Moje rośliny - filip11

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Śliczne masz roślinki szkoda że ja nie mam pomelo :(
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Też Ci mogę przysłać jeżeli chcesz :D.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

1 Pąki cytryny skierniewickiej (ukorzenionej).
2 Cytryna skierniewicka (ukorzeniona).
3 Pąki mandarynki.
4 Pąki mandarynki.
5 Pąki mandarynki.
6 Pąki kalamondyny.
7 Pąki kalamondyny.
8 Pąki storczyka.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poradziłeś juz sobie z przędziorkiem? To straszne draństwo jest :twisted: Tak ładnie (tfu tfu) Ci to wszystko rośnie :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czasem jeszcze widzę pojedyńcze sztuki, ale chyba nie ma sensu robić oprysk na kilka przędziorek. Jednak jak by co w pogotowiu stoi actelic i talstar. Jak zauważę pojedyńcze sztuki to osobiście je uśmiercam :twisted:.

PS W marcu planuję kupić nasiona egzotycznych roślinek, więc bęzie sporo zdjęć :D.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fantastycznie:) Zastanawiam się nad wysianiem pamelo, myślisz, że mogę do ziemi uniwersalnej?Czy lepiej przygotować jakąś mieszankę? :D
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeżeli ma pH w okolicy 6.0-6.4 to jak najbardziej tak. Jeśli jednak nie to poszukaj ziemi z takowym pH podłoża. Sam sadzę moje cytrusy do ziemi z ogródka (jest to czarnoziem wysypany do przydomowego ogródka, bo ogólnie ziemia u mnie jest uboga) i zauważyłem, że w takiej ziemi cytrusy również mają się dobrze. Przy okazji muszę pogratulować pozyskania pomelo z pestki bo jest to bardzo żadkie zjawisko. Ja sam zanim trafiłem na pestki musiałem zjeść kilkanaście razy ten smaczny owoc.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę?:)A ja je jadłam pierwszy raz w życiu, i miało masę pestek...To bardzo się cieszę :D Co nie znaczy, że nie zjadłabym chętnie znowu :P W takiem razie jeśli coś wzejdzie chętnie będę dzieliła się z zainteresowanymi. Szkoda, że część pestek wyrzuciłam...
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

A oto co ujrzałem dziś rano :D

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Oto moja nagroda niespodzianka. Świetny pomysł z tym żeby odgadnąć swój gatunek. Paczkę odebrałem dziś na poczcie. Niestety jedyna gałązka jaką posiadała roślina złamała się. Jednak zrobiłem z niej użytek ukorzeniając ją obok wygranej rośliny, choć wątpię aby się udało, lecz szanse zawsze są. Aktualnie roślina to sam badylek, ale jestem przekonany, że wkrótce wypuści nowe listki. Mój brat twierdzi, że to cytryna rzymska, choć wcale nie zna się na cytrusach. Aby odgadnąć gatunek przecięłem i potarłem jednego liścia, i poczułem zapach cytryny więc roślina jest raczej cytryną, tylko jakim gatunkiem I to jest pytanie.

Obrazek Obrazek
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zamówiłem już nasionka roślin egzotycznych :D. Moje cytrusy kwitną, ale oberwałem pąki i zostawiłem tylko troszkę kwiatów, żeby nie osłabiać roślin w czasie spoczynku. Na chinotto chyba to poskutkowało, bo zżucała liście, a jak zerwałem pąki to zaprzestała bo widocznie ma więcej energi. Być może traci na tyle dużo energi na kwiaty, że nie jest w stanie utrzymać liści. W każdym razie na pewno nie wyjdzie im to na złe :wink:. Dobrą wiadomością jest że na mojej nagrodzie niespodziance zauważyłem malutkie zalążki liściowe, więc może pomoże mi to odczytać jakiej odmiany jest wygrany cytrus. Z innych roślin posadziłem bazylie i paprykę którą wysadzę do gruntu. Oprócz tego poprzycinałem troszkę cytrusy i podjęłem próbę ukorzenienia cytryny, a czy się uda dowiemy się w swoim czasie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Filipie bardzo energicznie przystąpiłeś do wiosennych czynności.
Zrobiłes już bardzo dużo... ja przymierzam sie do pierwszych tegorocznych wysiewów i ...przymierzam sie i i nic nie sieje. Moje poczynania mrozi ta zima za oknem... wrrrr
Czy możesz pochwalić się jakie nasiona zamówiłeś ?
Bardzo jestem ciekawa...
bo ja mam w tej chwili do posiania Cananga odorata,Agave parryi i Tacca integrifolia
Już chyba muszę je posiać wreszcie... :D
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

No pewnie, że mogę :D.

:arrow: Oto co zamówiłem.

- Kiwano.
- Oberżynka Goledn Eggs.
- Rodzynek brazylijski.
- Bawełna.
- Arbuz rosairo.
- Klonik pokojowy.
- Ogórek citron.
- Melon.

Zamawiałem na www.ogrodniczy.eu :wink: Jak widać część roślin będzie rosła w gruncie. Jestem ciekaw czy uda mi się coś z nich wychodować :D.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Cytrusy

Post »

Witam!!!
Przeglądnełam Twój temat od samiuśkiego początku i jestem pod wielkim wrażeniem :shock: pięknej kolekcji jak również udanych i smacznych zbiorów :) Gratuluje cierpliwości do roślinek i wytrwałości w walce z przędziorkami mam nadzieję, że uda Ci się zwalczyć je co do ostatniego.

Pozdrawiam ciepło

P.S. Z tego co zamówiłeś to miałam oberżynkę, arbuza i melona super sprawa także na pewno Ci się uda. Powodzenia :)
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję :wink:.

Co do przęziorek to na razie ich nie widać :D. Storczyk ma już 3 kwiaty :wink:. Martwi mnie jedynie kalamondyna, która znów ustała w wzroście (wypuśćiła kwiaty i liście które zatrzymały się w rozwoju), może na wiosnę jeszcze złapie siły, mam taką nadzieję :wink:. Figa i granat w zimnej piwnicy też już pomalutku wypuszczają liście, więc wiosna pomału nadchodzi :D. Jak tylko dojdą nasionka to odrazu zabieram się do sadzenia :wink:.

Pozdrawiam !!
filip11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziś przyszły nasiona, więc niezwłocznie zabrałem się do siania :D . NA razie wysiałem tylko oberżynkę i bawełnę, ale to dopiero początek siewów. Zrobiłem im mini-szklarenki z foli aby zapewnić im jak najlepsze warunki do wschodów. Oczywiśćie codziennie będę odkrywał folię na jakieś 10 minut. Zdziwił mnie tylko napis na kloniku, że to roślina jednoroczna, a na drugiej stronie, że kwitnie po drugim roku uprawy. Czyż nie dziwna kompromitacja :D.

Pozdrawiam.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”