Mój ogród - lawenda i coś jeszcze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - lawenda i coś jeszcze

Post »

Uluś, żal tych tulipanów, ale to nasz ogrodniczy los. Jak nie jedno to drugie nas dogania i niestety nic się nie udaje na 100%.
A te liściaste tulipany bezkwiatowe to młodzież z przybyszowych cebelek. U mnie często po pierwszym kwitnieniu te mateczne cebule
znikają i czekam trzy lata aż młodzież zakwitnie. Ale jaka wtedy radość ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam Urszulo,
Wieczorny spacer po twoim ogrodzie to czysta przyjemność :D
Drzewa, drzewa, drzewa tego mi brak, tzn.mam kilka ale jeszcze młodziutkie. Na pewno będę częstym gościem.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Witaj!
Jak zwykle tytuł mnie zwabił, ale w środku... wspaniale! Gdybym i ja miała takie wielkie drzewa, to też bym tak poszalała.
lawenda pisze: Obrazek
Co tu rośnie? Pytam o żółte i niebieskie. Taki zestaw kolorystyczny już dawno sobie wymyśliłam na rabatce.
lawenda pisze: Moją rabatę przesłoniła perowskia, rosną na niej bzy i krzewuszki a z tyły świerki
Obrazek
Nie masz problemu z krzewuszkami po zimie? Ja wymyśliłam sobie krzewuszkę na drugi plan, a na pierwszym lilak "Palibin" i zastanawiam się czy to dobry wybór, czy lilak się nie rozszaleje i nie przysłoni. Perovskia również urocza

Obrazek

Obrazek
Leśna część robi wrażenie, ah te stare drzewa, można przy nich poszaleć!
lawenda pisze: zawilce japońskie - warto je mieć ze względu na długie kwitnienie
Obrazek
Na pewno skorzystam!

Obrazek
Przyjemny widok! Kompozycja również śliczna! Co rośnie w donicy?

p.s. faktycznie utrzymać umiar!

Jeśli nie masz nic przeciwko, to będę stałym gościem!
Pozdrawiam serdecznie!
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Santia ;:167 odpowiem najpierw Tobie , bo taki mi zrobiłaś przegląd zdjęć że sama jak na nie patrzę to lubię mój ogród, co nie zawsze ma miejsce, niestety. Dzisiaj biję się z podagrycznikiem mam nadzieję ze nie masz tej uroczej rośliny :;230 w swoim ogrodzie. W donicy rośnie werbena a to żółte ? zapomniałam nazwę. Zapraszam i będę Cię oczekiwała
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Atka, Agness, patkaza, ulikimi, Zuzia55 ;:4 - dziękuję za wsparcie, nornice to paskudny temat. Wszystkiego próbowałam i ciągle to samo, koszyczki plastikowe u mnie były pogryzione a do tego są zawsze są za małe, ale doceniam je przy wyjmowaniu cebulek. Myślę że trzeba późną jesienią też wkładać truciznę albo jakieś odstraszacze i tak zrobię w tym roku

Wanda 7 - jesteś szczęściarą nawet z ostępką lilianką ;:108 ja mam jeszcze pędraki

Wiktorio - bażanty były głodne? nie ma co im żałować pożywienia :;230 :;230 widok przyjemniejszy od pędraków i nornic, ale szachownicy szkoda :(
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ula na reszcie się zjawiłaś .A gdzie zdjęcia twojego pięknego ogrodu?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, witaj :wit ciągle ten brak czasu mi dokucza, a zdjęcia już właśnie wybieram i zaraz coś wrzucę
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kwiaty pełnych tulipanów są tak duże że po rozkwitnięciu kładą się na ziemię, czy to tylko u mnie tak robią? te jeszcze stoją na baczność bo dopiero rozkwitały

Obrazek

korony słabiej kwitną w tym roku

Obrazek

lubię te pomarańczowe tulipany, rosną razem z koronami i mają taki sam odcień pomarańczu

Obrazek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Widoczki piękne. :D Pomarańczowe tulipany i szachownice idealnie do siebie pasują, a kolorek tryska energią.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ula piękne korony a ty narzekasz że słabiej kwitną :shock: Ja nie mam żadnej ale na bank to muszę zmienić tylko mam glinę a one wolą co innego :( U mnie dwa pełne tulipany to nie ma co się kłaść.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze zaległości, muszę powitać Marylę, pszczółkę i magentę

Maryla73ab, :wit - masz więcej liści tulipanów niż kwiatów? mam właśnie to samo w tym roku. Myślę że duże cebulki zostały zjedzone przez nornice a liście wyrosły z młodych cebulek

abeille - już się pogodziłam ze stratą tulipanów, tylko dlaczego zjadły mi te najnowsze odmiany ;:223 trudno.. jesienią będą nowe

magenta - drzewa urosną Ci szybciej niż myślisz, a wiesz ile zabiorą miejsca? ja najbardziej cenię moje trzy stare graby, w gorące dni dają cień idealny ;:224 teraz myślę o tulipanowcach, klonach...ale czy dadzą radę w moich zimnych stronach?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczek, mało mam pomarańczowych kolorów, ale wiosną cieszą szczególni

Gosia - korony chyba nie mają dużych wymagań, mogę się z Tobą podzielić ja zechcesz
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

lawenda pisze:Santia ;:167 odpowiem najpierw Tobie , bo taki mi zrobiłaś przegląd zdjęć że sama jak na nie patrzę to lubię mój ogród, co nie zawsze ma miejsce, niestety. Dzisiaj biję się z podagrycznikiem mam nadzieję ze nie masz tej uroczej rośliny :;230 w swoim ogrodzie. W donicy rośnie werbena a to żółte ? zapomniałam nazwę. Zapraszam i będę Cię oczekiwała
Witaj ;)
Miałam dzisiaj ogrodowe prace od 11 do 21, więc odpisuję dopiero teraz, bo mnie w końcu wygoniły komary. Uciekając już nie wiedziałam, którą część ciała drapać tak mnie pokąsały...

Ogród masz śliczny, ale rozumiem doskonale, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zaufaj mi, jako osobie patrzącej z boku, że jest boski ;)
Podgranicznika nie mam. Już wyczytałam w wątku "parszywa dwunastka..." trochę na jego temat, więc roślince podziękuję (a może mam, ale o tym nie wiem, mam wielogatunkowy trawnik niestety).
Odpowiedz mi jeszcze co rośnie na pierwszym wskazanym przeze mnie zdjęciu (taka śliczna niebiesko-żółta kompozycja. Są tam: lawenda, różowa róża + dwie roślinki: żółta i niebieska - nie wiem co to).
Ja będę wpadać często, w miarę możliwości.
Trochę się uzależniłam od forum, więc pewnie systematycznie ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

lawenda pisze:korony słabiej kwitną w tym roku
Tak...wręcz wcale nie kwitną :;230 Już rozumiem, co to znaczy mieć wygórowane wymagania :wink: A jak na trzy korony zakwitnie jedna i to pojedynczym łancuszkiem, to jest na to jeszcze jakaś skala? :;230
Lawendo, dłuuugo każesz czekać na swoje zdjęcia, ale jak już są, to tylko wpaść w zachwyt i pomilczeć...No to juz zamilknę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”