Sezon 2011
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Łał jaki piękny, a mój biedak w tym roku startuje od zera, w zeszłym uwiąd go zamęczył 

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny ten Omoshiro. Właśnie miałam pytać czy uwiąd go nie bierze, ale Dorotka już ubiegła moje pytanie. 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie pokazałam M, dlaczego trzeba kochać powojniki
Trzy lata temu dostałam krzaczek, który kwitł, a potem uwiądł. Nie było go dwa lata. A teraz JEST! Podeptany, bo w tym roku stawialiśmy nową kratkę właśnie przy nim. Jeden skromny pęd, ale mam nadzieję, że będzie żył 

Leszku, cudny
Mój w tym roku jak na razie ma tylko dwa kwiatki, odpoczywa chyba po zeszłorocznym festiwalu ;)

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Skoro o 'Józefince' mowa to wrzucę jedno zdjęcie choć nie najlepsze.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Wiesiu właśnie takie cudo widziałam....coś pieknego....kwiat wspaniały 
Możesz coś więcej napisać o tym pięknym powojniku?

Możesz coś więcej napisać o tym pięknym powojniku?
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
witam,jestem nowa,zachwyciły mnie Wasze clematisy. Ja mam 3 wsadzone w tym roku,1 to the president i ma tylko 2 pączki a kolejne nie mam pojęcia-kupione w lidlu,nie mają żadnych pączków. Dopiero zacznę się uczyć o tych roślinkach i kupować już bardziej świadomie 

- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Kochani potrzebuje rady...otórz mam wrerande pod domem słonko jest tylko rano i nie mam bladego pojecia jakie roślinki ładnie by sie pięły??? dopiero początkuje w ogrodnictwie
i licze na wasza pomoc. pozdrawiam
Maja

Maja

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
No po mojemu to powojniki raczej odpadają, one lubią słońce.. chyba że włoskie one zdaje się lubią półcień, może by dały radę. Tak na szybko do głowy przychodzi mi hortensja pnąca ale to ogromna roślina, ewentualnie jeszcze wiciokrzew.
A i to nie ten wątek
A i to nie ten wątek

- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Rano to pojęcie względne.Do której godziny jest słońce?Czy jest to ściana wschodnia,czy bardziej północna?Jeśli wschodnia,to śmiało możesz sadzić powojniki.Trzeba tylko wybrać,te preferujące półcień,np. "Generał Sikorski''.maja79 pisze:Kochani potrzebuje rady...otórz mam wrerande pod domem słonko jest tylko rano i nie mam bladego pojecia jakie roślinki ładnie by sie pięły???
Steasi, po mojemu,to włoskie preferują słońceSteasi pisze: chyba że włoskie one zdaje się lubią półcień,

moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Wiciokrzew - zdecydowanie polecam, w cieniu radzą sobie bardzo dobrze, chociaż często nie kwitną tak obficie jak w słońcu. Ale nawet odrobina bezpośredniego słońca, choćby godzinka rano lub wieczorem i od razu kwitną całkiem obficie. W takim cieniu mam u siebie posadzony wiciokrzew Tellmana i wyglada jakby jemu to miejsce pasowało idelanie - w tym roku ma już bardzo długie nowe pędy i nawet pąki kwiatowe
Co do powojników to nie do końca prawda, że one nie nadają się do cienia. Wiele odmian dobrze toleruje południową wystawę. Z takich co sam sprawdziłem, to na pewno bardzo dobrze rosną: "Rouge Cardinal" i "Vino", w miarę dobrze sobie radzą "Dr Ruppel" i "Ville de Lyon". Zdecydowanie odradzić do zupełnego cienia natomiast moge okrywową "Arabellę" (kwitnie bardzo niemrawo) oraz wielkokwiatowy "Moonlight" (o tyle interesujący, że wielkokwiatowy i żółty - to rzadkość, w cieniu kwitnie, ale kwiaty wyglądają bardzo nieciekawie - są blade, a długo nie schnąca wilgoć powoduje powstawanie szarych plam).
Zdecydowanie polecane do cienia są winobluszcze i bluszcze,... to dla nich naturalne miejsca, no ale to pnącza które nie kwitną w jakiś ozdobny sposób. Kwitnące pnącza cieniolubne to kokornak, wspomniana hortensja pnąca (odmiana "Miranda" jest chyba najmniejsza - "zaledwie" około 6-10m długości), przywarka japońska (podobna do hortensji, ale nieco mniejsza roślina)
Za to zdecydowanie odpadają pnącza lubiące silne światło jak glicynie (czyli inaczej wisterie lub słodliny) , miliny (campsis), atkindie (kiwi), akebie, winniki, chmiel, winorośle (chyba, że nie zależy nam na owocach)

Co do powojników to nie do końca prawda, że one nie nadają się do cienia. Wiele odmian dobrze toleruje południową wystawę. Z takich co sam sprawdziłem, to na pewno bardzo dobrze rosną: "Rouge Cardinal" i "Vino", w miarę dobrze sobie radzą "Dr Ruppel" i "Ville de Lyon". Zdecydowanie odradzić do zupełnego cienia natomiast moge okrywową "Arabellę" (kwitnie bardzo niemrawo) oraz wielkokwiatowy "Moonlight" (o tyle interesujący, że wielkokwiatowy i żółty - to rzadkość, w cieniu kwitnie, ale kwiaty wyglądają bardzo nieciekawie - są blade, a długo nie schnąca wilgoć powoduje powstawanie szarych plam).
Zdecydowanie polecane do cienia są winobluszcze i bluszcze,... to dla nich naturalne miejsca, no ale to pnącza które nie kwitną w jakiś ozdobny sposób. Kwitnące pnącza cieniolubne to kokornak, wspomniana hortensja pnąca (odmiana "Miranda" jest chyba najmniejsza - "zaledwie" około 6-10m długości), przywarka japońska (podobna do hortensji, ale nieco mniejsza roślina)
Za to zdecydowanie odpadają pnącza lubiące silne światło jak glicynie (czyli inaczej wisterie lub słodliny) , miliny (campsis), atkindie (kiwi), akebie, winniki, chmiel, winorośle (chyba, że nie zależy nam na owocach)
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Ale ja w jakiejś gazecie ogrodniczej tak czytałam. Bo z własnego doświadczenia to mogę powiedzieć tylko że 'The president' źle się tam czujęSteasi, po mojemu,to włoskie preferują słońce
Mój debiut w tym wątku
. Pierwszy (ale nie ostatni, już nawet nie jedyny
) Clematis na balkonie - Guersney Cream:

oraz botaniczny (jedyny kwiatuszek z 6 płatkami. Pozostałe mają po 4):

oraz botaniczny (jedyny kwiatuszek z 6 płatkami. Pozostałe mają po 4):

- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Kasiu,piękny debiut.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiele odmian dobrze toleruje południową wystawę .
hmmm. chyba chodziło Ci o północną wystawę .
południowa toż to samo słońce.
hmmm. chyba chodziło Ci o północną wystawę .
południowa toż to samo słońce.
W moim ogrodzie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43291