Jolu, Teresko-TerDob ? uwielbiam sasanki i mam je, chociaz moja ziemia raczej im nie służy (mam kwaśną glebę).
Ja rozmnażam sasanki w ten sposób, że jak nasionka dają sie bez problemu oddzielic od koszyczka, to wkładam je bardzo płytko w ziemię, na miejscu docelowym i czekam... co z tego w następnym roku wyrośnie...
Izulku-Chatte ? dobrze, że chociaz ta borówka siepostarała, bo w tym roku ten parszywy mróz załatwił mi i porzeczki i wiśnie i inne owocowe.... marność nad marnościami...
Widać z tego, że borówka jest bardzo wytrzymałym krzaczkiem.
Ja, chociaż mam z natury kwasną ziemię, to pod borówke zakwaszam ja corocznie na przedwiośniu (II-III) siarką ogrodniczą (łyżka pod krzak), a wiosną jak się pojawiają zawiązki kwiatowe dostają jednorazowo trochę nawozu do borówek ... i tyle.
Martusiu-Martam, Margo ? rozbawiłyście mnie... bo ja znam prawdę o tej ?mojej ciężkiej pracy nad i przy skalniaku?...
Skalniak powstał w sposób odwrotny kompletnie od zalecanych w mądrych poradnikach... kopiąc dół pod szambo koło domu pan koparkowy usypał mi wielką gliniastą górę, trochę ziemi też było, tej z wierzchu, kwaśnej... i powstał problem co z tą góra paskudnej, gliniastej ziemi zrobić ? a ze przy okazji znalazło się trochę kamorów słusznej wielkości to ja wpadłam na genialny pomysł zrobienia skalniaka... I tak powstał cud natury ? skalniak na glinie usypany z kwaśnej ziemi...
To, że roślny nie padły po pierwszej zimie zawdzieczam chyba tylko... spadkowi i pochyłościom jakie są na tym skalniaku. Potem okazało się, że kwasidło sprzyja raczej mchom niż rojnikom, że jest za mokro i zbyt zbita ziemia itd. więc zaczęłam rozluźniać piaskiem i dodawać trochę dolomitu... dzięki temu rosną tam teraz nawet sasanki .
a co do chwastów... no są oczywiście, ale dzięki temu, że wszystko się porozrastało jakoś ich nieszczególnie dużo... no i staram się raz w miesiącu rzucić okiem na skalniak i wyciepać jakieś młode badziewka które próbują się tam zadomowić, ale nie przesadzam... chwast na skalniaku, też... roślina

a na fotkach widać, że i tak najlepiej ma się tam... mchom