

Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku znów wróciłam do podziwiania Twoich kosaćców....są przepiękne, ta niesamowita różnorodność barw...bajka....
Bardzo proszę o zdjęcie posłonka w najpiękniejszym kolorze świata 8-) :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adasko, czasem pokazuję skalniak, wtedy kamieni jest pod dostatkiem na fotkach :lol: Ten kolorek łubinu zakwitł pierwszy raz. Nareszcie inny niż różowomorelowe jak do tej pory.

Pelagio, dziękuję :) Kwiatki, o które pytasz, to dziewanna fioletowa. Ale ostróżki też już kwitną.

Geniu, skoro ukopałaś, to na pewno są, bo ok. dziesięciu jeszcze nie zakwitło. Będą przesadzone na lepsze stanowisko i zobaczymy w przyszłym roku :) Ciekawe, czy kwitnie Ci ten ode mnie 'Confetti'. U mnie w jednej dużej karpie pojawiły się jego kwiatki w dwóch kolorach - śliwkowym i niebieskim, co mnie zbiło z tropu :idea:

Agness, jeszcze trochę kosaćców pokażę. Może wieczorem uda mi się wkleić. Niestety posłonka nie udało mi się wyraźnie sfotografować. Jeszcze spróbuję, jak będzie kwitł. A kolor czy najpiękniejszy :?: Mi bardzo się podobał ciemnoróżowy w starym ogrodzie. Niestety nie dał się podzielić i padł.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irysy to moja miłość. Podziwiam je w każdej fazie i każdym gatunku. Królują irysy bródkowe, ale wzbogacam kolekcję o inne, równie piękne.
dziś z tych innych tylko syberyjski w swojej podstawowej formie. Tylko albo AŻ.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”