Mój kwiatowy azyl

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl

Post »

Miałam dzisiaj czas i ochotę, aby popracować w ogrodzie, lecz porywisty i raczej zimny wiatr, nie był moim sprzymierzeńcem :evil: Najpierw plątał mi włosy, potem sypnął piaskiem w oczy...dobrze, że zatkałam sobie chociaż uszy :roll: Co prawda nie zrobiłam wszystkiego, co miałam w planach, ale coś nie coś "dzióbnęłam" ;:224
Pracowałam przed domem. Wystawa wschodnia, więc jeszcze nic specjalnego na niej się nie dzieje, ale chociaż chwasty wyplewione :D

Obrazek

Na tej grządce królują funkie, żurawki i tiarelle :D

Uwielbiam funkie w fazie rureczek ;:97

Obrazek

Żurawki też dzielnie zniosły zimę. Nie zanotowałam żadnych strat :heja

Obrazek

Nawet tolmiea o marmurkowych liściach gramoli się z ziemi...

Obrazek

...czego nie mogę powiedzieć o tiarelii.. Na 5 sztuk znalazłam dwie, ale tak marne, że nie było czemu zrobić zdjęcia :( Aha zapomniałam o poletku konwalii...tam również zaczyna się dziać :tan

Obrazek

Zanim jednak wszystkie byliny ukażą swą urodę, moje oczy cieszą cebulowe ;:3

Obrazek

m.in. moje ukochane tulipanki ;:167

Obrazek

...chyba przesadziłam z długością postu :oops: cdn.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Iwonko :wit jestem pod wrażeniem herbacianego hiacyntu...
...ślicznie u Ciebie a cebulowe bajeczne mnie nie kwitły narcyze...
..bergenia też ma piękne kawiatki ciekawe czy moje zakwitną ..na razie pokazują liście bo ja im obcięłam ;:14
u mnie dziś troszkę popadało ale zapowiadają majowe dni wietrzne i zimne...a miałam plany i chęci
zobaczymy ... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też uwielbiam te wychodzące noski host zanim rozwiną liście.U mnie konwalie strajkują i praktycznie nie kwitną a tu jeszcze dobrze nie wyszły a już kwiat :shock:
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam. :wit
Kawał dobrej roboty odwaliłaś ;:1 , ogródeczek cudny. Ty zajełaś się działką a jak poszło ślubnemu z remontem domu?Wrzuć jakieś zdjecia jak poszło twojemu M.Jak byś mogła wrzucić zdjęcia domu z zewnątrz byłoby super,ogród piękny pewnie domek już też. :tan
Pozdrawiam. :wit
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko.. a Ty chowałaś tak długo przed nami te urokliwe kąty ;:124 co zaglądnę to przekonuję się że masz mnóstwo roślin i wcale nie mały ogród.
;:196 :wit
wszystko moje jest tu:
zapraszam
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu pogoda pokrzyżowała mi plany :( Tak wiało, że przywiało...deszcz. Niby zaczęło się ostro, ale teraz pada z przerwami tzn. raz mocniej, raz słabiej. Dzięki temu mogę pokazać Wam moje kwiatuszki :D

Misiu czytałam u Ciebie o problemach z bergenią. Zostaw ją w spokoju, a za rok odwdzięczy Ci się za to. Ja lubię ją nawet jak nie kwitnie ;:108

Gosiu ja to w ogóle chyba jakaś dziwna jestem :oops: Najbardziej podniecam się, kiedy roślina wychodzi z ziemi i zawiązuje pąki. Potem nie mam czasu cieszyć się jej kwitnieniem, bo już kolejne "wychodzą" na świat ;:3 Konwalie kwitną w maju, więc jeszcze masz cały miesiąc...na pewno zakwitną ;:196

Jowitko nie wiem jakim cudem, ale nie mam ani jednego zdjęcia domu ;:24 Owszem na jednym widać okno, a na drugim załapał się kawałek dachu...muszę koniecznie zrobić jakąś fotkę dla potomności ;:224

Martusiu jeżeli chodzi o rośliny, to u mnie istny ruch w interesie :;230 Ja ciągle dokupuję, a one albo rosną, albo zanikają, albo przemarzają...tak, że nigdy nie wiadomo, co gdzie i kiedy zakwitnie :lol:

Teraz czas na obiecany cdn. Przed domem kwitną mi takie tulipany...ja je uwielbiam ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...a wśród towarzyszących im żółtym narcyzom zakwitła taka jedna sierota :D

ObrazekObrazek

Dziękuję za odwiedziny ;:196 Jutro przeniesiemy się na tyły domu ;:100

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko piękne tulipany, podziwiam że aż tyle kwitnie, bo u mnie tego roku tulipany się zbuntowały.
Widocznie deszcz poszedł w Twoją stronę, u mnie też wiaterek powiewał, grzmiało, ale z tego dużo deszczu nie nakapało.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Iwonko
Tak sobie spacerowałam po Forum i nawet nie wiem, kiedy trafiłam do twojego ogrodowego wąteczku. :D
Ale, jak już raz tu weszłam to zostanę na dłużej, bo bardzo mi się u Ciebie podoba. :heja
Sama nie mam ogródka, więc swoje ulubione kwiatuszki z wielką przyjemnością popodziwiam m.in. u Ciebie.
Też uwielbiam tulipanki, a Twoje są cudne. I pozostałe śliczności też zasługują na chwilę podziwu.
No i Tobie, jako ogrodniczce na koniec biję wielkie ;:138
Od teraz będę stałym gościem nie tylko u Twoich doniczkowców, ale również w ogrodzie. ;:196
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanki urocze, cieszą oczy zwłąszcza gdy jest ich całą grupa, a nie tak jak u mnie - tylko pojedyncze się ostały.
Wspomniałąś o konwaliach. Piękny wygląd i zapach, ale ja je wszstkie wyrzuciłam, bo po pewnym czasie poprzerstały inne rośliny. Przeszły nawe rozłogami pod betonową ścieżką na drugą stronę. Suma sumarum - wolę je oglądać u innych :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko długo czekałam na ten deszcz, ale to i tak za mało. U mnie woda szybciutko przeleci przez piasek i trzeba będzie podlewać ;:108 Jeżeli chodzi o tulipanki, to kiedy ostatni raz je przesadzałaś?

Elu cieszę się, że do mnie trafiłaś. Masz rację, nie można cały czas siedzieć w blokach, trzeba od czasu do czasu pobuszować w ogrodach ;:224 Zapraszam Cię w każdej wolnej chwili, a ja postaram się o nową dostawę kwiatów ;:196

Wandziu gdybym chciała pozbyć się wszystkich ekspansywnych roślin, to dość ubogo zrobiłoby się w moim ogrodzie. Naparstnica, mięta, słoneczniczek, len, orliki, liliowce. itd. itp...sporo tego. Wczoraj np. wywiozłam dwie taczki liliowca na kompost, bo zagrażał mojej kostce ;:108 Masz rację, konwalie niczym perz pochłaniają kolejne połacie ziemi, ale ja je za bardzo lubię, aby ich pozbyć się, a utrzymanie jej w ryzach nie jest w końcu takie trudne ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Iwonka śliczności tak lubię ;:138 tulipanki pełne na mojej skromnej liście chciejstw :;230
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Iwonko pochodziłam tez po Twoim ogrodzie podoba mi się i u Ciebie
jeszcze wszystko kwitnie to co u mnie już przekwitło hiacynty ,szafirki
tulipanki pozostało mi oczy cieszyć u innych :) ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Iwonko ale cudnie, pięknie wyglądają żonkile, tulipany rosnące w kępach.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wpadłam z rewizytą do tajemniczego ogrodu, tyle mogę powiedzieć ;:108 Cudności pokazujesz. Bardzo mi odpowiada taki klimacik.
Psiuta cudna, jak uzgodnicie koncepcje ogrodu, to nie będziecie się kłóciły. Przerabiałam to z poprzednim dużym psem. Moja magnolia, po bliskim z nim spotkaniu, wyglądała podobnie jak twoja. Wykazywała jednak oznaki życia i wielką wolę przetrwania.Potrzebowała 5 lat, by odbić. Może w tym roku zakwitnie?
Będę częstym gościem. Pozdrawiam.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:196 ja uwielbiam wszelkiej maści tulipany, o czym wkrótce się przekonasz ;:108 Będę zanudzać Was każdym płatkiem i pręcikiem, bo czekam na ten spektakl cały rok.

Asiu ;:196 koniecznie sadź tulipany, czy inne cebulowe po kilka sztuk, bo wtedy efekt jest piorunujący :lol: mam nadzieje, że kiedyś uda mi się to uzyskać.

Stasiu miło mi, że do mnie wpadłaś ;:196 Wiesz, już dawno zauważyłam, że coś ta wiosna przyszła do mnie na szarym końcu, ale może będzie tak, że kiedy ja będę chwaliła się chryzantemami, to ty już będziesz lepić bałwana ;:224

Witaj Justynko ;:196 To nie jest mój pierwszy duży piesek, więc wiem, jak wygląda współpraca w ogrodzie :evil: Kiedyś w nerwach miałam ochotę zaorać wszystko i zalać betonem. Całe szczęście, że Aza jest dziewczynką, to chociaż iglaki są bezpieczne. Przy Cezarze miały tylko zielone czubki :;230

Na środku ogrodu mam grządkę na której rosną róże. Zanim jednak zakwitną, prym wiodą cebulowe :D
Tulipanki w deszczu...

Obrazek

...i słoneczku...

Obrazek

Zaglądałyście kiedyś do środka ?

Obrazek

Obrazek

Obok tulipanów drobnokwiatowe narcyzy, ale za to po trzy na łodydze ;:108

Obrazek

...oraz popularne duże żółte.

Obrazek

Niesamowicie zakwitł mi różowo-fioletowy pierwiosnek ząbkowany, a biały trochę się leni ;:170

ObrazekObrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”