Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Asiu ale cuda, piękne kwitnienia ;:224 , wielkie ;:138 dla tego z mazami. Jest piękny.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu prześlicznie masz kwitnienia ;:138 ;:138 i ja jakoś się zdecydować nie umiem który najbardziej mi się podoba ;:224 :roll:
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Tomku dziękuję :D To storczyk, który bardzo długo utrzymuje kwitnienie i chętnie się rozgałęzia. Polecam

Dusiu dziękuję :D , ja też uwielbiam tego storczyka, bo pięknie kwitnie i ma bardzo długi pęd i mnóstwo kwiatów :D
lucynaf pisze:Mam podobnego do Twojego z pierwszego zdjęcia. Mój ma bardzo duże liście, a ostatnio wypuścił pędzik. To m.in. przez niego zapisuję daty namaczania storczyków, bo jest strasznym oszustem i pijusem, po dwóch dniach jego korzenie wyglądają jakby nie widziały wody dwa tygodnie. Zerkam w notatki i nie daję się oszukiwać. Musi choć 8 - 10 dni odczekać.
Lucynko dziękuję :D , mój storczyk w typie KOI jest właśnie takim pijusem, korzenie po 2 dniach srebrne, ale ja z reguły czekam jeszcze 3 dni i podlewam, bo widać że zaczynają się marszczyć, a teraz to szkoda i tych kwiatów, które się rozwinęły, żeby nie opadły -zdjęcia jeszcze do zrobienia :wink:

Iwonko, Justynko, Asiu, Arletko dziękuję Wam za miłe słowa :D

Teraz zdjęcia storczyka(biały z bordowym środkiem), którego sama załatwiłam przez moją głupotę ;:223
Na początek postanowiłam go podlać, bo już tego wymagał, więc wlałam wody do osłonki i zostawiłam na parapecie w pełnym słońcu, a że potem gdzieś pojechaliśmy z mężem to zapomniałam o nim na 2 dni ;:14 Wieczorem następnego dnia zobaczyłam, że nie wylałam wody, więc czym prędzej to zrobiłam, korzeniom na szczęście nic się nie stało, bo storczyk wymaga już przesadzenia i podlewałam go ostatnio już co 3,4 dni tak wysychał. Zostawiłam go na tym parapecie, niestety to strona południowo-zachodnia i po prostu się poparzył, wcześniej ok 9 m-cy stał na parapecie wschodnim i bardzo mu to odpowiadało, ale cóż chciałam żeby miał więcej słonka. Nie polecam, a takie są efekty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek listek też się przypiekł

Obecnie storczyk stoi już w pewnej odległości od tego okna i ma się dobrze, plamy się nie powiększają, niczym ich nie smarowałam. Na razie czekam czy nic się nie będzie działo. :roll:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Joasiu u Ciebie kwiat na kwiatku kwiatkiem poganiany , podziwiam i sama nie wiem który najpiękniejszy, masz same oryginalne phal :) lubię tu zaglądać bo zawsze coś można popodziwiać :) jak tam kallia?
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Joasiu, to ja biegnę zobaczyć kwiaty, a Ty mi widoki z moich parapetów zapewniasz ? ;:125 Nie chcę już oparzeń oglądać :x Ja chcę kwitnienia i pędziki ;:196
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p

Post »

Asiu u mnie w luty słonko już popaliło liście storczykom.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Takimi maleńkimi poparzeniami nie musisz się przejmować... Roślinie nic się nie stanie, po prostu będzie miała te parę plamek, ale mogło być znacznie gorzej. Już miałam dużo do czynienia z poparzeniami, czasami spalało cały trzon i takie rośliny usychały, a te twoje są bardzo powierzchowne.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Celinko wielkie dzięki :D A o jakiej kalii mówisz, bo ja coś nie załapałam :oops:

Lucynko, Asiu to teraz bardziej optymistycznie ;:3

W końcu znalazłam chwilkę, żeby zrobić nowe fotki, bo już kwitnień mam wiele i chciałoby się je uwiecznić :D

Rozwinął się w końcu bladoróżowy gigant:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biały gigant, któremu niechcący ścięłam jeden z pędów, miałby kwiatów, a teraz będzie mniej.

Obrazek

Obrazek

Reszta załogi i coś dla widzów o mocnych nerwach czyli typ "KOI" :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek jak widać nie trzyma pionu ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje postanowienie o niekupowaniu już niczego wzięło w łeb po oglądaniu waszych piękności i mam 5 nowości, ale teraz na przerwę idę :wit
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale cuda!!! Zazdroszczę tak obfitych kwitnień, u mnie nigdy nie ma tyle kwiatów, jak ty to robisz? Moje zazwyczaj mają góra 5 naraz, bardzo rzadko zdarza się, żeby było więcej.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Chciałam i mam ;:60 ;:111 ;:154 ;:219 , ale piękne i obfite kwitnienia ;:180 ;:180 .Storczyki muszą bardzo Cię kochać :uszy
Nowości chyba nie przyjdę pooglądać, bo nie dam rady. Chyba, że wezmę coś na uspokojenie ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: Alez ogrom kwiatów falkowych :D

Ja to jednak mam szczęście. Moje falki dzielnie się trzymaja na południowo-wschodnim parapecie. Ale stoją za zazdrostką. Przeprowadzka z zachodniego okna, ale ciągle obserwuję, czy nie ma jakiś zmian na liściach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p

Post »

Asiu te trzy ostatnie są cudowne, a zwłaszcza ten ostatni.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Piękne kwitnienia ;:138
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Zachwyciłam się tym z ostatniego zdjęcia. ;:138 Jeszcze nie widziałam tak pięknego różowego wybarwienia.
Żółty z różowym jest również cudowny.
Warto zajrzec sobie czasem po sąsiedzku do storczykowych wąteczków, żeby takie cuda natury pooglądac. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Joasiu przepiękne widoczki ;:138 ;:138 mnie najbardziej w oczka wpadły te dwa ostatnie i ten bordowy woskowiec ;:224 ;:138
;:65 ;:65 za fotkami nowości. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”