Czosnek zimowy cz.1
- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Zgadza się, nie trzeba myć wystarczy porządnie wysuszyć z ziemi i pierwszą warstwę łuski usunąć i pojawią się śliczne główki w zależności jak o czosnek dbaliśmy.

Pamiętajcie o ogrodach...

Ja nigdy nie zostawiam warzyw na zagonie do obeschnięcia  czy to czosnek czy cebula wolę zebrać pod daszek, raz w nocy przyszła ulewa i wszystko paskudnie zmoczyła  dlatego od kilku lat tego nie stosuje.
 dlatego od kilku lat tego nie stosuje.

dlatego od kilku lat tego nie stosuje.
 dlatego od kilku lat tego nie stosuje.- Marek-BB
- 500p 
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Można pilnowac i w razie deszczu schowac, a jak się oddala na dłużej czy to z domu czy z działki to przenieśc pod jakiś daszek, no chyba że Twoje zbiory sięgają setek sztuk ;)

Ponad 130szt to będzie. A chowam dlatego bo działkę mam w innej dzielnicy miasta a jak wiadomo niespodziewane ulewy się zdarzają 
z dzisiaj

z dzisiaj

- KONdzio1156
- 100p 
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
MagdaMisia pisze:obiecana fotka...
czy w tym roku sadziłaś ten czosnek? jeśli tak to bym u ciebie kupił 10-15 główek ale dość tanio ok 1 zł głowka oki???
a co to za odmiana? wygląda ładnie i imponująco
- Marek-BB
- 500p 
- Kontakt:
No w tym roku gdyby sadziła to na pewno by zbiorów nie miała już teraz - bez przesady  
  Ledwo wiosna się kończy, nawet lata nie ma nie szalejta ;)
U mnie czosnek polski sadzony w tym samym czasie ale kilka różnych gatunków końcem października zeszłego roku wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ff ... 618a9.html
Końcem lipca planuje zbiór

Ledwo wiosna się kończy, nawet lata nie ma nie szalejta ;) U mnie czosnek polski sadzony w tym samym czasie ale kilka różnych gatunków końcem października zeszłego roku wygląda tak:

- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czosnek ładny, trochę za gęsto posadzony, to warzywo o dużych wymaganiach pokarmowych.

- Marek-BB
- 500p 
- Kontakt:
No troszkę przesadziłem  Ten po środku oddzielony deskami był wielkości pięści. Oczywiście kupowany w zieleniaku, patrząc na liście chyba też będzie większy od pozostałych
 Ten po środku oddzielony deskami był wielkości pięści. Oczywiście kupowany w zieleniaku, patrząc na liście chyba też będzie większy od pozostałych   zobaczymy...
 zobaczymy...

Ten po środku oddzielony deskami był wielkości pięści. Oczywiście kupowany w zieleniaku, patrząc na liście chyba też będzie większy od pozostałych
 Ten po środku oddzielony deskami był wielkości pięści. Oczywiście kupowany w zieleniaku, patrząc na liście chyba też będzie większy od pozostałych   zobaczymy...
 zobaczymy...- 
				Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
 Mój czosnek chyba poszedł w liście.Jesienia sadziłam go zaraz po oborniku po pieczarkach. Liscie maja kolo metra wysokosci.
 Mój czosnek chyba poszedł w liście.Jesienia sadziłam go zaraz po oborniku po pieczarkach. Liscie maja kolo metra wysokosci.  Ciekawe jakie będą główki
 Ciekawe jakie będą główki  
 Asia
- Marek-BB
- 500p 
- Kontakt:
Może warto czosnek zasilic gnojówką z obornika. Jak to wygląda w przpadku czosnku i cebuli? Chodzi mi o taki naturalny nawóz suszony np. kurzy, albo suszony obornik co można kupic w sklepach ogrodniczych. Jak myślicie? Może zalac takie coś wodą i po paru dniach czy tam tygodniu podlac tym rośliny? Z tego co wiem to cebulowe nie lubią gnojówki z pokrzyw, a taką z suszonego nawozu np. ?

- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A taką gnojówkę jak piszesz lubią, koniecznie zalej to wodą i podlej czosnek i cebulę i to ze 2 razy.
Pelasiu, czosnek będzie duży i dorodny, spasowało mu podłoże.

Pelasiu, czosnek będzie duży i dorodny, spasowało mu podłoże.
- KONdzio1156
- 100p 
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
Marek-BB pisze:No w tym roku gdyby sadziła to na pewno by zbiorów nie miała już teraz - bez przesady
U mnie czosnek polski sadzony w tym samym czasie ale kilka różnych gatunków końcem października zeszłego roku wygląda tak:
no tyle to ja wiem że czosnek zimowy zbiera sie w lipcu a jary w sierpniu ale jesienią jak by go już zebrała to bym kupił na sadzenie
nie podlewam gnojówką warzyw korzeniowych tylko te które część jadalną mają nad ziemią.

- Marek-BB
- 500p 
- Kontakt:
Dlatego to dziwnie zabrzmiało, że jeśli w tym roku - przecież w tym roku jeszcze nie było jesieni ;)KONdzio1156 pisze:no tyle to ja wiem że czosnek zimowy zbiera sie w lipcu a jary w sierpniu ale jesienią jak by go już zebrała to bym kupił na sadzenieMarek-BB pisze:No w tym roku gdyby sadziła to na pewno by zbiorów nie miała już teraz - bez przesady
Ten czosnek ma z tamtego roku, więc nie mogła sadzic w tym, a ewidentnie byłeś zainteresowany tymi główkami ze zdjęcia, małe nieporozumionko jakieś wynikło.