Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wpisuję się do kolejnego wątku :wit , daaawno mnie tu nie było. U siebie też mam dęba, ponad 70 letniego. Dopiero w tym tygodniu wypuścił listki. Kiedyś były dwa blisko siebie a między nimi dwa tygodnie różnicy w wegetacji...

Nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała: jak tam róże? Która szykuje się do kwitnienia jako pierwsza?
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu! Z wielką przyjemnością pospacerowałam po twoim ogrodzie.....pięknie go potrafisz pokazać ;:138 Masz sporą kolekcję orlików,bardzo obficie kwitną,wpadły mi w oko te różowiutkie...takie delikatne.U mnie w tym roku będą słabo kwitły,przemroziło pączki :(
Irysy też zaczęły już u ciebie kwitnąć,dużo masz odmian? a jak się sprawują liliowce?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu dopiero dzisiaj uświadomiłam sobie, że masz nowy wątek ;:14 ale gapa ze mnie. Bardzo podoba mi się twoja tiarella, a ile irysów już u Ciebie kwitnie, u mnie dopiero za kilka dni będzie co oglądać. Pozdrawiam
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu piękne te koleusy i orliki -roztańczone baletnice ,no i hostunie takie dorodne. ;:196

Ps. Wpadnij do mnie - masz odpowiedź
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Olku, u mnie nie wszystko rośnie pod dębami, kawałek ogrodu na szczęście znajduje się na słońcu. I tam właśnie posadziłam irysy. A i pod dębem wcale nie ma cienia. No może tylko z jednej strony. Irysom podsypałąm w zeszłym roku potasu. Może to poskutkowało.

Iwonko, u mnie wręcz przeciwnie, irysy w tym roku będą kwitnąć obficie. Jak nigdy. Nie wiem, czemu to przypisać. W zeszłym roku były tylko liście i obiecałam sobie, że gdy znów się to powtórzy, wywalę. Poskutkowało. Aha, i jeszcze jedno: podsypałąm im w tamtym roku potasu. Zakwitły jak jeden mąż :)
Domowe powoli wystawiam na taras, ale teraz gdy były te upały, stawiam tylko w cieniu, a że cienia mam mało, więc i niewiele wystawiłam. Na razie tylko kaktusy i juki.

Kogra, Ja miałam kiepski zeszły rok, jeśli chodzi o irysy. Prawie wszystkie szły w liście. A w tym roku na szczęście prawie wszystkie będą kwitły, więc jestem szczęśliwa. Oby tylko ich jakaś burza nie połamała :| Jak czytałam o gradzie, który nawiedził Kraków, to aż mi żal serce ściskał.

Robal, założysz swój wątek :?:

Klaryso, mówisz ciepło o bodziszkach. Ja szczerze mówiąc, patrzę na nie raczej obojętnie i trochę je hamuję, bo się wszędzie wciskają. Pełnią właściwie tylko funkcję służebną, zasłaniając puste miejsca, ale brzydkie nie są. Co to, to nie.

Moniko, orliki wysiały się same i to w różnych miejscach. Jedne na słońcu, inne w cieniu i w półcieniu. Jak widać, mogą rosnąć wszędzie.

Małgosiu, w tym roku orliki faktycznie utworzyły wielkie wysokie kępy, nie mogę się na nie napatrzyć. A więc jednak posadziłaś dalie ode mnie? Fajnie. Będzie niespodzianka, bo nawet nie wiem, które to były karpy :)

Kamyku, skoro masz AŻ dwie sztuki orlików, to za rok będziesz ich miał mnóstwo i to w różnych kolorach, a także w różnych miejscach :D

Paula, tak właśnie zrób - drucikiem albo sznureczkiem. Ja mam taki fajny zielony drucik na szpuli z Lidla.

Marylko, nic straconego, przyjmę każdy kolorek, którego nie mam. W zamian oferuję moje :D

Camellio, no faktycznie, całe wieki cię nie było :wit Ale miło mi, że jednak o mnie pamiętasz. Pytasz o róże. Kiepściutko zniosły zimę. Wszystkie dopiero odbijają od korzeni i do momentu zakwitnięcia upłynie mnóstwo czasu. Do kwitnienia szykuje się tylko nowa róża pnąca New Dawn.

Malinko, irysów trochę mam, ale nie liczyłam ile rodzajów. W ogóle nie znam nazw i w tej chwili już nie tego dojdę. Jeśli chodzi o liliowce, to muszę powiedzieć, że jakoś niespecjalnie się rozrosły. Wyglądają jakby od wysadzenia z donic stały w miejscu. Natomiast jeden z tych, które ty mi kupiłaś, ma już pęd kwiatowy. Wczesny jakiś jest :) A twoje jak?

Evick, cieszę się, że wpadłaś. Ja także czekam na wysyp irysów. Będę też oglądać u ciebie :D

Igor, u mnie aż takiego cienia nie ma. Hosty rosną w półcieniu, a są i takie odmiany, który mam na słońcu i jakoś sobie dają radę. Co do orlików, to skoro masz jednego czy dwa, same się rozsieją. Ja też kupilam jednego i popatrz, mam mnóstwo i to w rożnych barwach i kolorach. Orliki nie powtarzają cech macierzystych. Po prostu zostaw kwiatostany, a wiosną nie wyrywaj siewek, które bardzo przypominają chwast jaskółcze ziele. Zobaczysz, będziesz mieć ich zatrzęsienie ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

A dlaczego miałabym nie posadzic takiego prezentu? Uwielbiam dalie,a z moich nie wszystkie przechowały mi się przez zimę.Oby reszta też odbiła, bo na razie nie chę tam grzebać,żeby zobaczyć czy coś się dzieje.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu! Moje liliowce,to tak różnie...niektóre siedzą przy ziemi przyżółknięte a inne całkiem ,całkiem,podrosły i rozrastają się, ale kwiatów to chyba z nich w tym roku raczej nie będzie :(
Pochwalę ci się,że byłam w piątek w Ciechanowie i trochę zaszalałam z zakupami a nawet bardziej mój M.Kupiliśmy min.różę New Dawn :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu, faktycznie lepiej nie grzebać, bo można uszkodzić. Ja na przyklad mam kilka róż, które do tej pory nie dały znaku życia, ale się ejszcze wstrzymuję, bo a nóż coś tam wykiełkuje...

Alinko, to świetnie, że masz tę różę. Mam ją z tego samego źródła i będziemy mogły porównywać, jak nam rosną. To jakby siostry :D Moja rośnie przy pergoli i już ma pączuszki :)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu :wit gratulacje z trzeciego wątku pięknie wprowadziłaś w swój "Świat Roślin"
jak zwykle dąb-Czesław urzeka chyba wszystkich... :)
troszkę mam zaległości forumkowe ale mam nadzieje że nadrobię ...moje chwaściory to spowodowały gdyż po całodziennej walce z nimi padałam wieczorem...
..masz śliczne orliki... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Dziś zrobiłam. Jak kupowałam clematisy to przyszły przymocowane do bambusowych tyczek właśnie cienkimi drucikami, zostawiłam je. I dziś nimi podwiązałam do siatki trzmielinę :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Piękna słoneczna niedziela. Bardzo krótko była solidna ulewa, więc ominęło mnie dzisiaj podlewanie. Gdy wróciliśmy po południu z miasta, w ogrodzie cudownie pachniała ziemia i wszędzie rozchodził się nieziemski zapach lilaków Mayera szczepionych na pniu. Dwa rosną w przedogródku, a trzeci z tyłu, blisko tarasu. Mają drobniutkie kwiatki, lecz pachną o wiele intensywniej niż zwykły bez.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu dzięki za nazwy host. Masz je takie duże i tyle. :shock:
Orliki to takie wędrowniki, nie wiadomo skąd je przywieje i jakie będą ale niezmiennie są śliczne. :heja
Te bzy na pniu są cudne, czy puszczają od korzeni pędy tak jak zwykłe bzy. :?:
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Bez Mayera mam dwa i zapach jest nieziemski,warto go mieć w ogrodzie,tylko szkoda ze tak krótko kwitną... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mam jeden ale krzew dwa razy mi przemarzł ale w tym roku ma kwiaty i dopiero zaczyna u mnie kwitnąć ,to jeszcze długo pachniało bzem . nie wiedziałam że i te mają kilka kolorów ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ojej burza kwiatów. Kiedyś planowałam zakup tego lilaka ale po dłuższym zastanowieniu to nie mam na niego miejsca niestety :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”