Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Krysiu przyszłam do Ciebie i muszę powiedzieć że jest tu pięknie, po za tym robisz cudowne zdjęcia. Zwróciłam uwagę na te kieliszki (z wątku Teresa600) winko na stół i fiołeczki bezdomne :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, czy bobrek rośnie u Ciebie w gruncie :?: Dostałem go jako roślinę wodną i od trzech lat czeka w garnku z wodą, aż powstanie oczko ;:224 A może w moim błotnistym zakątku rósłby?
Śliczna śledziennica i głowaczek! Pierwszą roślinę już mam zaklepaną.
Piękne zdjęcia robisz Krysiu ;:63
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Dzień Dobry !! Wpadłem w odwiedziny , Widzę , że wiosna idzie u ciebie jak burza. Wrzystko pięknie Kwitnie można tylko Podziwiać. Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maniusika lubię inne kolory też ale na działce i w moim życiu często króluje biel.
Anjja pisze:Krysiu przyszłam do Ciebie i muszę powiedzieć że jest tu pięknie, po za tym robisz cudowne zdjęcia. Zwróciłam uwagę na te kieliszki (z wątku Teresa600) winko na stół i fiołeczki bezdomne :;230 :;230 :;230
Obrazek

Obrazek

No coś Ty ... chyba nie będzie aż tak źle.
Ostatecznie to tylko 2 lampki bo reszta tradycyjnie ma wkłady i osłonki jak przystało na uprawę hydroponiczną.
Ale powiedz sama czyż nie wyglądają ciekawie ?
Moja nowa choroba "fiołkowe szaleństwo " to także zabawa i bawię się przy nich świetnie. Sa maleńkie i urocze więc trudno sie im oprzeć.
Fiołek na zdjęciu poniżej to ulubiony kolor mojej wnusi a skoro bez odmianowy to dostał imię Natalia.

Obrazek

Obrazek

JacekP masz rację, faktycznie bobrek trójlistkowy to roślina strefy przybrzeżnej ale daje sobie radę tez w sezonowych rozlewiskach, tyle,że lubi kwaśne wody i trzeba by jej to zapewnić. U mnie staw taki bardziej naturalistyczny wiec miejsce dla niego idealne. Bardzo sie rozrósł i muszę troszkę z nim powalczyć bo mam wielka plątaninę kłaczy.
Dla mnie to także roślina o właściwościach leczniczych.
Dziwię sie, że przez 3 lata trzymasz go w pojemniku bo lubi swobodę. Kłącza które nie mają się gdzie zakorzenić wypuszczają długie i dość grube korzenie, co nie wygląda zbyt pięknie.

Obrazek
Kwiaty mają wyjątkowo ciekawa budowę co widać na zbliżeniu kwiatów.
- są gwiaździste, biało-różowe, pokryte soczystymi włoskami.
Sprawiają wrażenie jakby były puszyste. Po przekwitnięciu roślinę zdobią drobne owoce.
Zarówno bobrek jak i śledziennica to rośliny rosnące w naturalnych środowiskach - czyżbyś miał podobne skłonności jak ja ?

martinez_82 miło ,że wpadłeś bo teraz czas wytężonej pracy na działkach więc czasu niewiele.
Tez mam spore zaległości na zaprzyjaźnionych wątkach ale postaram sie nadrobić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Witaj Krysiu piękne wiosna u ciebie i tyle pięknych barw. U mnie z białych to też kwitnie gęsiówka i ubiorek wiecznie zielony. Co do tych moich dalii to nie sądzę że zasuszone bo raczej wyglądały na podgnite i do dzisiaj nic mi z nich nie wyszło. Nawet te moje co miały duże i ładne bulwy tez na razie nie kiełkują a wyglądały całkiem przyzwoicie. Chyba nie mam do nich ręki. Najwyżej zakupie gotowe sadzonki :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jak tak ładnie się bobrek rozrasta i lubi mokre miejsce to może mi go podeślesz mam jedną taką rabatkę co nic nie chce rosnąć , okazało się że tam jest za mokro i za kwaśno , posadziłam borówki i żurawiny i właśnie szukam jakiś kwiatów , bobrkowi by tam pasowało bo inne wypadają ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bobrka widziałam pierwszy raz kwitnącego w naturze nad Biebrzą na bagnie. Nie byłam świadoma, że można je uprawiać w ogródkach ( w zasadzie to wszystko można) :-) Niebawem planuję rabatę "bagienną" z żurawiną, kaczeńcami, borówka bagienną, bagnem zwyczajnym i wełnianką. Królem na tej rabacie będzie bobrek, królową - rosiczka, ale nie wiem jak ją zdobyć droga kupna, bo z natury pozyskiwać nie wolno.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten bobrek jest cudnyy :shock:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

martinez_82 pisze:Ale powiedz sama czyż nie wyglądają ciekawie ?
Wyglądają przesłodko ;:167
Natalka tak cudnie kwitnie, najwyraźniej jej imię przypadło do gustu :D
-----------
O kwiatku Bobrku to ja pierwsze słyszę - urodziwy pieron jest :P
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witaj Krysiu białe kwiaty są prześliczne tym bardziej w maju poza tym ten zapach :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W temacie pierwiosnka lekarskiego: Przyszykowałam dla ciebie paletkę z tegorocznymi siewkami pierwiosnka lekarskiego, ale jestem na etapie kombinowania, jak to wysłać do Ostródy :;230
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szyszunia szkoda,że się zmarnowały kłącza ale widać nie polubiliście się i nic na siłę.

maniusika Janeczko rabata kwaśna i mokra dla borówek czy też żurawek to za mało.
Bobrek trójlistkowy rośnie w wodzie w tzw. strefie przybrzeżnej czyli bardzo płytkiej.
Jeśli masz staw lub jakieś oczko wodne na tyle naturalne aby roślina mogła wczepić się korzeniami w brzegi.Podobnie rośnie Czermień błotna.

Anjja dziękuję.
Jest wiele roślin , które po raz pierwszy widzimy na Forum.Spacery po ogrodach naszych znajomych z Forum to nie tylko przyjemność ale i nauka.

marzena06 wiosna jest wyjątkowo szczodra każdego roku bo Dzięki niej wszystko sie odradza. Z informacji wynika,że większość białych kwiatów powinna mieć zapach bo właśnie tym przyciąga owady. Inne robią to kolorami.
Ale wiemy obie,że nie zawsze tak jest.

takasobie rabata bagienna w planach czyli działka rozwojowa.
Jednak z roślinami a raczej ich ilością trzeba uważać , wiem coś na ten temat.
Po poprzednim właścicielu przez 3 lata walczyłam z rdestem wodnym ale udało się.
Natomiast grążele i duża pałka wodna jest ciągle z nadmiaru usuwana ale kłącza ciągną sie po całym dnie ponieważ źle zabezpieczył rośliny przy sadzeniu.
Z pierwiosnkiem lekarskim to nie szalej .... :;230 bo ja nie mam hektarów.
Zlituj sie i nie zasyp mnie sadzonkami, z 10 małych wystarczy.
Jaka dla niego jest odpowiednia pora sadzenia?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To będzie 10. Jak będą sadzone z bryłą korzeniową to można sadzić kiedy chcesz.
Dzięki za rady bagienne. Ja raczej się nastawię na żurawinę i towarzyszące jej na bagnach rośliny, ale muszę znaleźć sklep, który mi większość z nich dostatczy na raz. Pałki i grążele odpadają, choć baaardzo lubię. Jeśli już, to tatarak, ale w wanience, coby się nie rozrósł :-)
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tez staram się przy zakupie roślin szukać jednego dostawcy - ekonomiczne i praktyczne myślenie.
Mając na względzie naturalistyczny wygląd stawu grążele i pałka muszą być i jakoś sobie z tym radzimy. Tatarak sadziłam juz sama tuż przy najbardziej stromym brzegu i bez pojemnika bo z nim nie ma problemu. Jego kłącza porastają stromy brzeg i pięknie utrzymują stan bez żadnych osunięć a te wiosną przy rozmarzaniu często się zdarzają. Uwielbiam rozcierać go na dłoni dla zapachu - budzi wspomnienia z dzieciństwa bo dom rodzinny mam nad jeziorem.

Wstawiam kilka aktualnych fotek - uwielbiam przyglądać sie kwiatom w fazie pąków.
Dalia TEESBROOK AUBERY niezmiennie od wielu lat dostaje pąki kwiatowe jako pierwsza.

Obrazek

Pełnik europejski
Obrazek

Anemony
Obrazek

Piwonia wczesna i te czerwcowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Incarwilla kupiona w kwietniu w Biedronce niewiele urosła ale juz kwitnie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aż trudno uwierzyć - inkarwilla już Ci kwitnie?! Moja jeszcze na dobre z ziemi nie wylazła - oczywiście różowa, bo biała to wcale nie wyjdzie :( Dzisiaj byłam zmuszona wywalić gnijące resztki bulwy. Może uda mi się jeszcze raz ją kupić...
Bobrek mnie zauroczył swoim delikatnym i koronkowym kwiatkiem. Czy on tylko gdzieś przy wodzie może rosnąć?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”