Zielone różności

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone różności

Post »

Troszkę słoneczka i już niewiele czasu mam by być na bieżąco, ale tak kolorowo jest na działce, że nie mogę odmawiać sobie takich widoczków a związku z tym i więcej jest tam pracy do wykonania.

Krysiu kuleusy rosną jak szalone, one też bardzo zadowolone ze ;:3 , dostałam już nasionka rokoko i nawet już posiane, teraz oczekiwanie przez 2 tygodnie czy coś się pojawi czy nie, są w takiej mini szklarence więc ten czas, tak myślę troszkę się skróci.
Niestety kompozycji bluszczowej nie będzie bo tradycyjnie już przelałam je, szkoda że od razu nie przesadziłam ich do innej ziemi, no cóż pozostał żal i czekanie na okazję do kupienia nowych :D

Moja nowa hoja, już druga, tę dostałam od Adam S.też carnosa jeszcze aklimatyzuje się, była ładnie ukorzeniona to szanse ma ogromne by było jej u mnie dobrze. Zal mi aloesa którego dostałam od Elci, próbowałam go ratować ale chyba mało skutecznie, przyczyna ta sama co z bluszczami :oops, pozostałe maluszki maja się świetnie, wszystkie listki fiołasków już w doniczkach i pozostało czekanie na pojawienie się nowych listków.

Oczywiście tradycyjnie już musiałam po raz kolejny reanimować moje go cisusa, nie wiem czy coś z niego będzie, ale nie mogłam dać mu kolejnej szansy, ostatni listek fiołka powędrował do ziemi, wszystkie które dostałam bardzo
ładnie puściły korzonki, Obrazek

Begonia tygrysia, reo paskowate, scilla, nagrabia, kalanchoe magic bell, skalnica rozłogowa - myślę że nic nie pomyliłam w nazwach, otrzymałam od Celinki -trzynastka Obrazek

Witam Cię Edwardzie :D nie jest to panorama mojego ogrodu, ta fotka robiona na okoliczne działki z okna mojego domu, widok przeuroczy ale w zimie a nie w maju. Idąc na działkę nie wzięłam ze sobą aparatu, zbyt wielki pospiech mnie towarzyszył, bo miałam wysadzone już pomidory w gruncie a tu taka śnieżyca, na szczęście są uratowane. Ten region zawsze uważany był za bardziej łagodny ale anomalie zdarzają się jak widzisz coraz częściej. Znam bardzo dobrze klimat całego roztocza i trasę ....>Hutków> Krasnobród również, okolice przepiękne , nigdzie takich nie znajdziesz. Moja działka jest bardzo skromna, dość nieduża, nie mam nic na niej co by zachwyciło oglądającego, do takich pięknych roślinnych kompozycji jakie podziwiam (tak po cichutku ) u wielu osób nigdy nie dojdę, zbyt wiele nieprzemyślanych nasadzeń które czekają na zmianę miejsca
ale braki czasowe powodują że ciągłe to staje się odległe.

A to kilka kwitnących obecnie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę słonecznego i cieplutkiego tygodnia ;:3 .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:wit Elu - ładne masz te kwiatuszki doniczkowe.Wyglądają zdrowo i wykazują chęć do życia.
Oczywiście - staramy się z całych sił,ale czasami jest tak,że im bardziej się staramy tym bardziej nam nie wychodzi :(
Ale jak się uda - to dopiero jest radocha !!!!!!!!!
Tobie i Twoim roślinkom też się uda - tak wygląda :roll:
Czyż bratki nie są wdzięczne - można jedną kępkę bratków podziwiać nieustająco,każdemu z nich buzia uśmiecha się inaczej :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Elu przykro mi z powodu bluszczy i aloesika. :( Ale o ile z tymi pierwszymi nie pomogę to w kwestii aloesa nie widzę problemu.
Daj znac to wyślę Ci jeszcze raz tego samego i może dorzucę jeszcze innego. :wink:
Piękne bratki ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Eluniu teraz niech tylko szybko ci rosną ;:196
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Krysiu ważne by umieć cieszyć się z rzeczy małych, kurcze ja się staram ale czy kwiatki to doceniają :wink:
Moje koleusy jeszcze w ziemi a może Twoje już pokazały łebki?

Elciu ;:167 ;:196

Celinko ;:108

W końcu moje doniczkowe maja tylko dla siebie parapety, więcej słoneczka wyraźnie im odpowiada
i kolumnea (chyba nie pomyliłam się) wypuszcza młodziutkie listki widać że będzie się krzewić bo z ziemi też zaczyna coś pojawiać się Obrazek

I troszkę nowych zakupów balkonowych czerwone surfinie, fioletowe i różowe petunieObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Begonia coś niezbyt śpieszy się z kwitnieniem, są już pierwsze pączusie teraz tylko czekać Obrazek
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne te Twoje balkonowe "dtrąbkowate"-surfinie i petunie.Podobają mi się z powodu tak różnych kolorów.
A proszę,proszę - Twoja begonia ma pączusie,a moja chuchana i tak pięknie rosła i krzaczki ładne,gęste,ale ani deka pączka :( :(
Koleusy owszem,łebki pokazały bo one są na płateczku wacianym,ale co ja mam z nimi teraz zrobić,jak je wcisnąć w ziemię - tego
najstarsi górale nie wiedzą???? Mają tak po około 0,5 do 1 cm wzrostu.
Chyba jeszcze parę dni i spróbuję wsadzić w ziemię ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudne balkonowe będę miała co u Ciebie podziwiać :) ja nie kupiłam z reguły jak wyjeżdżam na turnus rehab. z synem, to mi mama zasusza wszystko :( szkoda kasy
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Begonie pokazały już pierwsze pączki ale w sumie niewiele, muszę zacząć troszkę zasilać nawozem bo będziemy podziwiać łodyżki i liście a nie kwiaty. Kwitną już mi pelargonie te zwykłe, zaszalałam i kupiłam jeszcze łososiową.

Krysiu koleusy twoje mają już po 1cm :shock: , to może je już do ziemi wysadzić trzeba, moje ani myślą wychylić się, za to te wcześniej wysiewane rosną dość szybko i coraz ładniej się wybarwiają.

Celinko to prawda, nie ma to jak samej pewnych rzeczy się dopilnuje, ty masz wokół domu tak kolorowo że balkon to tylko dodatek w tle.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - chyba masz rację.Jutro trzeba się będzie za nie zabrać.
A begonie nawożę już od jakiegoś czasu.Krzaczki są dorodne,krępe,liście duże,ładnie wybarwione,ale pąków ani śladu.
U sąsiadki krzaczki chude,wyciągnięte,jakieś anemiczne a pąki na nich,że ho,ho.
Może nie za duże ale są............... ;:180
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

W sumie to ja ją nawoziłam ale jeszcze jak stała w domu, miała ciepełko i jedzonko i szybko wystrzeliła w górę więc zaprzestałam, nie mam ładnych tych begonii, tez są troszkę wyciągnięte, niektórym ucinałam łodyżki wierzchołkowe i próbowałam ukorzenić jednak z marnym efektem, ale przecież to dopiero początek sezonu , myślę że pokażą na co je stać.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też zaczekam na pełnię sezonu - kwiatki będą :uszy ;:180
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Stwierdzam,że moje begonki w stosunku do Twojej to maluchy! ; /

Teraz się zastanawiam czemu nie chcą rosnąć, uparte jak nie wiem. Mam żółtą i białą. Ledwo im w liście idzie ,a co dopiero w kwiatki :?
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Balkonik będzie w ładnych kolorach jak surfinie i petunie się rozrosną :)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne balkonowce ;:138 . U nas w sklepie też były takie różnokolorowe petunie po 2,50, ale już miałam inne plany na zagospodarowanie balkonu. Begonka na pewno wkrótce zakwitnie ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fiu fiu, śliczną masz kolekcję i domową i nadworną :)
Chyba znowu zacznę kolekcjonować kwiaty w domu, bo tak zajęłam się ogrodem, że zapomniałam o tych w domku :|

Mam pytanko, co to znaczy siewki kaktusów? Siałaś je? Przepraszam, jeśli to głupawe pytanie :P

I jeszcze jedno, czy mogłabym prosić o jakieś szczepki, tak przy okazji? Pokryję oczywiście koszta wysyłki! Jesteś pierwszą osobą, którą o to proszę, troszkę mi głupio ;:223
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”