Tawuła - jaką odmianę wybrać?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tawuła - jaką odmianę wybrać?

Post »

Witam,
piszę w tym wątku ponieważ dotyczy właśnie odmiany.
Kupiłam Tawułę Spiraea Billardii w supermarkecie :oops: bo była tania i ładne pędy miała. Kwitnie na różowo i ma takie wiechy jak budleja. Czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem takiej tawuły? Chciałbym wiedzieć jak się miewa? Zamierzam posadzić na słonecznym stanowisku :D
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Nie do zdarcia, rozrasta się rozłogami...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O to fajnie, szukałam krzaczyska ;:138
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam ją w żywopłocie... faktycznie rośnie szybko i nie do zdarcia. Nie mogłam znaleźć fotki z pełni kwitnienia... ale fajnie to wygląda.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za zdjęcia ;:138
O to właśnie mi chodziło! Ładne ma listki. :)
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Kochani, proszę o radę.
Zaplanowałam w ogrodzie obwódkę z tawuł, trochę jej będzie ze 40 m, nie wiem jeszcze dokładnie nie liczyłam, myślę o Golden Princess, nie jestem tylko pewna, czy zdecydować się na jedną odmianę, czy na jakąś przeplatankę, chciałabym uzyskać efekt niziutkiej obwódki, może mi coś podpowiecie, może macie jakieś fotki takich obwódek, będę bardzo wdzięczna ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Nie wiem czy pomoge ale wlasnie zaczynam cos podobnego. Rosliny ale nie tylko tawuly beda u mnie nasadzone zeby podkreslic powstajace prawie w srodku ogrodu "kamienne" kolo. Dominuje rozowy z bialymi akcentami.
Fota robiona z prawej strony tarasu (lewa strona za sciezka to hosty i rozowe rododendrony - tez sadzone w kolo)
Rosliny tak staralam sie dobrac, zeby wysokosciowo "wznosily sie i opadaly" fala.

Obrazek

Na focie widac - w pierwszym rzedzie od kola - 2x rozowa Little Princess, 1x rozowy pieciornik Pink Queen, 1x biala krzewuszka weigela Candida (podnoszaca fale) 2x pieciornik Pink Queen (fala opada).... dalej znowu pojda 2x Little Princess, 1x cos? (jeszcze nie wiem co ale musi byc to cos podnoszacego znowu "fale"), pozniej juz po drugiej stonie kola sa 2 rozowe suchodrzewy tatarskie, 2 budleje davidii rozowe Fascination i 1 biala White Profusion konczy kolo przy sciezce.
Drugi rzad - 2x Little Princess, 1x pieciornik bumalda Anthony Waterer, 1x wielki iglak ktorego nie widac na focie bo sie nie miesci :lol:
Trzeci rzad, to irga dammera Major (dla podtrzymania spojnosci z ognikami, ktore jak wyrosna, to beda tworzyc zielone tlo dla rododendronow - po lewej). Dodam jeszcze ze na tarasie po lewej sa w donicach 2 bukietowe hortensje "Limeligt" i 1 hortensja pnaca (biala) - po prawej w donicy 2 biale pnace roze Iceberg albo Mailland hmm juz nie pamietam.

Tak ze u mnie panuje pelna dyscyplina kolorysttyczna :;230

ps aha w kamiennym kole swoje miejsce zajmie kalina plicatum Maresii - oczywiscie biala :;230 :;230 :;230
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj kaaj,

mam u siebie posadzoną jesienią obwódkę z tawuły 'goldmound'
Obrazek

na długości 50m przy podjeździe (jest jeszcze mała, chociaż obecnie intesywnie rośnie; na zdjęciu między czarnymi liniami)
Obrazek

(a na tym zdjęciu w białych kółkach i dalej między białymi liniami)
Obrazek

na powyższym zdjęciu tawuły ledwo wystają z kory, ale zostało ono zrobione prawie tydzień temu; od tego czasu sporo urosły.
Na obwódkę może polecałbym z jednolitego koloru; Jeśli ma być w kolorze żółtym to ('goldflame', wspomniana przez Ciebie 'golden princess' oraz 'goldmound');
jako interesujące mogę Ci zaproponować również inne rozwiązanie; zrobienie obwódki z tawuły brzozolistnej i tawuły jap. 'albiflora', posadzonych w rzędzie w powtarzającej się konfiguracji 3-4 tawuły brzozolistne, 3-4 taw. jap. 'albiflora'. Obie te tawuły mają zielone listki (brzozolistna delikatne w kształcie elipsy, 'albiflora' piękne wąskie, lancetowate). Jedna i druga kwitnie na biało, z tym że brzozolistna wcześniej (VI), a 'albiflora' (VII i VIII, a nawet we wrześniu), co dałoby w sumie długie kwitnienie obu odmian w jednym stonowanym kolorze białym, na tle zielonych listków. Dodam dla porządku, że liście tych tawuł przebarwiają się b. ładnie jesienią na pomarańczowo-czerwono.
Za swoją obwódką z tawuły jap. 'goldmund' posadzę również grupami inne tawuły, w tym te z zielonymi listkami które Tobie zaproponowałem.
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34

Re: Tawuła

Post »

Zwracam się z pytaniem czy można tawułę ściółkować korą? Posadzona jest w sąsiedztwie iglaków, różanecznika oraz derenia. Chciałabym je wszystkie podsypać korą, ale nie jestem pewna co do tawuły. Będę wdzięczna za pomoc!
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj,

część swoich tawuł jap. - tych dorastających do max 0,8m, mam wyściółkowane korą; rosną bezproblemowo więc uważam, że swoje tawuły również możesz podsypać korą.
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34

Post »

Dziękuję!
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Ja też mam na korze :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moje tez "siedza" na korze. Wydaje mi sie ze kora dodaje im uroku, tak jak to widac na zdjeciu marrcin-a.
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

witam
zakupiłam na fragment nieformowanego żywopłotu sadzonki Billardii. Są ładnie rozkrzewione i wysokie (120cm). Niestety część pędów na górze uschła/przemarzła (nie wiem szczerze mówiąc bo są u mnie pierwszy sezon), w każdym razie nie ma listków. Co z tym zrobić? Wyciąć te bezlistne wierzchołki?
Ewa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A możesz wkleić fotki jak to wygląda?
ODPOWIEDZ