piwoy - mój ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: piwoy - mój ogródek

Post »

Piwoyku - szukam pocieszenia w sprawie irysów.
Powiedz proszę, czy jeżeli posypane śniegiem, to już mogą się pożegnać z kwitnieniem??? Jestem niepocieszona...
U mnie w Opolu, śnieg padał przez 5 godzin, dopiero przed chwila przestał. Topi sie co prawda, ale co z irysami????
Jak myślisz, będzie jeszcze co z tego...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Piotrze,
Trafiłam tu przypadkiem i .... długo, długo nie mogłam wyjść. Chyba już wszystko o urodzie Twoich irysów - i nie tylko - zostało napisane ;:138 . Ja tylko skromnie i banalnie dodam, że naprawdę masz piękny ogród i dużą wiedzę ogrodniczą ;:180
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02

Post »

Marta: dzięki za wiedzę o jeżówkach, śniedek to ornithogallum nutans - o tyle fajny, że nie zamyka się jak umbellatum. Irysy w lubelskim zawsze później niż u mnie - wschód w końcu! a jakie nowości i skąd je bierzesz? Ja czekam na sierpniowa przesyłke od Schreinerów... pójdę z torbami ale co tam... raz się żyje ;:136 !! A co do psa - własnie dlatego go nie mam. Miałem wilka przez 12 lat i zawsze kiedy udało mu się wyrwac do ogrodu to potem ja się nie mogłem pozbierać:) Kochany był ale nastepnego już nie chcę...
Ursulka: u mnie śniegu było niewiele i na razie irysy przeżyły - nawet te rozwinięte juz miniaturki jakoś dały radę, tyle, że nastepne paki się na razie nie pchaja - całe szczęście bo dalej zapowiadają zimno. A do TB jeszcze ze 2 tygodnie - dadza radę o ile się pędy nie połamały. Ale tak na 100% trudno powiedzić bo przecież takich doświadczeń jeszcze nie mieliśmy. Moja Mama wspomina śnieg w maju w Warszawie z bodaj wczesnych lat 60tych - pomarzły jej wtedy pierwsze w życiu papuzie różowe tulipany
Daffodil: dzięki za miłe słowa ale z tą wiedzą to przesada - jest amatorska, może raczej przepytaj mnie z technologii betonu - bo tu pewniej się czuję hehe
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

A co do psa - własnie dlatego go nie mam. Miałem wilka przez 12 lat i zawsze kiedy udało mu się wyrwac do ogrodu to potem ja się nie mogłem pozbierać:) Kochany był ale nastepnego już nie chcę...

Ja miałam goldena, też kochany, ale.......

U nas -4, po irysach, po liliach i i ogólnie porażka, ale reszta odbije. :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Smutno się to czyta Igo ,ale nasze rośliny nie rosną w cieplarni tam byłoby im łatwiej przetrzymać takie anomalie . U mnie całe szczęście na razie nie było przymrozku ,ale kto wie . Piotrze piękne iryski mam nadzieję ,ze moje bez nazw również pokażą na co je stać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jadziu masz raję, nie żyjemy w cieplarni, majowe przymrozki to norma u nas, ale smutno tak widzieć pomarznięte rośliny, które jeszcze wczoraj cieszyły oczy. :(
Czekamy na nie rok i poczekamy teraz następny ......
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Piotrze :wit
Iryski cudowne, piękne odmiany, wiadomo, Twój ogród z nich słynie, ale masz mnustwo pięknych innych kwiatów.
Różnorodność tulipanów i tak duże ilości.
Miesięcznica także u mnie się rozsiewa w różnych miejscach ogrodu, a wilczomlecz złocisty to taka wdzięczna, bezproblemowa bylinka, prawda? :D
piwoy
200p
200p

Post »

Uff - jakoś mnie oszczędziły te mrozy - jednak w centrum Warszawy zawsze cieplej :)
zakwitły nastepne miniatury:
Yoyo
Obrazek
Rabbit`s Foot
Obrazek
i siewka od Serenity Prayer - podobna ale nie identyczna - sami porównajcie kilka postów wstecz
Obrazek
I jeszcze raz tulipki - nic im nie zaszkodził ten mróz ;) podobnie jak niezapominajkom
Obrazek
a jak wam się podoba ten pomysł? to białe to grys to brązowe po lewej to cokół mojego domu
Obrazek
tulipa batalinii bright gem
Obrazek
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piotr z przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia ,ciesze się że mróz oszczędził Twój ogród .
Iryski śliczne ,mam ten pierwszy . Rabata tulipanowa piękna .
Genia
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

fajosko wyglądają kwiaty na takich kamuszkach :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
piwoy
200p
200p

Post »

i dalszy ciąg dzisiejszych fotek
peonie krzewiaste zaczynają się otwierać
to najnowszy zakup
Obrazek
a to starsze okazy - na pierwszym planie biała dwuletnia, w tle po prawej mniejsza różowa pełna (ponad 10 lat) która podmarzała tej zimy i ma tylko 1 pąk oraz lilaróż wysoka pojedyncza, której żadna cholera nie ruszy i ma około 20 pąków
Obrazek
kielichowiec wonny ma kilkanascie lat - w zeszłym bardzo go ogołociłem bo za duzy się zrobił - cały oblepiony pąkami ( a te łyse badyle w pierwszym planie to calicarpa bodinieri - na szczęście puszcza):
Obrazek
Obrazek
wilczomlecz gfiffithii kwitnie mizernie - ma tylko jeden w pełni wykształcony "kwiat" - inne pąki zdeformowane - bez cyjacjów
Obrazek

powojniki atragene także ubogo ale kwitną
Obrazek
akanty - chwasty utrapione - ale jak w lecie zakwitna są dekoracyjneObrazek
host jeszcze nie pokazywałem Sum and Substance i kilka innych to ułamek mojego hostowiskaObrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.usObrazek

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piotr następne piękne zdjęcia ,piękne i zdrowe roślinki .

Powiedz co to za kwiat na zdjęciu nad wilczomleczem ? uwielbiam takie ciemne kwiaty
piwoy
200p
200p

Post »

Geniu to w zbliżeniu kwiat kielichowca wonnego
z tego krzewu na zdjęciu powyżej
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Masz siewkę irysa? :shock: Ale przyłożyłeś do tego rękę czy on tak sam z siebie? Nawet nie wiem, czy to jest możliwe, bo zawsze po kwitnieniu usuwam kwiatostany...(oj, nie lubimy tego)
No a hostowisko zapowiada się wspaniale! S&S zwłaszcza...
Piwonia drzewiasta z pąkiem - właśnie takie powinno się kupować, przynajmniej wiadomo, co się kupuje... Szkoda, ze nie ze wszystkimi roślinami tak można....
piwoy
200p
200p

Post »

Marta - przyłozyłem do TEGO pręcik. Zapylam niejednokrotnie ale raczej TB, miniatury rzadko
Jeśli sięgniesz do moich poczatkowych postów to zobaczysz tam chyba ze dwie-trzy moje siewki (str 10 i 12) - podpisane, że siewki. Nie prowadze notatek typu kto z kim sie za przeproszeniem - zapylił, ale wysiewam nasionka. Tej wiosny mam wyjątkowo bogate wschody - jest kilkadziesiat siewek. Zakwitna zapewne za 3 lata ;:19
A co do piwonii to od lat marzę o takiej bardzo bardzo ciemno bordowej - kiedys widziałem kwitnąca u kogoś. Ale w sprzedazy zawsze są kurduple bez pąków z tych bordowych - a za drogie żeby miec ochote na następną różową... Oprócz pokazanych mam jeszcze zeszłoroczna pomarańczową ale na razie nie będzie kwitła tylko rosnie... na przyszły rok zobaczymy...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”