Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Wpadłam zobaczyć gdzie ten powojnik niespodzianka, ale nie znalazłam.
Nie szkodzi.
Miłe są takie niespodzianki, chociaż cenowo nie zawsze opłacalne. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Abeille większość fotek powojników wkleja do wątku o powojnikach - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=42317 ? a tutaj nam oszczędza ich widoku, żebyśmy nie dostali palpitacji serca z nadmiaru pozytywnych doznań estetycznych. Bo wszystko to takie niesamowicie piękne. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie ;:7
Dzisiaj deszczowo więc dzień odpoczynku i komputerowania. Wszystko sobie samo rosnie i kwitnie w ogrodzie beze mnie
a ja nawet nie mam jak je podziwiać. Oby słoneczko wróciło szybko, bo jest tyle do ogladania i w ogrodzie i w sąsiedzkich
ogrodach i w parkach.

Ambuś, ten czosnek krzysztofa jest bardzo, bardzo ładny. U mnie w zeszłym roku był ogromny i mam nadzieję że w tym roku
też nie będzie mniejszy. Mam nadzieję że pobyt na działce udał się i ślady po pożarze już znikają.
Uściski ;:196

Lucy2nko, a ja odkryłam na forum i tak się zdziwiłam że żółty nie jest popularny i lubianty. Może gusta się zmieniają
z roku na rok, bo na pewno są pewne tendencje i co roku się zmieniają, tak jak w modzie...
Buziaczki ;:196

kaaj, podmałpiaj ile tylko masz ochotę. Niedługo będą kwitnąć te różowe to też pokażę.
Pozdrowionka :wit

Loki, ale się uśmniałam, pochlebiasz mi :oops: , to pewnie z tego powodu nie pokazuję powojników
A tak naprawdę to jak już wkleiłam to się nie zastanawiam gdzie i pewnie po to by się nie powtarzać.
Ale jak tak nalegacie to wklęję, jasne że wkleję,
Serdeczne pozdrowionka i miłego dnia :wit

Krysiu, szybciutko będą i kwiaty na Twoich królowach. Ja się też dziwię że teraz prawie wszystkie już kwitną,
ale od mszyc jakoś nie daję rady się opędzić.
Cieplutkiego i słonecznego dnia ;:3

Asiulko, u Was też pewnie jest już ciepło, choć u nas tegoroczny kwiecień jest zaliczany do wyjątkowo ciepłych.
Gratuluję zdobycia 'Sarastro'. Moją rozmnożyłam i mam ją teraz w każdej rabatce.
Do tłumaczenia łacińskich nazw na polskie i polskich na łacińskie używam najczęściej Tabazy
tu masz link do ich bazy roślin

http://tabaza.info/modules.php?name=Tab ... rtuj=latin

Mam nadzieję że Ci pomoże
Buziaczki ;:196

Adrianko, zawiąż koniecznie wstążeczkę ale pokaż też zdjęcia kwiatów Twojej piwoni, jestem bardzo ciekawa
Uwielbiam piwonie, a drzewiaste specjalnie i jakoś tak zawsze głowa mi się odwraca w ich kierunku
Serdeczności ;:196

Agatko, odmiana czosnku krzysztofa ma zdecydowanie jedne z większych kwiatostanów i do tego w takim ładnym
srebrzystym kolorku i gwiaździstym kształcie. On jest wysoki na 40cm i pewnie nada się bardzo dobrze na skalniaki
Polecam gorąco.

Oliweczko, reszta też ślicznie rośnie, jeszcze raz przesyłam Ci buziaczki i podziękowania ;:196

Kogruś, Już wklejam dla Ciebie i Lokiego, jakoś tak przegapiłam do tej pory, :( by je tutaj też wkleić, ale jest tyle
teraz różnych kwiatów że już nie wiem co wkleiłam co nie. Loki :heja , dzięki za uznanie dla moich powojniczków :D
To jest ta niespodzianka powojnikowa, która okazała się 'Dr. Ruppel'. Jest piękny

Obrazek

Kwitnie też kilkoma kwiatami jak na razie 'Ville de Lyon' i 'Mme Cholmondeley'

Obrazek

Obrazek

nie mówiąc już o ogromnych w tym roku kwiatach 'Rouge Cardinal'

Obrazek

Jest już też w kwiatach 'Hagley Hybrid'

Obrazek

I 'Monte Cassino' obficie kwitnie w tym roku.

Obrazek

Pozdrowionka
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Ach jakie piękne powojniki. Mój jedyny posadzony w ubiegłym roku zmarzł, zastanawiałam się czy kupić nowego ale Twoje tak pięknie kwitną, zmarznie to trudno kupię następnego. Mój ubiegłoroczny też kwitł, nazwa była dla mnie nieważne.Pozdrawiam Cię serdecznie
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale powojniczki ;:167
A moje wszystkie tak pięknie ruszyły i potem zmarzły :(
Odbijają od korzeni, ale bardzo powoli :roll:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Lusiu, nawet jeśli zmazrł to jeszcze są szanse że odbije od korzenia ;:108 najlepiej go nie wykopywać tylko poczekać,
może jeszcze coś wypuści. Często potrafią przetrwać w formie korzeniowej nawet bez jednego listka i odnowić się w
po kilku latach. Z powojnikami, nigdy nie należy za szybko rezygnować. ;:108
Pozdrowionka :wit

Aniu, może jednak odbiją dobrze i zakwitną jeszcze w tym roku?

Jeszcze do serii powojnikowej dorzucę 'Josephine' która jest cos słabo dokarmiona w tym roku więc taka wyszła bladawa,
bez rumieńców

Obrazek

i całkiem dobrze podkarmionego 'Monte Cassino'

Obrazek

A to oba 'Dr. Ruppel' i 'Mme Cholmondeley' razem. Miał być tutaj tylko jeden ale 'Dr. Ruppel' jest prawdziwym zmartchwystałym
powojnikiem od samych korzeni.

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Wiesiu :D ależ cudna kolekcja Clematisów ;:138 jak miło popatrzeć, że jest na świecie takie piękne miejsce :D no i oczywiście Twoje cudowne różyczki (dłużej cieszysz oczy...a może by sie przenieśc w cieplejsze klimaty... :wink: ) u mnie spore już listki ale paczki na różach to dopiero za miesiąc pewnie, jeszcze teraz strasza przymrozkami brrr (pierwsze paczki pojawiły się na rabatówce która jest w doniczce i przechowywana była w garażu. Przepięknie u Ciebie ;:65 ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu nabrałam wody w usta na widok twoich powojników.
Przeleciałam też link, który Loki mi podał / ;:196 / i ja też mam jednego a właściwie to dwa zmartwychwstałe powojniki.
Jeden padł w zeszłym roku a drugi dwa lata temu i nie dawał znaków życia, mimo iż go przesadziłam w inne miejsce.
A teraz zaczął wypuszczać dwa pędy i nadal rośnie.
Może potrzebował aż tyle czasu na aklimatyzację. ;:24
No i mam dwa klematisy z odzysku..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cudne powojniki, ale powiem uczciwie że najbardziej lubie najzwyklejszgo gencjanowego Jackmanii
Mam kika innych z rozmaitych grup - późne, wczesne, bylinowe, atragene - ale Jackmanii nic nie przebije. Marzy mi się jeszcze Comtesse de Bouchard.
A - pszczólko miła - powiedz coś więcej o twojej montanie rózowej, którą widziałem wcześniej w Twoich wątkach - bardzo dużo miejsca potzrebuje? grymasna i wymagajaca jest czy przeciwnie? Woli pełne słońce czy dałaby radę na pócienistym ogrodzeniu?
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wiesiu Josephine cudna :uszy , moje marzenie :oops: .
Napisz proszę jak ona szybko rośnie, czy jest bardzo wrażliwa?
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Wiesiu,patrząc na te wszystkie kolorowe kwiaty, można powiedzieć,że u Ciebie już lato.
Róże jak zwykle zachwycające.
Na moich też są pączki,ale niestety pojawiły się już mszyce. :(
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

U Ciebie już prawdziwe lato! I róże, i powojniki. Cudowne widoki masz.
U mnie prawie biegun zimna, ale na szczęście bez śniegu dzisiaj.
Wyobraź sobie, że jednak moja brunera namyśliła albo dorosła i po 2 latach w końcu zakwitła, a raczej pokazała kwiatki.
Zaskoczyły mnie powojniki. Połowa z nich ma już pąki :shock: I to nawet te sadzone jesienią. Chyba podbiły moje serce i w tym roku kupię kolejne odmiany. Fajnie, że masz powojnikową niespodziankę. Lubię gdy mi coś zupełnie niespodziewanego zakwitnie. W tym roku znów mam sporo pomyłek odmianowych w tulipanach i narcyzach. Niektóre całkiem ciekawe.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu u mnie też biegun zimna.
Tylko 1 stopień nad zerem.
Ale to i tak nic.
Sporo osób ma taki widok w ogródku - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2208872
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, ;:196 w porównaniu z Paryżem, to u nas zima jeszcze.
Pogoda całkiem tu wariuje. Tylko Ty możesz ogrzać nam humorki. :lol:
Na szczęście w okolicy Gdańska jeszcze takich śniegów nie ma, ale już nie pamiętam kiedy padał deszcz.
Pokazuj nam swoje lato i kwiaty. ;:180
Miłego wieczoru ;:196
:wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? No, wreszcie wszystkie śliczności w jednym miejscu. :-P Swoją drogą tak się patrzę na Twoje fotki powojników odmian Ville de Lyon, Rouge Cardinal, Monte Cassino, a także na swojego Sunset, który mi kwitnie na balkonie i tak się zastanawiam, czy one w ogóle czymkolwiek się różnią? :-P To chyba trzeba kobiecego oka, by dostrzec subtelną różnicę w kolorze. Bo mężczyźni, jak powszechnie wiadomo, odróżniają tylko podstawowe barwy ? żółty, zielony, czerwony, niebieski, czarny, biały, szary, brązowy... Może jeszcze ewentualnie fioletowy, różowy i granatowy... I tyle. :-P :-P :-P Tak czy siak ? wszystkie są cudne.

@ Ma-Do ? Ja już też na swoich powojnikach miałem mszyce. Zostały zapryskane ? i mszyce cholera wzięła. Ale wczoraj znowuż widziałem jedną, skrzydlatą. Tak więc czeka mnie kolejne opryskiwanie w najbliższy weekend.

@ Ignis ? U nas i tak się ochłodziło o dziesięć stopni ostatnio. Zamiast dwudziestu sześciu stopni mamy szesnaście. A parę dni temu spadło nawet do dziesięciu.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”