Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Witaj Moniko76! Dawno Cię u mnie nie było. Dzięki za potwierdzenie w sprawie smardzów. Ciekawa jestem jak to sie stało, że grzyby , które coraz rzadziej występują w lesie - rosną w najlepsze w ogródkach...To chyba wina kory coraz powszechniej stosowanej przez nas.

Krysiu też się cieszę, że straty są tak małe. No właśnie - zbierałaś smardze. Czy one są smaczne? Znasz jakieś przepisy na nie?

Nezko masz rację - cudna! Kilka lat temu zauroczona jej delikatną urodą kupiłam kilka sztuk i ...zmarnowałam :oops: Tym bardziej cieszy mnie ta.

Ula to prawda, że Natura jest mądra. Tylko człowiek w swym zadufaniu wszystko chce sobie podporządkować i dostosować do własnego widzimisię. Przykłady można mnożyć. A ogrodnik powinien być pokorny wobec Matki Natury i wtedy będzie szczęśliwszy. Zdaje się, że i u Ciebie już kwitną lewizje :D

Wielkie dzięki Marysiu! To właśnie on! Śliczny, prawda? Czy te drugie też u Ciebie rosną? Mam 3 cebulki od 2 lat - są cudowne, ale więcej ich nie spotkałam w sprzedaży.

Agness - sama nie wiem jak to się stało, że ta lewizja kwitnie. Zaskoczyła mnie niesamowicie. Tym bardziej, że nawet jej nie zabezpieczyłam na zimę. Chyba kupię sobie kolejne i posadzę w pobliżu tej. Pewnie i Twoje wkrótce zakwitną.

Monia - dziękuję. Nawet nie wiedziałam, że przymrozki mogą ściąć dębowe listki. Kiedyś mnie to nie interesowało za bardzo. Dopiero od kilku lat mam "własne" drzewa, które mogę obserwować. Z tego co piszesz wynika, że majowe przymrozki nie są czymś wyjątkowym. Zawsze się zdarzały. Jeśli u Ciebie takie różnice w ulistnieniu dębów to może są to różne dęby...Na pewno w Twoich okolicach jest trochę cieplej niż u mnie.

Nie wiem co się dzieje, ale fotosik "szaleje" i nie mogę wstawić żadnych zdjęć :evil: Może później się uda...

Ewuniu zależy jak grube liście ma dana odmiana i gdzie rośnie. Może nie będzie tak źle. Nie warto martwić się na zapas ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie liście pokazała tylko jedna hosta, "Big Daddy" (reszta pojawiła się jako kły). Wciąż wygląda dobrze. Moje straty są także śmiesznie małe w porównaniu ze Śląskiem...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Złotnicę na zimę okrywasz ?.Ja sadziłem dwukrotnie i zawsze zmarzła.Na smardze to jest jakiś urodzaj.Miałem na działce ale
nie wiedziałem co to jest.Dzisiaj ktoś kilka wyrzucił na drogę.Mają taką urodę,że Ci co je nie znają myślą że to się nie je.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo, nie mam doświadczenia,ale mróz coś ściął to już nie odżyje?U mnie poszły hosty, canny,komarzyce, nowo posadzona języczka przewalskiego i wiele innych.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - tak mam te tulipany. Muszę wstawić u siebie fotki tych, które kwitły w poprzedni weekend. Zapraszam :lol:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Izuś melduję się u Ciebie :D Oj miałam zaległości :wink: Po pierwsze cieszę się, że nie likwidują Twoich działek :) Po drugie wiosnę masz piękną, kolorową...Krokusy normalnie powalają. JUż w tamtym roku miałam je zakupić, ale jakoś tak wyszło..W tym muszę koniecznie, bo wyglądają cudownie..I jak widzę szalejesz z zakupami :D Ja jakoś przystopowałam z kupowaniem roślin.. Będę przychodzić podziwiać nowości do Ciebie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ileż u Ciebie pąków i kwiatów :shock: Złotnica już kwitnie :?: :shock: Ona szybko się zagęści i obserwuję u mnie - jest bezproblemowa.
Mówisz, że u Ciebie zimniejszy rejon ale niektóre rośliny jakby temu przeczą 8-)
Ajania trochę ucierpiała na przedwiośniu, bo już miała młode gałązki, ale teraz odbija :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Izo, wtrącę kilka słów odnośnie dębów, bo to poniekąd jakby moja specjalność. :) Mam u siebie cztery dęby. Jede, główny, to Czesław. Do tej pory, jak zresztą co roku, stoi golutki, podczas gdy wszystkie inne drzewa, w tym akacje, mają już listki albo przynajmniej pąki. Tak samo wyglądają jego dwaj młodsi koledzy. Natomiast czwarty dąb zawsze zachowuje się inaczej. W tej chwili ma już nabrzmiałe zielone pączki, natomiast liście zrzuca zawsze ostatni, nawet w marcu wiszą jeszcze na nim suche zeszłoroczne liście, większe niż u tamtych, mocno przytwierdzone do gałęzi. Mam więc dwie odmiany dębów: szypułkowe i bezszypułkowe. I właśnie od odmiany zależy ich wygląd i rozwój. :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, na dębach się nie znam :lol: To tylko moje obserwacje :) Polubiłam je wyłącznie dlatego, że rh lepiej przy nich rosną niż przy iglakach.
Udanego weekendu ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, nigdzie nie jadę, bo M musi być w pracy :( I tyle mojego szczęścia-los parchaty :( Powiedz mi jeszcze, czy dobrze myślę-takie targi ogrodnicze są też w czerwcu?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ewa,szkoda,że nie jedziesz. :roll:
Targi w Starym Polu są jeszcze w połowie czerwca a potem w połowie września.
Dokładne terminy znajdziesz w wątku warmińsko-mazurskim.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witajcie!
Ewunia - szkoda, że nie możesz jutro jechać :( Co się odwlecze, to nie uciecze...Będę wkrótce kolejne targi w Starym Polu. Poza tym jak mój M wróci to będę bardziej mobilna. Z tymi stratami na południu to faktycznie masakra. Ta Big Daddy to chyba ma takie trochę grubsze liście, jeśli dobrze kojarzę...Hosty myślę, że wszystkie odbiją.

Janku - złotnica przeżyła u mnie dwie zimy. Nie przykrywałam jej specjalnie, ale rośnie w pobliżu róż i lilii więc mogła załapać się na jakąś gałązkę jedliny. Dostałam ją w postaci małego szczypiora ( siewki) i zakwitnie po raz pierwszy. U nas na ogródkach też sporo osób "uprawia" smardze :wink: Masz rację - wygląd mają dziwaczny. Ciekawe jak smakują...

Małgosiu - wszystko zależy od rośliny i stopnia zmrożenia. Niektóre da się uratować. Na pewno powinny odbić byliny, które zimowały w gruncie. Najgorzej wygląda sprawa z roślinami ciepłolubnymi, które u nas są jako jednoroczne. O hosty i języczkę chyba nie musisz się martwić. Wystarczy obciąć zmrożone liście i czekać aż wypuszczą nowe.

Marysiu - byłam i widziałam :D Nasze spotkanie też się trochę odwlecze, ale mam nadzieję dojdzie do skutku.

Witaj Joluś! Bardzo się cieszę, że przypomniałaś sobie o Forum i o mnie ;:196 Dzięki, dzięki za uznanie. Gratulacje to się Wam należą. Na krokusy namawiam Cię z całego serca. Są małe, kolorowe i dają niesamowitą radość wczesną wiosną. Zaglądaj koniecznie ( w miarę regularnie - by nie mieć zaległości ). Jutro jadę na targi i pewnie znów coś kupię :roll:

Jacku złotnica jeszcze nie kwitnie :wink: - dopiero się przymierza...Cieszę się, że uważasz ja za bezproblemową. Lubię takie rośliny. Szybko Ci wystartowała ajania z tego co piszesz. Moja dopiero niedawno, więc szkód nie odniosła. Mimo tego, że nie kwitnie to i tak się cieszę, że radzi sobie u mnie. U Ciebie ma spore szanse zakwitnąć. Dziwnie się zaczął ten sezon. Tulipany późne zakwitły razem z wczesnymi, niektórym narcyzom zaschły pąki zanim się rozwinęły, bo było zbyt ciepło dla nich. A region naprawdę u mnie chłodniejszy...

Wandziu dziękuję za wykład! Jesteś specjalistką od dębów. Pamiętałam jeszcze ze szkoły, że są dęby szypułkowe i bezszypułkowe - ale "nie wgryzałam się w temat". Teraz wszystko jasne.

Monia skoro są przyjazne dla rh, to musiałaś je polubić :D To piękne drzewa, takie majestatyczne. Ja swojego też lubię chociaż sprzątanie po nim do przyjemności nie należy. Jest jednak użyteczny. Na nim wisi budka lęgowa, jego liście służą moim bylinom za kołderkę zimą. Ponoć dobrze zakwaszają ziemię i są dobrą ściółką dla kwasolubnych. Trochę za dużo cienia daje, ale to nie jego wina tylko poprzednika, który go posadził w najmniej odpowiednim miejscu. Dziękuję za życzenia. Liczę na ładną pogodę i udane zakupy.

Wczoraj fotosik szalał, ale dzisiaj chyba działa...
Moje ulubione tulipany - Princesse Irene:
Obrazek

Pierwszy (dzisiejszy) kwiat na liliowcu botanicznym :tan
Obrazek

Na skalniaku:
Obrazek, Obrazek

Kilka innych kwitnących:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Rzeczywiście piękne te tulipany :D Dęby to wyjątkowe śmieciuchy, ale wolę sprzątać po nich od gołego placu :lol: Poza tym tyle pięknych roślin rośnie w cieniu :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nie mogę się doczekać zdjęć Twoich dzisiejszych zakupów :D Ja spędzę dzień w ogrodzie-porządki. Wreszcie normalna pogoda, choć trochę wieje :)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne kwitnienia, a twoje ulubione tulipany rzeczywiście są oryginalne. Na ostatnim zdjęciu widzę jakiś śmieszny kwiatuszek, którego w ogóle nie znam.
Skalniak imponujący, rozległy i bogato obsadzony rozmaitymi niskimi roślinkami.
Życzę miłych wrażeń z szykującego się u was spotkania. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”