Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Julitko, cierpilwość nam jest bardzo potrzebna. :;230 :;230

Justynko są Masdevallie, które na jednym pędzie mają kilka kwiatków, inne niezasuszają pędzików i podobnie jak botaniczne Phalaenopsis co roku uaktywniają swoje pędy. Niektóre kwitną tylko dwa tygodnie inne nawet trzy miesiące.

Basiu ;:196

Ciąg dalszy Masdevalliowych kwitnień.

Na życzenie Henryka pyszczek M. coccinea alba
Obrazek

Ta Masdevallia dedykowana jest dla Arletki, tak będzie Twoja kwitła.
Obrazek

Masdevallia Falcons Gold x Sugar Baby
Obrazek

Obrazek

Pleurothallis ruscifolia
Obrazek

Pleurothallis hemirhoda
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu wspaniałe te Masdevallie a Pleurothallis ruscifolia taki delikatny no Ty zawsze pokazujesz oryginalne kwiaty :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne Massdevalie i te inne dziwne storczyki ;)
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Ładne jak na massdevalie :;230
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ciągle piękne masdevallie...
Aż tak duże różnice są pomiędzy gatunkami? To ja mam kolejne pytanie...jak długo utrzymuje się kwiatuszek na m. Veitchiana? Oczywiście przy optymalnych warunkach uprawy...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Brawa dla Masdevalii ;:63 i gratulacje dla właścicielki ;:180 , przepiękne kwitnienia muszę przyznać że coraz bardziej zaczyna podobać mi się ta grupa storczyków .
Asiu u Ciebie jest sporo roślin z tej grupy, to może podpowiedziała byś od czego można by zacząć przygodę z masdevalliami.
Ładnie zakwitł Pleurothallis hemirhoda i Pleurothallis ruscifolia , kwiatki u tego pierwszego przypominają mi kształtem kwiaty roślin z gatunku restrepii . Czy są podobnej wielkości :?: .
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, tak zarażasz, że mam już 5 Masdevalli i chętkę na jeszcze jedną lub dwie ;) Tak się składa, że nie mam tej najpopularniejszej w kolorze - żółtej / pomarańczowej ;)

Masdevallie trzymasz w takich maleńkich doniczkach ? :shock: I chyba im tak dobrze, skoro tak ładnie kwitną.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko nie mogę dokładnie powiedzieć jak długo kwitnie M. Veitchana, ale conajmniej 6 tygodni a może i dłużej. Obecnie rozkwikła u Kasi (kasiunieczka_32) więc u niej zobaczymy dokładnie.

Marku to prawda ona jest bardzo podobna do Restrepii. Ma nawet synonim Restrepia hermiroda. Ale jest znacznie większa od Restrepii. Jutro zrobię zdjęcie porównawcze.
Jeżeli chodzi o rozwój kwiatu to tak samo wychodzi z liścia jak u Restrepii ale utrzymuje się do 10 dni.

Co do Masdevalli to najlepiej zacząć przygodę z tymi hybrydami a łagodniejszych wymaganiach temperaturowych. Zresztą jeśli Restrepia u Ciebie rośnie to i Masdevallie też dadzą radę. Bo Najważniejsza to wilgotność powietrza i dużo świeżego powietrza.

Justynko (Mala-Mi) Zarażam bo są piękne i właśnie u mnie najchętniej rosną. Co do żółtej, pomarańczowej to żaden problem. Wystarczy jedno słówko i masz ją u siebie. :lol:
Swoje Masdevallie trzymam w małych ciasnych doniczkach. One podobnie jak Dendrobia i Cymbidia lubią ciasno w korzeniach.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Piękne Masdevallie :D Widzę, że wybrałaś już określone gatunki, które chcesz hodować. U mnie wszystkiego po trochu. Wszystkie są piękne, ciężko się zdecydować na konkretne gatunki :wink: Pierwsze Masdevallie mam od czerwca ubiegłego roku ale nie wszystkie chcą współpracować. Od Ciebie można się wiele dowiedzieć odnośnie tych roślin ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedż :D Na pewno będę wypytywać Kasiuneczkę, czy jeszcze kwiatuszek jest ;:224

Moje masdevallie też często wietrzę, zwłaszcza, kiedy umyję podłogę i chcę by szybko wyschła. Wtedy najlepszy jest przeciąg ;:224 :;230
parapetowce
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu pokaż proszę w całości Pleurothallis hemirhoda.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asieńko uwielbiam Twoją kolekcję!!! Uwielbiam za te Masdevallie i za sabotki!!! :) Powiedz mi proszę jakiego sabotka (hybrydę lub botanika) poleciłabyś dla mnie jako początkującej amatorce/hodowcy sabotków? ;) Mam jednego tylko (w reanimacji) i nigdy mi nie kwitł.. chce spróbować jeszcze raz. Jednak w tym celu potrzeba mi dorosłej rośliny łatwej do doprowadzania do kwitnienia.. polecisz mi coś? ;)
No i te Zygopetalum fioletowo-białe... Ty wiesz, że ja je uwielbiam.. ;:167
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Laura1806 pisze:Widzę, że wybrałaś już określone gatunki, które chcesz hodować. U mnie wszystkiego po trochu.
Lauro wybrałam te które u mnie najlepiej rosną i chętnie kwitną. A właśnie do nich należą Masdevallie i wszystkie pokrewne, Sabotki i Oncidia oraz encyclie.
Reszta powoli zmienia właścicieli. :(
Laura1806 pisze:Pierwsze Masdevallie mam od czerwca ubiegłego roku ale nie wszystkie chcą współpracować. Od Ciebie można się wiele dowiedzieć odnośnie tych roślin ;:196
U mnie też niektóre potrzebują długo aby rozpocząć jakąkolwiek współpracę. Sama się jeszcze dużo uczę, ale też chętnie podzielę się tym co wiem. ;:108
justus27 pisze:Moje masdevallie też często wietrzę
Moje zimnolubne już jakiś czas stały na balkonie a inne mają dzień i noc otwarte okno.

Przemku zaraz wstawię.
Zabka_Monis pisze:Powiedz mi proszę jakiego sabotka (hybrydę lub botanika) poleciłabyś dla mnie jako początkującej amatorce/hodowcy sabotków?
Moniko zadałaś najtrudniejsze pytanie. Ale u mnie najłatwiejsze i już kilkakrotnie powtórzyły kwitnienie Sabotki typu Maudiae. To te biało zielone jak i Vinicolor. Być może są inne jeszcze hybrydy lub botaniki, ale jeszcze ich nie sprawdziłam. Niektóre co mam będą może w tym roku u mnie pierwszy raz kwitły inne może za parę lat.

A teraz obiecane fotki.
Pleu. hemirhoda w całości. Wysokość najwyższego liścia to ok. 40 cm licząc od dna doniczki.
Obrazek

W porównaniu z Restrepiami. Po prawej Restrepia chamaeleon a po lewej Rest. brachypus
Obrazek

Obie Restrepie w przybliżeniu
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już na zewnątrz Trzymasz masdevallie? :shock: Hmm...ja jednak jeszcze poczekam...
Latem mogę otwierać okno całodobowo, ale teraz nie mam takiej możliwości. Będą mieć na dzień otwarte- na noc - rozszczelnione.

Ależ wielki ten pleuntorhantus (nazwa pisana z pamięci, więc pewnie coś pokręciłam :oops: )...

Ciekawe, to co Piszesz o sabotkach. Ja tam czekam, aż Twój u mnie zakwitnie...ale na to, to jeszcze troszku sobie poczekam.
parapetowce
tomkoc

Post »

Piękne Masdevallie :) Może sam kiedyś z nimi spróbuję ...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”