Laura1806 pisze:Widzę, że wybrałaś już określone gatunki, które chcesz hodować. U mnie wszystkiego po trochu.
Lauro wybrałam te które u mnie najlepiej rosną i chętnie kwitną. A właśnie do nich należą Masdevallie i wszystkie pokrewne, Sabotki i Oncidia oraz encyclie.
Reszta powoli zmienia właścicieli.
Laura1806 pisze:Pierwsze Masdevallie mam od czerwca ubiegłego roku ale nie wszystkie chcą współpracować. Od Ciebie można się wiele dowiedzieć odnośnie tych roślin

U mnie też niektóre potrzebują długo aby rozpocząć jakąkolwiek współpracę. Sama się jeszcze dużo uczę, ale też chętnie podzielę się tym co wiem.
justus27 pisze:Moje masdevallie też często wietrzę
Moje zimnolubne już jakiś czas stały na balkonie a inne mają dzień i noc otwarte okno.
Przemku zaraz wstawię.
Zabka_Monis pisze:Powiedz mi proszę jakiego sabotka (hybrydę lub botanika) poleciłabyś dla mnie jako początkującej amatorce/hodowcy sabotków?
Moniko zadałaś najtrudniejsze pytanie. Ale u mnie najłatwiejsze i już kilkakrotnie powtórzyły kwitnienie Sabotki typu Maudiae. To te biało zielone jak i Vinicolor. Być może są inne jeszcze hybrydy lub botaniki, ale jeszcze ich nie sprawdziłam. Niektóre co mam będą może w tym roku u mnie pierwszy raz kwitły inne może za parę lat.
A teraz obiecane fotki.
Pleu. hemirhoda w całości. Wysokość najwyższego liścia to ok. 40 cm licząc od dna doniczki.
W porównaniu z Restrepiami. Po prawej Restrepia chamaeleon a po lewej Rest. brachypus
Obie Restrepie w przybliżeniu