Uprawa porów cz.1
Re: Por i Seler
Mi w niektórych selerach dolne, pierwsze liście wyjaśniały, są blado zielone albo żółte w ilości jedna czwarta wszystkich rozsad selera
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam pytanie dlaczego nie wychodzi mi uprawa porów,są małe czy to rozsada kupowana czy rozsada własnej produkcji, w tym roku chyba sobie daruje uprawę pora. Selery rosną b.ładnie a por wcale, i pilnuje zmianowania,sąsiedztwa i kalendarza biodynamicznego i nic.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę napisz więcej o swojej uprawie porów - np. kiedy robisz rozsadę ewentualnie jaką kupujesz no i w jakim czasie sadzisz do gruntu. A także od dalszej pielęgnacji. Bo z tego co piszesz , to niewiele można postawić wniosków w czym jest problem. Pozdrawiam - Zenon.
Pamiętajcie o ogrodach...
Potwierdzam wątpliwości Zenona co do uprawy porów.
Powiadasz Puma 72, że :
Pozdrawiam
Powiadasz Puma 72, że :
Ja sadzę pory współrzędnie z selerami właśnie naprzemiennie: por-seler-por-seler wzdłuż redliny. Ale u mnie oba rośną b. dobrze. To samo stanowisko , te same nawożenie i te same warunki uprawy i ten sam termin sadzenia. Musisz gdzieś popełniać jakiś błąd przy uprawie pora lub jest on atakowany w glebie przez jakieś szkodniki .PUMA72 pisze:Selery rosną b.ładnie a por wcale
Pozdrawiam
Zawsze kupowałam rozsadę i sadziłam razem z selerem w maju, nie stosuję nawozów tylko kompost lub wiosną przekopuję peluszkę ale w zeszłym roku sama zrobiłam rozsadę wysiałam jeszcze zimą pikowałam chyba dwa razy i po wysadzeniu na działkę w międzyrzędzia posypałam nawóz kurzy w granulacie i nic pory na jesieni miały średnicę 2cm. 

Już dwukrotne pikowanie jest błędem. Bo niby po co ?. Raz- rozumiem do doniczek i doniczki do wysadzenia w pole. Ale drugi raz ?. To już nie rozumiem. Por należy do roślin cebulowych i jest atakowany przez te same szkodniki glebowe co cebula. A cebula w trakcie wegetacji przyjaciół w glebie ma, że ho, ho !. Począwszy od śmietki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wyczytałam w działkowcu artykuł o porach i tam napisane było że trzeba dwa razy pikować próbuję wszystkiego co gdzieś wyczytam.
Tylko że moje pory nie chorują są ładne zielone żadnych objaw chorobowych tylko jakby miniaturki, są pomidory koktajlowe to może ja mam pory koktajlowe. 

Pory potrzebują dużo wody, mi rosną bardzo ładnie glebę mam piaszczystą natomiast selery zbyt dużo małych korzeni i zrezygnowałem z ich uprawy, to fotki z zeszłego roku

w tym roku 20szt dałem pod folię ciekawe jak tam będą rosły

w tym roku 20szt dałem pod folię ciekawe jak tam będą rosły

Witam.
W tym roku pierwszy raz przygotowuje sadzonki selera.
Kupiłem nasiona odmiany Albin, wysiałem i wypikowałem w takim
korytku od kwiatów na parapecie.
Gdy się przyjęły to w słoneczne dni wystawiałem je na dwór.
I na dzień dzisiejszy mam piękną, gotową do wysadzenia rozsadę.
No ale jak patrzę na obecną pogodę i prognozy, to wydaję mi się że
wysadzić ją będę mógł nie wcześniej jak za 10 dni.
I nie wiem jak ją przetrzymać przez ten czas chłodów.
Czy trzymać cały czas na parapecie i niech sobie wybiegnie, czy też wynosić
na dwór.
Dziś w południe było +5 stopni.
Czy wystawianie rozsady na taką temperaturę nie spowoduje jarowizacji?
W tym roku pierwszy raz przygotowuje sadzonki selera.
Kupiłem nasiona odmiany Albin, wysiałem i wypikowałem w takim
korytku od kwiatów na parapecie.
Gdy się przyjęły to w słoneczne dni wystawiałem je na dwór.
I na dzień dzisiejszy mam piękną, gotową do wysadzenia rozsadę.
No ale jak patrzę na obecną pogodę i prognozy, to wydaję mi się że
wysadzić ją będę mógł nie wcześniej jak za 10 dni.
I nie wiem jak ją przetrzymać przez ten czas chłodów.
Czy trzymać cały czas na parapecie i niech sobie wybiegnie, czy też wynosić
na dwór.
Dziś w południe było +5 stopni.
Czy wystawianie rozsady na taką temperaturę nie spowoduje jarowizacji?
Trudno powiedzieć, w którym momencie zajdą w roślinie takie zmiany, że stanie się jednoroczna. Lepiej unikać przechłodzenia. Myślę, że koło 10 maja będzie można spokojnie wysadzić selery .robe pisze:Czy wystawianie rozsady na taką temperaturę nie spowoduje jarowizacji?
POzdrawiam
Prawie zero na termometrze a ludzie wysadzili już selery a tu śnieg i zimnica, szkoda tych rozsad ale tak to jest jak jeden działkowiec chce być lepszy od drugiego. 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Niestety pogoda zbyt optymistycznie nastoiła niektórych.
Ja pewnie popełniłabym ten sam błąd ale na szczęście z czasem u mnie krucho było. Dzięki temu selerki stoją bezpiecznie w altance w nocy a na dzień wędrują do tunelu.
Ja pewnie popełniłabym ten sam błąd ale na szczęście z czasem u mnie krucho było. Dzięki temu selerki stoją bezpiecznie w altance w nocy a na dzień wędrują do tunelu.
Pozdrawiam, Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Asiu, teraz tylko czekać pozostało. Jeśli są okryte i nie przemarzną to OK. Oby tylko te prognozy były trafne i większego przymrozku nie było niż ten zapowiadany.
Pozdrawiam, Monika