Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

;:196 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jolu, Teresko-TerDob ? uwielbiam sasanki i mam je, chociaz moja ziemia raczej im nie służy (mam kwaśną glebę).
Ja rozmnażam sasanki w ten sposób, że jak nasionka dają sie bez problemu oddzielic od koszyczka, to wkładam je bardzo płytko w ziemię, na miejscu docelowym i czekam... co z tego w następnym roku wyrośnie...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Izulku-Chatte ? dobrze, że chociaz ta borówka siepostarała, bo w tym roku ten parszywy mróz załatwił mi i porzeczki i wiśnie i inne owocowe.... marność nad marnościami...
Widać z tego, że borówka jest bardzo wytrzymałym krzaczkiem.
Ja, chociaż mam z natury kwasną ziemię, to pod borówke zakwaszam ja corocznie na przedwiośniu (II-III) siarką ogrodniczą (łyżka pod krzak), a wiosną jak się pojawiają zawiązki kwiatowe dostają jednorazowo trochę nawozu do borówek ... i tyle.

Obrazek Obrazek

Martusiu-Martam, Margo ? rozbawiłyście mnie... bo ja znam prawdę o tej ?mojej ciężkiej pracy nad i przy skalniaku?... ;:224
Skalniak powstał w sposób odwrotny kompletnie od zalecanych w mądrych poradnikach... kopiąc dół pod szambo koło domu pan koparkowy usypał mi wielką gliniastą górę, trochę ziemi też było, tej z wierzchu, kwaśnej... i powstał problem co z tą góra paskudnej, gliniastej ziemi zrobić ? a ze przy okazji znalazło się trochę kamorów słusznej wielkości to ja wpadłam na genialny pomysł zrobienia skalniaka... I tak powstał cud natury ? skalniak na glinie usypany z kwaśnej ziemi... :;230 :;230
To, że roślny nie padły po pierwszej zimie zawdzieczam chyba tylko... spadkowi i pochyłościom jakie są na tym skalniaku. Potem okazało się, że kwasidło sprzyja raczej mchom niż rojnikom, że jest za mokro i zbyt zbita ziemia itd. więc zaczęłam rozluźniać piaskiem i dodawać trochę dolomitu... dzięki temu rosną tam teraz nawet sasanki .
a co do chwastów... no są oczywiście, ale dzięki temu, że wszystko się porozrastało jakoś ich nieszczególnie dużo... no i staram się raz w miesiącu rzucić okiem na skalniak i wyciepać jakieś młode badziewka które próbują się tam zadomowić, ale nie przesadzam... chwast na skalniaku, też... roślina :;230 :;230 a na fotkach widać, że i tak najlepiej ma się tam... mchom ;:224 :;230

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj pojechałam na działkę... bo wyczytałam u nas na Forum, że zwiot różany i bruzdownica pędówka się uaktywniły.
Miałam nadzieję, że zdążę... ale spotkała mnie przykra niespodzianka - paskudy zaatakowały... chodziłam od krzaczka do krzaczka i odłamywałam pędy róż - serce mnie bolało... nie wiem, czy udało mi sie odnaleźć wszystkie porażone pędy, więc zastosowałam jeszcze chemię... przy okazji dostało się tez mszycy różanej, bo niektóre pędy były nią wręcz oblepione. Zauważyłam, że okrywowe są wolne od szkodników... najbardziej dostało się wielko- i wielokwiatowym.
I to tyle chemii dla moich lalek, resztę sezonu muszą sobie poradzić same, ewentualnie z preparatami naturalnymi typu gnojówka z pokrzyw. A propo - nastawiliście już pokrzywę majową ? :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś sasaneczki śliczne, ja muszę sobie dokupić taką bielutką, bo maja ma taki delikatny różyk. Ale u mnie w ogóle sasanki po raz pierwszy strasznie marne, jeszcze nie było takiego roku, żeby tak słabo kwitły :?
Wspaniałe orliki, wielkie ukwiecone kępy :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już w niedzielę się lekko podłamałam obcinając przywiędłe młode pędy.
Potem zrobiłam oprysk i w czasie oprysku zauważyłam jeszcze masę przywiędłych młodych pędów.
Trudno - zakwitną później.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Melduję, że pokrzywy już się "kiszą" a mąż znacząco pociąga nosem próbując wpędzić mnie w poczucie winy - przeczulony jakiś?
Według mnie ten przykry zapach pochodzi od kwiatów dużego krzaka purpurowego berberysu, moje pokrzywy przykryte :roll:
Będę przesadzać sasanki z wysiewu, dobrze, że wspomniałaś o dolomicie :wink:
Ja też robiłam przegląd róż, myszce oblepiły Mery Rose i kilka innych, większość czysta,
na dzikiej jest nimułka (obrywać liście?) ostatecznie stwierdzam jednak, że żadna róża po zimie nie wypadła.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu-Agness - moje sasanki za to strasznie w tym roku... wybujały... pewnie dlatego, że "chlapnełam" je wiosną nawozem jak podlewałam inne kwiatki ;:224
A orliki, rzeczywiście w tym roku wyjątkowo dorodne...

Obrazek

Mariolko-Comciu - tak to bywa, jak nie mróz to... szkodniki... ciężki jest los ogrodnika :uszy

Obrazek

Ciekawe czym zaskoczy mnie w tym roku moja zaraza, czyli hortensja ogrodowa... pewnie niczym, bo znowu startuje od zera... ;:170

Obrazek

Elu-Elsi - obrywaj liście koniecznie - z nimułką nie ma innego wyjścia, bo chemia jest mało skuteczna w tym stadium rozwoju. Można ją stosować na osobniki dorosłe...
Moja pokrzywa, przykryta... wcalenie śmierdzi... ona pachnie... dobrodziejstwem roślinnym... :;230
Po jej zastosowaniu, wszystko rusza... o tak...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

jak zwykle pięknie :)
Niestety ja tej zimy straciłam różę Alchymista :(
Na szczęście wczoraj kiedy nawoziłam róże zrobiłam im przegląd i ani jednej mrzycy , rzadnego zwinietego listka (mszyc nie było też na wiciokrzewie i kalinie) ale wiem, ze teraz dzień w dzień trzeba pilnować krzaczków.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, jaka szkoda Edytko... :cry: mój Alchymist jako JEDYNA róża był jak zaczarowany, po zimie, nietknięty mrozem, cały zielony... faktem jest, że go jednak trochę okryłam włókniną...

Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ewo jak u Ciebie wiosennie jak ślicznie wszystko kwitnie i te widoczki uroczę :D że drzewo zniknęło to norma ja to tylko obawiam się żeby mi śmieci nie przychodziły to dopiero jest plaga :roll:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, na wsi, gdzie mam działkę śmieci też stają się problemem... nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy swoje brudy zostawiają przed czyjąś furtką, pod płotem, albo na prywatnym terenie... obrzydliwe to jest i nie wiem, w jaki sposób ten problem można rozwiązać... na wiejskim zebraniu jedna z mieszkanek mówiła, że po zwróceniu uwagi pewnemu panu, który rzucał papierki po konsumpcji do rowu, dostała taką "wiązankę"... że uszy odpadały :shock: :(
a to jedyna gmina, gdzie śmieci są odbierane bezpłatnie... na razie... :?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Zwiot rózany, no jak można siętak paskudnie nazywać! Naprawdę potrafi przypuścić taki atak? Jak ja mało wiem...Ewuś, prawdziwa impresja w Twoim ogrodzie, orliki niesamowite, ten maj królewicz chyba dosć łąskawy (odpukać! ) dla roślinek. Oby tak dalej, tylko trochędeszczu moze...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Przydreptałam zwabiona zapaszkiem pokrzywowej naleweczki :lol: i widzę, że całkiem mi się ten rąbek wiośnianej kiecki wymknął... i to chyba już dość dawno :wink:
Zachwyt nad zwieńczeniem kaskady... i nad całością... niezmienny ;:180
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krociu - niestety te różane szkodniki paskudne są, i pamiętliwe :( a poniewaz ja chemii w ogródku nie lubię, to czeka mnie z nimi długa i nierówna walka... :(

Obrazek Obrazek
Czy Ty widzisz jak Twoje podarunki rosną :shock:

Gosiu - aj tam, aj tam :oops:
ja za to podziwiam Twoją pracę w wielokątach - zmieniasz to wszystko w takim tempie... :shock:

Obrazek Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Na moje szczęście o zwiocie i nimułce pierwszy raz słyszę i czytam.
Zaraz idę czytać.
Za to po raz pierwszy w życiu widziałam i unieszkodliwiłam 1 poskrzypke liliową :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”