Co w trawie piszczy u Edyty

Zdjęcia naszych ogrodów.
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co w trawie piszczy u Edyty

Post »

No właśnie, na razie tylko w trawie bo poza nią na działce jest tylko olbrzymi orzech. Jestem troszkę przerażona ogromem pracy jaka przede mną. Dom nabyliśmy w listopadzie i właściwie dopiero w marcu zdałam sobie sprawę, że z tyłu jest sporo miejsca na ogród. I wtedy po raz pierwszy wzięłam łopatę i grabie do łapki. :) Zaczęłam węszyć w necie i znalazłam Wasze (teraz już Nasze) forum. I tak dowiedziałam się, że za późno na przycinanie malin (znalazłam je w kącie działki pod koniec kwietnia :)), że ziemię mam zapewne zakwaszoną ( cała działka zarośnięta jest skrzypem) i wiele innych ciekawych informacji, które są dla mnie kompletną nowością. I wciąż coś odkrywam! Na razie skopałam sobie skraweczek ziemi na grządki pod warzywka, opieliłam truskawki,które ukazały się w pewnym momencie, porządkuję i cieszę się każdą wschodzącą fasolką i rzodkiewką, i kiełkującym mieczykiem. Bo to ja sama...! Moja praca kwitnie! ;:138
Oto zdjęcie działki, jakie zrobiłam w marcu, kiedy pomyślałam, że właściwie to chcę się nią teraz zająć. Jest podzielona na pas trawy pośrodku i dwa pasy po bokach oddzielone starą siatką, która mam nadzieję zniknie na jesień, kiedy to mam nadzieję ogród zacznie nabierać kształtów.

Obrazek

Obrazek
Grzegorz B

Re: Co w trawie piszczy u Edyty

Post »

Witaj serdecznie. Chciałbym mieć taki dodatkowy, niezagospodarowany skrawek. Normalnie masz tyle możliwości w zagospodarowaniu tego terenu. Z Naszym Forum, to będzie samą przyjmnością :wink:
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Witam.Nie ma się czym przerażać.To wielka frajda tworzyć ogród.A że poza orzechem nic nie ma?.Tym lepiej.Sama go stworzysz.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Ciekawie się zapowiada. a tą siatkę też bym usunęła :wink:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
edyta_kk
100p
100p

Post »

Mam pytanie i proszę o poradę.
W związku z tym, że na jesień planuję niemal kompletnie zaorać, miejscami wyrównać działkę to nie bardzo chcę w tej chwili za bardzo inwestować. Ale jest jeden kąt działki, który właściwie nie będzie ruszany i gdyby była taka możliwość chętnie bym się niem zajęła już teraz bo łapki swędzą i rwą się do roboty, a ileż można stać nad fasolką i wpatrywać się jak rośnie. :)
Jest to kąt widoczny na drugim zdjęciu, od orzecha w lewo do częściowo pokazanej wielkiej choinki.
Dodam tylko, że wzdłuż całej tamtej granicy działki planuję żywopłot z tui szmaragdowej, a dom widoczny na zdjęciu to już posesja sąsiada.
Kąt działki, o który pytam jest dość mocno zacieniony w ciągu dnia, słoneczko wychodzi zza orzecha około 14-15tej i jest do wieczora. W tej chwili rośnie tam masa mlecza, skrzypu i pokrzyw. Zdaje się, że świadczy to o zakwaszeniu ziemi, więc pomyślałam, że dobrze by tam było skomponować kącik iglaczków. Z tego co wyczytałam iglaki właśnie taką ziemię lubią. No a teraz konkretne pytania:
1. Czy teraz (maj - czerwiec) dobrze będzie sadzić iglaki
2. Czy takie zacienione miejsce będzie dla nich dobre
3. Czy i co można dołożyć do tej kompozycji, żeby fajnie wyglądało, lubiło cień i przyjęło się o tej porze, coś mogę dosadzić w innym terminie
Mam na oku:
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Funkie w cieniu będą się czuły dobrze :uszy
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Tawułki też nadają się do cienia.Sadzić można cały rok o ile rośliny są w doniczkach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
edyta_kk
100p
100p

Post »

Super, dzięki :) Jakie roślinki mi jeszcze możecie polecić żeby ta kompozycja na bazie iglaków była bogatsza?
Już coś mi się klaruje w głowie ;:138
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

witaj Edyto.Nie jestem wykształconym ogrodnikiem, ale do cienia proponuję Ci różnokolorowe żurawki, języczkę pomarańczową. Pozdrawiam. :wit
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Witam .Żurawki .Jak coś wyższego to parzydła leśne ,języczka przewalskiego.
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Polecam np. Azalie japońską ładnie kwitnąca będzie odbijała się na zielonym tle iglaków, może jakiś Berberys chyba Admiration, czerwony kolor . Można Funkie tawułki sprawdzają się , te co planujesz bo mam takie same, Rozchodniki, coś płażącego może jakaś skalnice,kocanke włoską. U mnie niezapominajki są , tymianek, paprocie. Jest dużo roślin które mozesz zestawiać z iglakami.Pozdrawiam
edyta_kk
100p
100p

Post »

O! Dzięki, lecę szukać w necie jak to wygląda i gdzie mogę zanabyć. :)
edyta_kk
100p
100p

Post »

Witam po niespełna miesiącu. :) Chciałam pokazać co udało mi się przez ten czas zrobić. Postawiłam na uprawy warzywne w tym roku, bo dla kompletnego laika w tym temacie było tego zbyt wiele do ogarnięcia.

Moje pomidorki, krzaczki kupione na targu od babiny, podobnie jak seler, por i papryka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papryczki kupiłam trzy, ale tylko na jednej dzieje mi się coś takiego. Jakby coś zeżarło, ale nic nie widziałam na liściach. Może ktoś podpowie co z tym robić?

Obrazek

Mam też pytanie o kapustę, jakoś tak w górę wybija, to normalne? Zawiąże się z tego główka?

Obrazek

Ogóreczki, które chyba za chwilkę zakwitną

Obrazek

Obrazek

Bób

Obrazek

I fasolka, na którą czekamy całą rodziną z niecierpliwością ( w międzyrzędach sałata)

Obrazek

Buraczki, trzeba będzie niedługo poprzerywać :)

Obrazek

Dynia

Obrazek

I jedyny kwiatek, jaki zakwitł w moim ogródku. Były piękne piwonie, ale przyszła straszna wichura i położyły się na ziemi, próbowałam podwiązywać, ratować. Zakwitły pięknie, różowe, ale strasznie powyginane łodygi miały. Marzą mi się takie kremowe, kiedy mam się rozglądać za jakimiś rozsadami: na jesień czy raczej na wiosnę?

Obrazek

Jest też coś, co pielęgnowałam, pieliłam, podlewałam... pięęęękny chwast :) A może się mylę, może to jednak zakwitnie? Poradźcie, bo mam zamiar w końcu to wyrwać.

Obrazek

Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Witaj jak na laika masz bardzo ładne warzywka. I dobrze sobie radzisz :) czekam na dalsze zdjęcia.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Warzywka bardzo ładnie .Kapusta powinna zawiązać główki ,ale nie jestem pewien
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”