Ogród Magdy zwanej Karolcią.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie dziwię się, że cieszysz się jak dziecko, bo kto by się nie cieszył z takich zakupów. Widzę, że kupiłaś liliowca :P Zauważyłam, że choroba na nie się rozprzestrzenia :wink: , ale się nie dziwię bo są piękne. A tak poza tym to gratuluję wszystkich zakupów.
Coś mi się wydaje, że ktoś tu się zarzekał, że jednorocznych siać nie będzie ...... :;230
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,wiem to ja się zarzekałam :oops: :oops: :oops: Ale wszystko przez to paskudne forum,zaraziłam się i już.Co zrobić,jeśli wszyscy w około chorują :P
Liliowca kupiłam tak na próbę,wcześniej ich nie miałam. Zobaczymy co z tego wyrośnie?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też z liliowcami będę próbowała pierwszy raz. Pytanie tylko kiedy lepiej je sadzić.
Kiedyś oglądałam na jedynce ''ROK W OGRODZIE'' i tam mówili, że najlepsza pora to jesień. Może ktoś się znajdzie dobrze zorientowany w temacie i doradzi nam :? :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu,w zasadzie to nie posiadam informacji na temat liliowców,ale jeśli sprzedają je na wiosnę to pewnie będzie wszystko O.K.
Bardziej intryguje mnie agapant.Na opakowaniu pisze że zimuje w gruncie, a ja posiadam zupełnie inne informacje odnośnie tej rośliny.I teraz nie wiem co dalej z tym fantem zrobić?Pozdrawiam.Magda
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madziu - na opakowaniu można wszystko napisać, byle by tylko sprzedać. Piwonii też nie powinno sadzić wiosną tylko jesienią. A zauważ, że na wiosnę jest ich zatrzęsienie w sprzedaży. Ja kiedyś o tym nie wiedziałam i kupiłam 8 sztuk właśnie wiosną :arrow: dwa lata już mi nie kwitły i z tego co wyczytałam mogą jeszcze nie kwitnąć 3 - 4 lata.
Ale cóż, człowiek uczy się na błędach. Teraz już na pewno nie posadzę piwonii wiosną.
Oby tak właśnie nie było z liliowcami. Trzeba się tego koniecznie dowiedzieć :!:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No,to zacznę szperać.Ale tego co kupiłam to i tak muszę wsadzić.A wiesz coś o agapandzie?
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Jeżeli chodzi o liliowca to chętnie sie podzielę, mam wprawdzie najzwyklejszego :? pomarańczowego, ale ładnie wygląda
:D :D jest tego troszkę w ogródku... dzisiaj wpadłam tam , nie mogłam sie oprzeć żeby troszkę usprzatnać z wierzchu i wsadzić cebulki, które jakimś cudem wyszły z ziemi... patrze... a moje liliowce już całkiem pokaźnie wyszły z ziemi... nie mówiąc o wystających... piwoniach...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Witaj,Madziu!
Oj,poszalałaś z zakupami,poszalałaś!Prawda,że to bardzo przyjemne???Mnie najbardziej podoba się agapant,też się czaję na niego,ale na razie go nie" trafiłam".Nic straconego!Z tego co wiem,to on rzeczywiście nie zimuje w gruncie,lepiej go wysadzac do pojemników!
Co do piwonii Tulipanka ma rację. Podobno najlepszym miesiącem do ich przesadzania jest sierpień.Tak robię i kwitną co rok.A liliowce jak najbardziej na wiosnę można wsadzać.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Madziu sprawdziłam jak wygląda ten plektrantus (oczywiście nie wirtualnyObrazek Obrazek Obrazek, śmieję sie z mojej głupoty cały dzień). Bardzo mi się podoba, ja tylko znałam tego pospolitego, który odstrasza zapachem komary. Oczywiście chcę sadzonki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj Magdalenko !
Pospacerowałam dzis po twoim ogródku. Zachwyciły mnie kwiaty i płytki :) - ( roślinki bardziej ) Twoj ogrod napełnił mnie optymizmem. też mam młody ogród, baaardzo młody i mam nadzieję , że za 2 lata będzie wygladał chociaz trochę tak piękne jak Twój.
We środę , wracajac z Krakowa, zatrymalam się przy carrefour'ze i castoramie. Też kupiłam nasionka - mam roślinki skalniakowe, prymulki, kompozycje żołte, czerwone, japoński dywn kwiatowy...ciekawe co z tego będzie ?
Proszę powiedz mi, gdzie kupiłas Perovskię - bardzo mi się spodobała, a nigdzie jej nie widziałam dotąd.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Małgosiu,jak by co to daj znać i kupię ci tego agapanda w Olkuszu.Wsadzę do kopertki i sruuuuuuu.......... .
Odnośnie jego zimowania,właśnie mam mieszane uczucia.W gazetach ogrodniczych piszą że nie przezimuje w naszym klimacie,nie lubi przesadzania.A na etykiecie że i owszem.Do tego pani w ogrodniczym zupełnie się na tym nie zna.Totalny koszmar.Jeszcze jak by tego było mało to wyczytałam gdzieś w necie że zimuje tylko pod okryciem.Ile osób tyle zdań.Mam pewien pomysł odnośnie tego stworzenia, by wilk był syty i owca cała.Zadołuje go w donicy na rabacie,a jesienią do domu i po sprawie

Dorotko,dałaś czadu z tym plektrantusem.W poniedziałek ci przywiozę piękne,dorodne sadzonki :D

Miiriam,cieszę się że zawitałaś do mojego ogródka.Częściowo ma on już dwa lata(właśnie ta od ulicy z bylinami) i sama muszę przyznać że z perspektywy czasu,te rabaty bylinowe szybko nabierają kształtu i dosyć szybko cieszą oko właściciela.Natomiast z tyłu wszystko jest bardzo świeże,rzec by można gorące.I z tym jest większy problem bo tam są prawie same krzewy,a na to trzeba już więcej czasu.Jednak nic innego mi nie pozostaje jak cierpliwie czekać :D Z Perovskią jest mały problem.Jak do tej pory spotkałam się z nią tylko 3 razy.Chyba nie ma na nią zbytu,bo ludziska jej nie znają.Ja kupowałam w Makro i w Auchan.Są nawet szkółki które o niej nie mają zielonego pojęcia.Będę mieć ją na uwadze jak by coś to dam ci znać.Pozdrawiam.Magda :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moja Iwa ma w "nosie" zimę.Już chyba myśli o świętach :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ona wie , że święta w tym roku wcześniej bedą :)
Piękna Iwa :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

O kurczątko!
Jutro lecę zobaczyć,czy moja też tak ślicznie wygląda jak Twoja,Madziu :D :D

P.s.
Dzięki za propozycję,jak nie znajdę u siebia agapanta,to uśmiechnę sie do Ciebie.... :roll:
W tamtyn sezonie były, mam nadzieję,że w tym też będą i nie będę robić Ci,Madziu kłopotu!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Piękne masz te bazie i na święta już będzie w pełnym rozkwicie :P

Małgosiu ja w tamtym roku widziałam agapanta w sklepie koło ogrodu botanicznego :lol: .
Mieli ich sporo to może i w tym roku bedą :wink:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”