Mój ogród przy lesie cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.5

Post »

Małgosiu musiały być straszne mrozy, nawet już nie przymrozki, skoro nawet paproć zmarzła.
Ale nią to się nie martw, z pewnością odbije, paproć i tak nie kwitnie.
Szkoda Twoich kann i innych kwitnących. :(
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko,przybiegłam z rewizytą :)
I już się ode mnie nie odpędzisz ;:138

Co planujesz poogniskowo??
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajeczko piękne fotki , ale mój numer jeden to paproć w runiance. Zachwycająca . Też sobie podsadziłam paprocie runianką , ale dopiero tej wiosny , kiedy ja doczekam się takich łanów jak u Ciebie ?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziękuję bardzo za tą deklarację, trzymam Cię za słowo. ;:196
Na tej wyspie poogniskowej chciałabym posadzić taką mini kolekcję hortensji bukietowych, tylko to jest taka słoneczna patelnia, a one chyba lubią półcień, ale będę eksperymentowała.
Do tej róży, która już jest chciałam dosadzić białą Paskal, oraz Aspiryn, tylko czy je dostanę.
Były wiosną w naszym centrum i nie kupiłam, gdyż jeszcze nie miałam w planie likwidacji ogniska, krzewy uzupełnię roślinami cebulowymi biało i różowo kwitnacymi, no i takie tam jeszcze jakieś bylinki.
Co o tym sądzisz?

Agnieszko moje runianki mają już 10 lat.
Kupiłam 3 szt w sklepie przy botaniku i tak się rozrosły, a paprocie, to muszę co roku ograniczać, gdyż pióropusznik jest bardzo ekspansywny.
Runianka, jeśli rośnie w cieniu, to także szybko się rozrasta, więc i Ty się doczekasz. :)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Tajeczko gdzieś ostatnio czytałam że te nowe wspaniałe hortensje właśnie dobrze się podobno na słońcu mają :D
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p

Post »

Myślę,że to będzie taka romantyczna ,słoneczna rabata.
Już jestem jej ciekaw.
Bardzo :lol:

A hortensje mam w słońcu i dobrze im tam 8-)
Póki co :wink:
Ogrodowe lubią półcień ale u mnie i w słońcu rosną pięknie.

Te,które miałam w osłoniętym miejscu ,nie przemarzły nawet po ostatnich mrozach ale reszta niestety tak.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu bardzo Ci dziękuję za wspaniałą wiadomość, gdyż to bardzo ważne dla mnie, ponieważ biję się z myślami, czy wpełnym słońcu ich nie uśmiercę, a nie mam innego miejsca. :)

Lucynko cieszę się, że Ty także potwierdzasz, że mogą rosnąć w słońcu.
W moim ogrodzie taki rozgardiasz kwiatowy, to pomyślałam sobie, żeby choć jedną rabatę zrobić taką wyciszoną kolorystycznie.
Miejsce jest osłonięte, gdyż wokół iglaki. :)
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p

Post »

Zazdroszczę osłonietych miejsc :)
Mieszkam wśród kujawskich pól,dopóki sami się nie obsadzimy do końca to wiatr przeszywa aż do kości 8-)
Nawet mnie :heja
A u mnie do kości daleka droga :;230
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko mój cały ogród jest w zaciszu, latem, jak są liście na drzewach to nawet wiaterek się nie poruszy, zimą trochę gorzej.
Wokół lasy.
Może swoją posesję obsadzisz z czasem iglakami i pnączami, gdyż w przeciągach roślinki później zakwitają i wiatry bardziej wysuszają podłoże. :)
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p

Post »

Tak właśnie robimy,Tajeczko .
Długo broniłam się przed iglakami ale w końcu je pokochałam i oto sosny ,świerki,cisy i żywotniki zawitały u nas :)
edytaitomek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 kwie 2011, o 21:21
Kontakt:

Post »

Tajeczko przeglądałam ostatnie zdjęcia. Świetne ;:108 U ciebie lilie już na pąkach, moje jeszcze nie ale myślę że niedługo też wystartują.A jak drzewa owocowe nie zmarzły? U nas orzechy zmarzły trochę wiśni i grusza straciła kwiaty :( ale nic nie poradzimy tak miało być.
Zapraszam do mnie:
Ogród Edzi-zapraszam
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Tajka pisze: Na tej wyspie poogniskowej chciałabym posadzić taką mini kolekcję hortensji bukietowych, tylko to jest taka słoneczna patelnia, a one chyba lubią półcień, ale będę eksperymentowała.
Witaj :lol: Tajeczko, odradzam...nie sadź hortensji na słonecznej patelni. Gdybyś miała dostęp do ogrodu codziennie, mogłabyś interweniować podczas suszy, a tak...stres dla roślin i dla Ciebie.
Jeśli mogę coś doradzić, rozejrzyj się bacznie po ogrodzie...gdzie dobrze rosną cienioznośne rośliny? Masz taki wspaniały dywan z runianki. Przesadź jedną lub dwie paprocie a na to miejsce posadź hortensję. I dywan zyska i hortensja.
Ja robię u siebie takie bardziej generalne zmiany i jestem zdziwiona, jak dużo miejsc dla roślin nagle mi się 'objawiło' :;230
Musiałam tylko zmienić zasadę: dosadzać a nie nasadzać, niby proste, a tyle czasu trzeba było zanim to zrozumiałam.
No i nie masz wyjścia: polub koszenie, a zobaczysz, że problem z miniszkiem rozwiąże się sam :;230
Miłej niedzieli, dzięki Tobie uwierzyłam w rychłą poprawę pogody :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja bardzo lubię iglaki w ogrodzie, zdobią ogród zimą i dzięki świeżym przyrostom są piękne wiosną.
Niestety moje iglaki oprucz sosny żółtej i świerków zaczęły masowo chorować. :)

Edytko pokazane na zdjęciu lilie to są te piwniczne podpędzane z kapersów, z braku światła zrobiły się białe, ale po wysadzeniu do ogrodu szybko doszły do siebie.
Lilie wysadzone bezpośrednio do ogrodu jeszcze raczkują.
Dużo drzew owocowych wymarzło zimą, gdyż były osłabione chorobą, a te które kwitły sądzę, że nie zmarzły, zresztą jutro oblukam. :)

Wiktoro witaj. :wit
Dziękuję za odwiedziny i Twoje cenne rady odnośnie hortensji.
Myślę, że masz rację, wiem, że hortensje lubią półcień i są wymagające co do wody, a podlewania na bieżąco im nie mogę zapewnić.
Zobaczę, jak te dwie posadzone będą się zachowywały, najwyżej zrezygnuję z pozostałych, gdyż nie mam miejsca na nie w półcieniu.
Mam jeszcze wolnej część rabaty po wykopanych złotlinach, ale także na słońcu, od południowy ściany.
Ta część z runianką znajdujesie przy północnej ścianie budynku gospodarczego, gdzie jest mało uczęszczane, więc odpada.
Wiktorio koszenia nie lubię, gdyż mam starą, 12- to letnią kosiarkę, bardzo hałasującą, w dodatku bez kosza i jeśli jest duża trawa, to trzeba grabić.
Pogoda niespodziewanie zrobiła się ładna, co wczoraj było raczej nie do uwierzenia.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Tajko pochodziłam wczoraj dłuższy czas po Twoim ogrodzie i zauważyłam kilka traw , bardzo lubię rabatki trawiaste i chyba taka masz ale nie mogłam znaleźć takiego szerszego zdjęcia na wszytkie trawy , masz może jakieś takie jesienne zdjęcie :?:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

No tak, jeśli dywan z runianki znajduje się w mniej uczęszczanym miejscu, to sadzenie tam hortensji odpada.
Bacznej obserwacji jednak nie zaprzestawaj, najlepsze pomysły wpadają do głowy niespodziewanie.
Wiemy już dlaczego nie lubisz koszenia : :heja Recepta jest prosta: nowa kosiarka i już :;230
Tajeczko...po czym wnioskujesz, że pogoda zrobiła się ładna? Ja jeszcze nie odważyłam się wyjść na zewnątrz :;230
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”