Nie wiem czy pomoge ale wlasnie zaczynam cos podobnego. Rosliny ale nie tylko tawuly beda u mnie nasadzone zeby podkreslic powstajace prawie w srodku ogrodu "kamienne" kolo. Dominuje rozowy z bialymi akcentami.
Fota robiona z prawej strony tarasu (lewa strona za sciezka to hosty i rozowe rododendrony - tez sadzone w kolo)
Rosliny tak staralam sie dobrac, zeby wysokosciowo "wznosily sie i opadaly" fala.
Na focie widac - w pierwszym rzedzie od kola - 2x rozowa Little Princess, 1x rozowy pieciornik Pink Queen, 1x biala krzewuszka weigela Candida (podnoszaca fale) 2x pieciornik Pink Queen (fala opada).... dalej znowu pojda 2x Little Princess, 1x cos? (jeszcze nie wiem co ale musi byc to cos podnoszacego znowu "fale"), pozniej juz po drugiej stonie kola sa 2 rozowe suchodrzewy tatarskie, 2 budleje davidii rozowe Fascination i 1 biala White Profusion konczy kolo przy sciezce.
Drugi rzad - 2x Little Princess, 1x pieciornik bumalda Anthony Waterer, 1x wielki iglak ktorego nie widac na focie bo sie nie miesci
Trzeci rzad, to irga dammera Major (dla podtrzymania spojnosci z ognikami, ktore jak wyrosna, to beda tworzyc zielone tlo dla rododendronow - po lewej). Dodam jeszcze ze na tarasie po lewej sa w donicach 2 bukietowe hortensje "Limeligt" i 1 hortensja pnaca (biala) - po prawej w donicy 2 biale pnace roze Iceberg albo Mailland hmm juz nie pamietam.
Tak ze u mnie panuje pelna dyscyplina kolorysttyczna
ps aha w kamiennym kole swoje miejsce zajmie kalina plicatum Maresii - oczywiscie biala