Wielbiciel irysów

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
lenanna
100p
100p
Od: 16 kwie 2011, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wielbiciel irysów

Post »

Czy ktoś może rozpoznaje takiego jegomościa, który zadomowił się na Irysie? Czy może zaszkodzić roslinom i jak go ewentualnie eksmitować?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam Magda
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielbiciel irysów

Post »

Zdjęcie jest słabej jakości, ale ów "gość" wygląda na gąsienicę motyla. Nie przejmowałabym się tym - to raczej przypadkowe odwiedziny ;).
lenanna
100p
100p

Post »

Hih :;230 jeżeli to racja to będę miała masę motyli tego roku bo tych gąsienic jest u mnie cala masa. Juz myślałam, ze to jakiś szkodnik bo siedzi tylko na irysach :;230 a irysy wygladaja marnie. Dziękuję za odpowiedz!!
Pozdrawiam Magda
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest to gąsienica jakiegoś nocnego motyla tzw. ćmy, więc nie wiem czy akurat Ci się spodoba :roll: Choć niektóre ćmy są atrakcyjnie ubarwione :)

Jeśli jest ich dużo i widać ślady żerowania, to nie byłyby przypadkowe odwiedziny :roll: Myślę, że musisz jeszcze poobserwować. Na swoich irysach nigdy nie obserwowałam gąsienic motyli...
lenanna
100p
100p

Post »

Ostatnio gąsienic już nie ma więc chyba powinnam rozejrzeć się już za tymi ćmami. Irysy natomiast nie wyglądają dobrze, liście są marne żółte albo brązowe więc nie bardzo wierzę, że będę cieszyła się w tym roku widokiem irysów.
Pozdrawiam Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”