Ognik szkarłatny(Pyracantha coccinea)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Re: Ognik szkarłatny

Post »

Ja ukorzeniam ogniki prawie przez cały rok - tak już mam, ze przy przycinaniu krzewu czy "odmładzaniu" go - żal mi wyrzucać te wszystkie odcięte pędy. Już z mojej rośliny obsadziłam kilka innych działek. Najłatwiej przysypać pęd, który zamierzamy usunąć ziemią, dajmy na to wiosną, na jesień bez problemu zdąży wykształcić korzenie. Czasem obok ognika wkopuje doniczki z ziemia, odginam pęd, przygniatam kamieniem, obsypuję ziemią i czekam do kolejnej wiosny. Wtedy szybkie ciachnięcie i mamy kolejna roślinkę. Czasem, już z lenistwa - po prostu wtykam w glebę pędy i zostawiam samopas. Część - i to spora - zaczyna zyć swoim życiem. Na wiosnę będę mieć kilka sadzonek, więc jeśli byłby chętny - proszę śmiało pisać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma potrzeby ukorzeniania ognika, gdyż sam się bardzo skutecznie ukorzenia. Ogniki, nie tylko rosną wysoko do góry ale również mocno się rozkrzewiając, gałązki płoza się po ziemi i samoistnie się ukorzeniają. Problem jest tylko w znalezieniu tych ukorzenionych gałązek i odłączenie ich od rośliny matecznej. Na przeszkodzie stoją bardzo kłujące pędy rośliny i by znaleźć ukorzenione sadzonki trzeba trochę krwi utracić. Sam się o tym przekonałem jesienią gdy na zamówienie Forumowiczki poszukiwałem ukorzenionych gałązek ( a jest ich wiele, w każdym z moich trzech ogników).
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Moje ogniki muszę solidnie podpierać na zimę, uginają się pod ciężarem owoców i żeby cięzki śnieg nie powalił ich do samej ziemi (pierwszej zimy po posadzeniu to mi się właśnie przytrafiło). Rosną jak na drożdżach, a tak kwitną. W zimie wysypuję pod krzewy popiół z kominka i wczesną wiosną zasilam raz w sezonie nawozem naturalnym.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
fasoolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2011, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ognik szkarłatny ( Pyracantha coccinea )

Post »

Zastanawiam się z czego zrobić żywopłot... Znalazłam ciekawe zdjęcie, ale nie wiem co to za krzew..
Czy to może być ognik?

Obrazek
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Re: Co to za drzewka:-)

Post »

Jeżeli to czerwone to owocki ,to może być ognik :?
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
fasoolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2011, o 13:03

Post »

A ognik rośnie taki wysoki?
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możliwości ognika są wielkie.
Na moim osiedlowym ogrodzie działkowym jest żywopłot z ognika.
Pozdrawiam - BabajAGA
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

Oj wielki może być,ale kwitnie na drugorocznych gałązkach ,więc z cięciem uważać trzeba jeżeli chce się mieć owocki no i kolczasty mocno więc na żywopłot b.dobry.Ja mam posadzony razem z berberysami różnymi ,wygląda zjawiskowo o każdej porze roku(żywopłot znaczy się)ale ja nie przycinam tak jak tnie się żywopłot ,cięłam tylko aby zagęścić
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27

Re: Ognik 'Orange Glow'

Post »

Witam, żródła często podają np w wieku 10 lat mój ma ok 5 m i wciąż rośnie inny przycinam co drugi rok by nie zagłuszył innych, cięcie znosi bardzo dobrze. Pozdrawiam
corbieres60
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Re: Ognik 'Orange Glow'

Post »

Masz super, że jest co ciąć. Mój już drugą zimę zmarzł poniżej granicy śniegu - rozrasta się na szerokość. W tym roku postanowiłem nie wycinać zmarzniętych pędów, gdyż gdzieś wyczytałem, że czasami potrafią się zregenerować.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Re:

Post »

rispetto pisze:Posadziłem swoje ogniki również w 2005 roku i do zeszłego lata praktycznie nie miały owoców (ledwie kilka kulek na trzech krzakach)
Pawełku u mnie to samo :roll: miałam go teraz przesadzić gdzieś na tyły ogrodu ale dam mu ostatnią szanse w następnym roku będą jego 4 urodzinki więc może zrobi niespodziankę :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witam!
Ognik szkarłatny to moja pierwsza ogrodowa porażka :( Dwa ogniki posadzone wiosną ubiegłego roku, nie przetrwały zimy. Wymarzły doszczętnie pomimo okrycia i nie odbiły. Podejrzewam, że przyczyną mogło być sąsiedztwo betonowego kręgu (stara studnia). Chciałam, żeby je osłaniał od północy :wink: Muszę spróbować jeszcze raz, bo są przepiękne!
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Helenko moja historia te z z ognikami się rozpoczęła, pierwszy bezpowrotnie przemarzł, drugi przemarzł ale odbił........ale warto próbować :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Moje ogniki zółty i pomarańczowy rosną za krzakami.Nie okrywam ich na zimę,ale mają zacisze.Kiedyś posadziłam 1 egzemplarz w żywopłocie i to był jego koniec.Dlatego dziwi mnie chęć niektórych osób do tworzenia żywopłotów z ogników.Moje kwitną i owocują bez problemów.Są siewkami.
Halina
Simon
100p
100p
Od: 14 wrz 2011, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W którym roku od wysiania zakwitły i zaczęły owocować? I ogólnie jaka jest ich kiełkowalność?
Dostałem kilkanaście nasion Soleil d'Or i planuję na wiosnę je wysiać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”