Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Zalecany rozstaw przy sadzeniu to 2 m x 3.5 do 4 metrów. W dobrych warunkach rośnie dość szybko. Dla młodej rośliny zalecana jest dobra ziemia próchnicza, później jest mniej wymagająca. A ptaszki znajdują szybko nawet te bardziej schowane owoce.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może podzielicie się informacjami co robicie z owoców, jakieś przetwory, soki?
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

A jaka macie odmianę? Ja ma Prince William, kupiłem 3 sztuki w Brzeznej. Czy ktoś może ma to cudo również? Jak smakuje?

Pozdrawiam serdecznie
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

ja poszedłem szerokim frontem ;:143 2szt Prince William,2 szt Balleriny, 1 szt olcholistnej- zobaczymy co z tego wyniknie :)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

a gdzie dostałeś takie cuda?

Pozdrawiam serdecznie
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Szukajcie a znajdziecie ;:224 podam tylko nazwisko Piotr Konieczko i miejscowość Gogolin :idea: :wink: po znalezieniu szkółki trzeba wejść w liściaste i szukać pod S- mają tego jeszcze więcej odmian a co wazniejsze ni po 180 czy 150 zl tylko po 15 {Prince William }czy 18{ballerina} olcholistna zaś tania jak barszcz bo za 8zł ;:109 {2 lata szukałem :heja }mają więcej odmian ale właściwie żadnego info czy to są bardziej ozdobne czy owocowe :idea: :wink: Adresu do szkółki nie podałem wiec chyba ostrzeżenia nie będzie ;:170 swoją drogą dobrze by było dopaść odmiany : "Smoky", "Martin", "Thiessen", "Honeywood", "Northline" :idea:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Pytajcie w sklepach ogrodniczych, ja szukałem w sklepach internetowych o okazało się, że po 10 zł były w pobliskim centrum. Nietety nie wiem jaka odmiana, rośnie 3 rok i obecnie wszystkie 3 krzaczki są obsypane pąkami, przez pierwsze dwa lata nie kwitły.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Zainteresowała mnie moja świdośliwa - bo kwitnie oryginalnie - ma i różowe i białe kwiaty. Nigdy nie spróbowałam owoców ( ptaki są szybsze }, nawet nie wiedziałam, że się je jada i są takie zdrowe :) . Czy ktoś wie jaką mam odmianę. Mam ją już kilka, albo kilkanaście lat i zupełnie przypadkowo kupiłam w ogrodniczym jako krzew ozdobny.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Olibabka,pięknie Ci kwitną. ;:138 A wiesz jaka to odmiana?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
x_o-a

Post »

No właśnie nie mam pojęcia :roll: . Nawet nie widziałam dojrzałych owoców :(
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

@olibabka

Proszę napisać ,czy twoja Świdośliwa jest drzewem ,czy jest krzakiem bo na zdjęciu nie widać.
Bogdan
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

:;230 No w to już trudno uwierzyć.Takie duże drzewko i bez owoców ,czy może wszystkie obżarte przez "ptaszki"? :;230
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
x_o-a

Post »

Krzew, ale duży, ma ze 4metry. Rośnie trochę na uboczu i do niedawna nie sprawdzałam nawet czy ma owoce, bo nie planowałam jeść. W zeszłym roku widziałam bladoróżowe, ale jakoś mało - i potem już nie zdążyłam zobaczyć dojrzałych. Borówka amerykańska też mi jednego dnia znikła. Mam w ogrodzie raj dla ptaków :roll:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Jak kwitnie w dwóch kolorach to jest szczepiona, dwie odmiany na jednej podkładce lub kwitnie podkładka i odmiana szlachetna.
x_o-a

Post »

Dziękuję za informację :) . A czy świdośliwa jest - wiatropylna, czy owady zapylają? A może potrzebuje drugiego osobnika?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”