Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Izuś na pewno w czwartek go poznam :) a bajka to z naszych czasów :) chyba zapoluję na len bo on urzeka dosłownie :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu len jest zjawiskowy :shock: takie delikatny, zwiewny, po prostu piękny :D
Zachwycił mnie kolor Rh taki głęboki, nasycony barwa, uwielbiam takie odcienie :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chatte-przetacznik zaraz zaczął kwitnienie na drugi dzień po wyjęciu z paczki,niesamowity on ci jest.W Podwórkowym znalazł się w lekkim cieniu wielkiego lubczyku.Bardzo mi się podobają Twoje zamglone krajobrazy.A Gabrylek to ten wszędobylski kot,który zawsze znajduje się w pobliżu pakowanych okazów,zeszłego roku trafiłam na jego półdługi włos.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Pięknie i niezwykle "kwieciście " jest w Twoim ogrodzie ! Podoba mi się też bardzo , jak sama to określiłaś : "niezamierzony bałaganik na rabacie przed domem" . Mnie by taki bałaganik wcale nie przeszkadzał , przeciwnie - ma w sobie coś na kształt romantycznych rabat Gertrude Jekyll : bujność , dzikość , przeplatające się ze sobą rośliny i kolory ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Neli, mój bez też nie kwitł w tym roku zbyt obficie, chociaż miał więcej niż 3 kwiatki :lol:
Zresztą doliczyłam się u siebie 4 krzaków białego :shock: i dwóch niebieskiego!
Z mekonopsem miałam rację! :heja Kabryjski to właśnie walijski, Mekonopsis cabrica :D
Obchód był tak ekspresowy, ze nie wiem, czy w ogóle mozna coś było dostrzec w tym pędzie :;230
Mam nadzieję, że następny będzie znacznie, znacznie dłuższy! :D
Słyszałam, ze nie masz już gdzie sadzić :( Nie wiem, co Ci poradzić ... Najlepiej dokupić kawałek ziemi :lol:

Basiu, len nie przemarza! On jest tylko krótkowieczny. Co roku jakieś kępki wypadają, kończą w naturalny sposób swój żywot. Dlatego pozwalam swoim roslinom wysiewać się do woli, bo nadmiar zawsze mogę wypielić, a nie muszę się obawiać, że któregoś lata zabraknie u mnie lnu.
Wysiej, bez względu na to, czy zakwitnie teraz, czy za rok! :D

Celinko, zapewne poznasz nie tylko Gabrylka ;)
Na len zapolujesz sobie w moim ogródku :lol:

Aguś, podzielam Twoje zdanie, a propos lnu. No i ten kolor! :D
Rh też podoba mi sie bardzo, ale wciąż nie mogę go zidentyfikować. już, już prawie byłam pewna, ze znalazłam nazwę, ale stwierdziłam, że mój ma głębszy kolor, no i cudne białe pręciki :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewka, ten przetacznik to mój ulubiony ;:226
Miło mi, że podobają Ci się moje słynne juz :lol: "przydymione" zdjęcia, jak to ktoś ładnie określił :D
Co do Gabrylka, to nie jest powiedziane, ze to właśnie jego włos znalazłaś. Mógł należeć do Elfika, albo którejś kotki szylkretowej (jedna z nich ma długie włosy ) ;)

Ewelinko , w ogródku jeszcze nie wszystko jest na swoim miejscu, więc jeszcze nie wszędzie jest pięknie, ale tych miejsc staram się unikać :lol:
Bałaganik przed domem mi nie przeszkadza, no, może odrobinę, bo przez niego berberys mi zzieleniał ... Nie z zazdrości, a z braku słońca :;230
Kolorystycznie jednak spodobało mi się, dlatego zrobiłam zdjęcia. Lubię trochę "dziczyzny" w ogrodzie :lol: niemniej porównanie do rabat Gertrudy Jackyl jest dla mnie zaszczytem! ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Izuś,a ja jakoś lnu nie mogę się dohodować ,już tyle razy dostałam ,,,,,no 3 razy ,
a w następnym roku ani śladu po nim ,chyba kiepski ogrodnik ze mnie i mu się u mnie nie podoba ,,,, :cry:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu, a siałaś, czy sadziłaś?
U Ciebie zdaje się jest gliniasta gleba ... Len lubi lekka glenę i na gliniastej bardzo źle się przyjmuje. Musiałabyś mu przygotować stanowisko z przepuszczalna ziemią, to na pewno się zadomowi :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

No przecież miałam sadzonki od Ciebie i Bożenki Babopielki ,,,,, sadziłam sadziłam ,. ;:108
no a gleba to faktycznie jest gliniasta ,,,,,
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I dlatego nie chciał len rosnąć :?
Jeżeli chcesz mieć len, to nie ma siły, musisz mu przygotować przepuszczalną glebę. On ma takie cieniutkie korzonki, widać nie są w stanie przebić się przez glinę ...
Ale dla chcącego, nic trudnego ;) :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A ja to już tak mam - gapię się u Was na rośliny i kompozycje, i nie zauważam
całej reszty. A potem się dziwię, że ludziska widzieli na zdjęciach kotka,
jaką drewutnię czy płotek. :wink: I muszę się wracać do poprzednich zdjęć.

Teraz też trochę mi zajęło, żeby wypatrzeć grzbiet Gabrylka, bo znowu zapatrzyłam
się w piękne kępy kwitnących kwiatów. :;230
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Chatte-len u mnie na czarnoziemie ale w cieniu też nie chciał rosnąć,dostałam sadzonki z samej stolicy kraju i z serca dane,ale mu się nie spodobało,przyrosty miał małe i nie zakwitł.
Wczoraj natrafiłam na dwa koty-norweskiego leśnego i marmurkowego które w pełni doceniają uroki kwitnącej kocimiętki,wąchały i tarzały się w bardzo rozkwitniętej białej,niebieska ich jakoś nie interesowała.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No to już wiem, dlaczego mój len w tym roku pokazał mi "figę z makiem" ;:7 po prostu przyszedł na niego czas... a ja obwiniałam zimę...
Ja tez mam gliniastą ziemię, ale przypadkiem mój len rósł na takim kopczyku i chyba mu to pomagało, bo kwitł corocznie...teraz muszę zakupic nasionka i wysiać, ale postaram się przygotować mu lżejszą ziemię.
Dzięki Izulku za te informacje ;:180

A czemu na arcydzięglu zbankrutujesz ?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadzieńko, przynajmniej miło spędziłaś czas, oglądając kwiaty ;) no i w końcu Gabrylka wypatrzyłas :lol:

Ewka, len oprócz przepuszczalnej ziemi absolutnie potrzebuje słońca, więc nie dziwię się, że nie zakwitł w cieniu. Ale przezył? jeśli tak, to znajdź mu trochę słońca i powinien dojść do siebie :D

Gdzie takie rasowce biegają? :shock: Może te kocimiętki różnych odmian były?

Ewulku, bardzo proszę :D Uprawiam len od kilkunastu lat i zaobserwowałam, to co napisałam :D
A arcydzięgiel jest gorszy od borówki, zapewniam Cię! On żąda 2 wiader wody dziennie, albo zwiesza łodygi do ziemi. Krwiopijca :lol:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Len potrzebuje jeszcze... żeby go wysiać ;:223 choć chwilowo wygląda na to, że prowadzę nowatorską uprawę... w torebeczce :;230
Mówicie, że nie urośnie? Być nie może! :;230
Arcydzięgiel - opój?... No przecież jak się ma taką nazwę... trzeba mieć i wymagania :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”