Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Asiu bardzo dziękuje za podjęcie tematu i świetne porównanie wielkości storczyków z rodziny Restrepii z Pleu. Hemirhoda . Faktycznie ten drugi to prawie olbrzym. Podoba mi się w nim ta odmienność długich cienkich nóżek zakończonych liściem. Roślina bardzo ładnie rozrośnięta . ;:63
Jeszcze raz serdecznie dziękuję ;:196
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justus27 pisze:Już na zewnątrz Trzymasz masdevallie? :shock: Hmm...ja jednak jeszcze poczekam..
Justynko u nas od połowy kwietnia do wczoraj było bardzo ciepło. W nocy temp. wynosiła powyżej 10 st. a niekiedy nawet 15 st. Więc kilka tych zimnolubnych spędzało czas na ballkonie. Przez tydzień kiedy było szczególnie ciepło były również katleje na balkonie. Wczoraj wniosłam wszystko do pomieszczenia. Zostały tylko Dendrobia.
justus27 pisze:Ja tam czekam, aż Twój u mnie zakwitnie...ale na to, to jeszcze troszku sobie poczekam.
U mnie roślina od której dostałaś kawałek bardzo się rozrosła i coś produkuje. ;:224

tomkoc :wit i dziękuję w imieniu Masdevalli.

Marku bardzo się cieszę, że mogłam Ci w czymś pomóc. Bardzo polubiłam tą grupę, zresztą jak i Masdevallie.
Pluerothallis bardzo szybko się rozrasta, podobnie jak Restrepia brachypus.

Dzisiaj moje Paphiopedilum otworzyło w połowie swojego pąka. Zakochałam się ;:167 ;:167 I to tak mocno, że chodzę i go całuję. Chyba już jest całkiem źle ze mną. ;:31
Obrazek

Obrazek

Gongora Gealata ma dwa pąki. Moje pierwsze dwa pączuszki i nowy przyrost.
Obrazek

Miłej nocy.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu piękne to paphiopedilum czekam ;:65 az rozwinie się do końca
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Asiu, nie dziwię się, że zakochałaś się w tym Sabotku :) Jest wart Twojego zachwytu ;:224
Wygląda na razie w swoim półrozkwicie jak 'Biały Rycerz' w hełmie :D
Dla mnie jest piękny również ze względu na wygląd liści, pokrój całej rośliny i widać, że tryska zdrowiem. A kwiat, biało - kremowy aksamit.
Czekam na pełnię piękna ;:215
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Ja już tez ;:167 tego sabotka... Za kilka dni całkiem przez niego zwariuje :;230 Czekam ze zniecierpliwieniem na kwiatki Gongori ;:65
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękny sabotek...Wygląda, jakby był oprószony pieprzem...Coraz bardziej dojrzewa we mnie myśl o białym sabotku. Chyba będzie dziesiątym chciejstwem sabotkowym ;:224

Asiu, pięknie roślinki u Ciebie rosną ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu ja też się ;:166 ;:166 na amen w sabotku, aż zazdroszczę, że możesz go pocałować pewno jak bym miałgo w domu to tez bym tak robiła :oops: :oops: ale jest taki cudny że brak słów ;:167
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Joasiu, Twoja kolekcja robi się coraz bardziej wyrafinowana; same egzotyczne nazwy! I widoczki :D Pięknie ;:63

Sabotek świetny- jeśli to taki jak myślę, to jest to drugi sabotek, jakiego chciałabym mieć w swojej kolekcji (oprócz tego, co już mam) ;)

Asiu, zapytam przy okazji- czy masz czasem problem z blokującymi się listkami lub pędzikami na masdevaliach? Co wtedy robisz?
Ja postanowiłam zostawić i zobaczyć czy sobie poradzi sama i niestety 2 listki mi przez to zżółkły :| A nie bardzo mam czas gmerać ciągle przy nich igłą i uwalniać każdy po kolei, tym bardziej, że to iście zegarmistrzowska robota i łatwo uszkodzić roślinkę... Masz dla mnie jakąś mądrą radę? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale cuda!!!! To Paphiopedilum jest naprawdę niezwykłe, nie dziwię się, że się tak nim zachwycasz. Piękne ma liście i piękny kwiat.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Ale cudowne pąki, śliczny sabotek ;:138
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Asiu ależ tajemnicze to paphiopedilum . Ładny kontrast liści z bielą kwiatu , więc wcale się nie dziwię że wzbudza nie tylkoTwój zachwyt ale i całego grona odwiedzających wątek ;:63
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Joane pisze: Ta Masdevallia dedykowana jest dla Arletki, tak będzie Twoja kwitła.
Obrazek
Asiu ;:196 ;:196 śliczna już się doczekać nie mogę, a tym czasem na Mahistrali wypatrzyłam już dwa pędziki i chyba trzeci wychodzi :tan
Cudowne storczyki wszystkie ;:138 ;:138 chwalę tak hurtem, bo mam troszkę zaległości a i jakiś choróbsko i to nie kwiatowe mnie złapało :( ;:223
i do jutra muszę nad tym jakoś zapanować. Jutro wystawa w Krakowie :D
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

A Ty nas jak zwykle zachwycasz swoimi wiecznie kwitnącymi okazami (i za to Ci dziękujemy :wink:). Przepraszam, że dopiero teraz sie odzywam, ale musiałam nadrobić zaległości w szkole. Bardzo mi było miło się z Tobą spotkać. Pragnę Ci jeszcze podziękować za pomoc w znalezieniu określonych storczyków ;:196. Szkoda, że tak mało miałyśmy czasu, ale następnym razem to odrobimy :D. A i zapomniałam Ci powiedzieć, że pojechałam do tego ogrodu/szklarni, o którym mówiłaś. Widoczki cudowne ;:108
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Szukam mój ostatni wpis i nie ma,widzę,że zniknął,więc dla porządku:oczywiście byłem i podziwiałem.

A tak przy okazji:czy Wy także miewacie takie niespodzianki z postami?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Henrykbb Ja mam takie frustrujące przypadki ze znikającymi postami :evil: Ciekawiło mnie, czy to tylko moja domena; jak widzę nie tylko moja.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”