Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa
Zalecany rozstaw przy sadzeniu to 2 m x 3.5 do 4 metrów. W dobrych warunkach rośnie dość szybko. Dla młodej rośliny zalecana jest dobra ziemia próchnicza, później jest mniej wymagająca. A ptaszki znajdują szybko nawet te bardziej schowane owoce.
pozdrawiam Joasia
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może podzielicie się informacjami co robicie z owoców, jakieś przetwory, soki?
Pozdrawiam Dorota

- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
A jaka macie odmianę? Ja ma Prince William, kupiłem 3 sztuki w Brzeznej. Czy ktoś może ma to cudo również? Jak smakuje?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
ja poszedłem szerokim frontem ;:143 2szt Prince William,2 szt Balleriny, 1 szt olcholistnej- zobaczymy co z tego wyniknie 

- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
a gdzie dostałeś takie cuda?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Szukajcie a znajdziecie
podam tylko nazwisko Piotr Konieczko i miejscowość Gogolin
po znalezieniu szkółki trzeba wejść w liściaste i szukać pod S- mają tego jeszcze więcej odmian a co wazniejsze ni po 180 czy 150 zl tylko po 15 {Prince William }czy 18{ballerina} olcholistna zaś tania jak barszcz bo za 8zł
{2 lata szukałem
}mają więcej odmian ale właściwie żadnego info czy to są bardziej ozdobne czy owocowe
Adresu do szkółki nie podałem wiec chyba ostrzeżenia nie będzie
swoją drogą dobrze by było dopaść odmiany : "Smoky", "Martin", "Thiessen", "Honeywood", "Northline" 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pytajcie w sklepach ogrodniczych, ja szukałem w sklepach internetowych o okazało się, że po 10 zł były w pobliskim centrum. Nietety nie wiem jaka odmiana, rośnie 3 rok i obecnie wszystkie 3 krzaczki są obsypane pąkami, przez pierwsze dwa lata nie kwitły.
Zainteresowała mnie moja świdośliwa - bo kwitnie oryginalnie - ma i różowe i białe kwiaty. Nigdy nie spróbowałam owoców ( ptaki są szybsze }, nawet nie wiedziałam, że się je jada i są takie zdrowe
. Czy ktoś wie jaką mam odmianę. Mam ją już kilka, albo kilkanaście lat i zupełnie przypadkowo kupiłam w ogrodniczym jako krzew ozdobny.

Olibabka,pięknie Ci kwitną.
A wiesz jaka to odmiana?

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
No właśnie nie mam pojęcia
. Nawet nie widziałam dojrzałych owoców 

@olibabka
Proszę napisać ,czy twoja Świdośliwa jest drzewem ,czy jest krzakiem bo na zdjęciu nie widać.
Proszę napisać ,czy twoja Świdośliwa jest drzewem ,czy jest krzakiem bo na zdjęciu nie widać.
Bogdan

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Krzew, ale duży, ma ze 4metry. Rośnie trochę na uboczu i do niedawna nie sprawdzałam nawet czy ma owoce, bo nie planowałam jeść. W zeszłym roku widziałam bladoróżowe, ale jakoś mało - i potem już nie zdążyłam zobaczyć dojrzałych. Borówka amerykańska też mi jednego dnia znikła. Mam w ogrodzie raj dla ptaków 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jak kwitnie w dwóch kolorach to jest szczepiona, dwie odmiany na jednej podkładce lub kwitnie podkładka i odmiana szlachetna.
Dziękuję za informację
. A czy świdośliwa jest - wiatropylna, czy owady zapylają? A może potrzebuje drugiego osobnika?