Rośliny Krystyny

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Krystyny

Post »

Ha ja z pieskami i kotkami za pan brat w domciu mam oba stworki :) i na dokładkę dziecko mi papugę przytargało ot co ;)
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

maribat - ;:196 za odwiedziny.Zapraszam zawsze,kiedy będziesz mieć czas i ochotę.
Wiktorio - postaram się w sobotę.Gdyby kwiatuchy przyjechały późno to zdjęcia będą w niedzielę.
Wpadnij - jesteś zawsze miłym gościem. ;:108
Celinko - ciekawa jestem czy papuga nauczy się prędzej szczekać,miauczeć czy mówić po ludzku - jak myślisz :?: ;:136
Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p
Od: 22 lut 2011, o 17:43

Post »

Krysiu a może jakieś zdjecie Edzia?
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ado - Edek,jak każdy facet,no może prawie każdy ma swoje humory.Jak mnie postraszył te parę dni temu nowymi przyrościkami (bo trudno to nazwać przyrostami),to od tej pory jakby :twisted: w niego wstąpił.Te listeczki co my wyszły to pogubił,wprawdzie wypuścił nowe,ale jakieś rachityczne.Zrobię mu sesję po południu,bo może czegoś nie dojrzałam. :roll:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, już Ci mówiłam, że cudne są Twoje kwiecieje /i kocieje, bo przeciez nie można ich pominąć w tej scenerii ;)/. Bardzo mi sie podobają bluszcze, ktorych masz cala kolekcje... zainspirowalo mnie to i pobudzilo wyobraznie tyle, ze ja nie mam gdzie ich wieszac... albo inaczej - nie chce robic dziur w suficie... nie wiem jak pogodzic ich posiadanie z ladnym, odpowiednim wyeksponowaniem... stawiac donice na jakichs stojakach/podestach?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

kociara pisze: Akwelan_2009 - przychylam się do Twego zdania i Twojego bodygarda też z przyjemnością obejrzę - dziękuję za odwiedziny ;:180
Fotki mojego "kanapowca" wstawiłem w wątku: "Sukulenty, ale nie kaktusy".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu - teraz jest tyle różnych sposobów na pnąco-zwisające kwiaty (a bluszczyki przecież takie są,zależy jak je poprowadzisz.Można i tak,i tak),że nie trzeba
koniecznie wiercić dziur w sufitach,czy ścianach.Ostatnio dostałam kwiat (taki właśnie pnąco-zwisający) razem z taboretem na którym rezydował.
Nie podobał mi się bardzo ten taboret i zakupiłam taki "słup" plastikowy - u mnie w sklepie było to pod nazwą "kolumna".Tak też trochę wygląda.Są trzy wysokości tego i w trzech kolorach.Nawet niegłupio ktoś to wymyślił.Jutro zrobię zdjęcie tej kolumny.
Można wykorzystać jakiś wazon,kielich czy podobne naczynie na wysoookiej nodze (widziałam na forum piękny szklany kielich,a w domu mam plastikowe wazony).
Nie ma konieczności rezygnowania z cudownych roślin .Bluszczyki należą właśnie do nadzwyczaj dekoracyjnych.Jest teraz tyle odmian o różnych wzorach,kształtach,
kolorach.Poza tym są zupełnie niekłopotliwe,choć jak każde żyjątko,mają prawo do swoich humorów.Ja akurat mam te niehumorzaste :tan :tan :tan ;:180

Akwelan_2009 - zaraz ;:65 ;:65 ;:65 ,oglądnąć Twego kanapowca ;:180
x-ag-a
---

Post »

Krysiu, namówiłaś mnie :) dotychczas tylko podziwiałam wszelkiego rodzaju bluszczyki, rezygnując z nich świadomie :( teraz (może nawet jutro to zrobię) pojadę na zakupy i będę kombinować jak postawić donicę... a może po prostu kupię jedną z tych wyższych, które już mam i będzie po kłopocie? zobacz, np. taką:

Obrazek
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu - zaraz obrobię te zdjęcia i wstawię,ale póki co to tak:Nie wiem jakiej wysokości jest ta donica,bo bluszczyki nie za bardzo lubią głęboko zapuszczać korzonki.
Ja bym potraktowała taką donicę jako osłonkę .Wypełniłabym pustą przestrzeń czymś - można obciążyć kamieniem,inną doniczką,żwirkiem itp.
Na to wstawić doniczkę z bluszcykiem i już.W zalężności od posiadanych środków można tworzyć piękne konstrukcje pod bluszczyki,takie na jakie one zasługują.
Niestety,muszę się ograniczać,dlatego staram się zapewnić im,optymalne na moje możliwości,warunki życiowe. ;:180
x-ag-a
---

Post »

Krysiu, to idealna byłaby donica Lechuzy, ale te są bardzo bardzo drogie.... te moje grafitowe sa tylko podobne, ale oczywiscie moge zrobic to co radzisz. Czekam na zdjecie :)
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 - nareszcie Aguniu - takie mam ustrojstwa na dłuższe kwiatki :

Obrazek Obrazek

U mnie w sklepie jeszcze mieli taką kolumienkę z dwóch pionowych elementów.
Na niej można stawiać jakieś fajne naczynie z kwiatkiem,albo bezpośrednio doniczkę z kwiatkiem - jak kto woli.

Bywają też różnego rodzaju wazony,wazony na nogach,misy na nogach.
Tu mam akurat taki wazon :

Obrazek

Jestem pewna,że niejeden raz przechodziłaś obok takich pojemników,ale nie pomyślałaś :lol:
Najchętniej kupowałabym jakieś ceramiczne,czy szklane.Niestety,kociuchy skutecznie mnie zraziły do takich naczyń.
Mam to co mam i musi wystarczyć ;:108 :lol:
x-ag-a
---

Post »

Krysiu, dziekuje Ci slicznie! juz wszystko wiem, jestem zainspirowana i wiem na co zwracac uwage w ogrodniczym :) nie bardzo sie znam na tych bluszczykach, wiec będę sie posilkowac uroda i informacja na tabliczkach :) zakupami sie pochwale, a jak znajde dluzsza chwile to otworze watek doniczkowy :) milej niedzieli! ja wracam do gotowania - dziś gołąbki z młodej kapusty :)
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit - Ado - chciałaś Edka? - to proszę ! Ma ten listeczek jeden,taki maleńki jak był ten poprzedni już odpadnięty:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Za to mój cissus digitata pięknie rośnie.Widocznie mu służy miejsce u mnie :

Obrazek

Mam taką roślinkę (chyba kolumnea????) wyciągniętą z butelkowej szklarenki.Może będzie rosła ????

Obrazek

Multiflorka ma coraz większe pączki - trzymajcie za nią kciuki ;:180 ;:180 Niech mi je rozwinie ;:180 ;:180

Obrazek Obrazek

Moi drodzy goście.Teraz będzie hit - moja nolina,a właściwie dwie noliny.
Ma chyba z 5 lat.Kupiona u hodowcy,jako mała roślinka (to informacja głównie dla hen_s).
Średnica cebul? ok.3,5cm,szerokość liści (raczej włosów!) 3mm,a ich długość do 1m.:

Obrazek Obrazek Obrazek

I co ja mam z nią zrobić :?: Żyje bo żyje,ale co to za życie :( :oops:
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu - akurat poprzycinałam swoje bluszczyki,ale wyczytałam,że trzeba je przycinać w miarę często,wtedy się pięknie rozkrzewiają .
Za jakiś czas chętnie służę końcówkami.
A gołąbki - pychotka ;:137 ;a po obiadku ;:136 - miłego dnia ;:180
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cissus pięknie Ci rośnie; z resztą reszta zielonych również :) . Ale ja cały czas czekam na obiecane fotki nowych zakupów - miały być wczoraj, albo dziś i co? :wink:
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”