Sezon 2011

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sezon 2011

Post »

Łał jaki piękny, a mój biedak w tym roku startuje od zera, w zeszłym uwiąd go zamęczył :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten Omoshiro. Właśnie miałam pytać czy uwiąd go nie bierze, ale Dorotka już ubiegła moje pytanie. :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie pokazałam M, dlaczego trzeba kochać powojniki :D Trzy lata temu dostałam krzaczek, który kwitł, a potem uwiądł. Nie było go dwa lata. A teraz JEST! Podeptany, bo w tym roku stawialiśmy nową kratkę właśnie przy nim. Jeden skromny pęd, ale mam nadzieję, że będzie żył :)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Leszku, cudny :) Mój w tym roku jak na razie ma tylko dwa kwiatki, odpoczywa chyba po zeszłorocznym festiwalu ;)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Skoro o 'Józefince' mowa to wrzucę jedno zdjęcie choć nie najlepsze.

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiesiu właśnie takie cudo widziałam....coś pieknego....kwiat wspaniały :D
Możesz coś więcej napisać o tym pięknym powojniku?
annetka
50p
50p
Od: 8 maja 2011, o 18:04

Post »

witam,jestem nowa,zachwyciły mnie Wasze clematisy. Ja mam 3 wsadzone w tym roku,1 to the president i ma tylko 2 pączki a kolejne nie mam pojęcia-kupione w lidlu,nie mają żadnych pączków. Dopiero zacznę się uczyć o tych roślinkach i kupować już bardziej świadomie :D
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Kochani potrzebuje rady...otórz mam wrerande pod domem słonko jest tylko rano i nie mam bladego pojecia jakie roślinki ładnie by sie pięły??? dopiero początkuje w ogrodnictwie :( i licze na wasza pomoc. pozdrawiam
Maja :wit
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No po mojemu to powojniki raczej odpadają, one lubią słońce.. chyba że włoskie one zdaje się lubią półcień, może by dały radę. Tak na szybko do głowy przychodzi mi hortensja pnąca ale to ogromna roślina, ewentualnie jeszcze wiciokrzew.
A i to nie ten wątek :wink:
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

maja79 pisze:Kochani potrzebuje rady...otórz mam wrerande pod domem słonko jest tylko rano i nie mam bladego pojecia jakie roślinki ładnie by sie pięły???
Rano to pojęcie względne.Do której godziny jest słońce?Czy jest to ściana wschodnia,czy bardziej północna?Jeśli wschodnia,to śmiało możesz sadzić powojniki.Trzeba tylko wybrać,te preferujące półcień,np. "Generał Sikorski''.
Steasi pisze: chyba że włoskie one zdaje się lubią półcień,
Steasi, po mojemu,to włoskie preferują słońce :wink:
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Kontakt:

Post »

Wiciokrzew - zdecydowanie polecam, w cieniu radzą sobie bardzo dobrze, chociaż często nie kwitną tak obficie jak w słońcu. Ale nawet odrobina bezpośredniego słońca, choćby godzinka rano lub wieczorem i od razu kwitną całkiem obficie. W takim cieniu mam u siebie posadzony wiciokrzew Tellmana i wyglada jakby jemu to miejsce pasowało idelanie - w tym roku ma już bardzo długie nowe pędy i nawet pąki kwiatowe :)

Co do powojników to nie do końca prawda, że one nie nadają się do cienia. Wiele odmian dobrze toleruje południową wystawę. Z takich co sam sprawdziłem, to na pewno bardzo dobrze rosną: "Rouge Cardinal" i "Vino", w miarę dobrze sobie radzą "Dr Ruppel" i "Ville de Lyon". Zdecydowanie odradzić do zupełnego cienia natomiast moge okrywową "Arabellę" (kwitnie bardzo niemrawo) oraz wielkokwiatowy "Moonlight" (o tyle interesujący, że wielkokwiatowy i żółty - to rzadkość, w cieniu kwitnie, ale kwiaty wyglądają bardzo nieciekawie - są blade, a długo nie schnąca wilgoć powoduje powstawanie szarych plam).

Zdecydowanie polecane do cienia są winobluszcze i bluszcze,... to dla nich naturalne miejsca, no ale to pnącza które nie kwitną w jakiś ozdobny sposób. Kwitnące pnącza cieniolubne to kokornak, wspomniana hortensja pnąca (odmiana "Miranda" jest chyba najmniejsza - "zaledwie" około 6-10m długości), przywarka japońska (podobna do hortensji, ale nieco mniejsza roślina)

Za to zdecydowanie odpadają pnącza lubiące silne światło jak glicynie (czyli inaczej wisterie lub słodliny) , miliny (campsis), atkindie (kiwi), akebie, winniki, chmiel, winorośle (chyba, że nie zależy nam na owocach)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Steasi, po mojemu,to włoskie preferują słońce :wink:
Ale ja w jakiejś gazecie ogrodniczej tak czytałam. Bo z własnego doświadczenia to mogę powiedzieć tylko że 'The president' źle się tam czuję
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Mój debiut w tym wątku :wit . Pierwszy (ale nie ostatni, już nawet nie jedyny :lol: ) Clematis na balkonie - Guersney Cream:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz botaniczny (jedyny kwiatuszek z 6 płatkami. Pozostałe mają po 4):
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Kasiu,piękny debiut.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40

Post »

Wiele odmian dobrze toleruje południową wystawę .

hmmm. chyba chodziło Ci o północną wystawę .

południowa toż to samo słońce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”