Zieloności u Zabielki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieloności u Zabielki

Post »

;:7 - ja będę ciachać za pół godziny,ale te zdechlaki z przeceny,które przytargałam.
Kroton - chyba go nie ciachnę tylko zobaczę może wypuści jakieś boczne.Jak nie to za tydzień ciachnę.
Storczyki,miniaturki - też nie ciachnę i bromelię też nie za bardzo :?:
U zielistki nie ma co ciachać - o,oooo - no to tylko będę ciachać jakiś cytrusek,niewiadomej nazwy :?:
Ale przesadzanie - wszystkim :!: :!:
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

;:7 - Edytko,ja pamiętam,że umawiałyśmy się na "po świętach",ale to musi być po majowych świętach znaczy w przyszłym tygodniu.
Skontaktuję się jeszcze wcześniej ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p
Od: 22 lut 2011, o 17:43

Post »

Pojemność balkonu bardzo wzorowa :D Tylko jak ty tam skaczesz żeby podlać kwiatuchy?
Edytko, czym i jak często podlewasz beniaminka? Mój się niby budzi, ale co mu wyjdą młode listki to stare zrzuca. Juz sie pogubiłam jak często go podlewać :(
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

elik_49 pisze:Żal takiej pięknej szeflery, też nie pociachałabym tak :( . Taka śliczna była :cry:
Można było przesadzić do większej doniczki, bo jeśli mamuśka pozostała w niej to też korzonki mają ciasno już. Nie mniej trzymam mocno kciuki za szybkie nowe przyrosty.

ja stwierdziłam że zaryzykuję, może mi sie odpłaci,,, gubiła już listki, które żółknęły, a teraz mam nadzieję że pusci korzonki i pokaże że mnie kocha,,,

Ado, kupiłam soie szczudła,,, :;230 a tak na poważnie, na razie nie mam problemu, bo roślinki w nocy w domku,,, a w lato będą na "zewnętrznych parapetach" wynosoła będę i tak tylko kaktuso-sukulenty,,, ;:224 balkon cały dzień w pełnym słońcu, więc szkoda poparzenia kwiatuszków :) A co do beniaminka, sama jeszcze nie wiem jak z nim postepować,,, ale jak miałam trzy lata temu zauważułam że lubi wilgoć i nie za dużo ciepła (padł mi zimą przy centralnym ogrzewaniu) więc podlewam jak wyschnie mu ziemia, ale też nie w tym samym dniu, tylko następnego i staram się zraszać przynajmniej raz dziennie...
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p

Post »

elcia1974 pisze:Sporo się napracowałaś, ale efekty widac. ;:333
a dziękuję dziękuję kochana... :)

Krysiu zaraz popatrzę co tam na modziłaś,,,, a że po świętach majowych to nie ma problemu dla mnie,,, :)
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p

Post »

Miałam już naprawdę nadzieję że zakończę przynajmniej na kilka dzni sezon grzebania w ziemi ale,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, byłam dziś u babci ;:224 ;:224 ;:224 ;:224 i przyniosłam do domu Cudeńko!!!! jakimś cudem nawet nie wiedziałam że ona je ma!!! :shock: i proszę Was o pomoc w nazewnictwie i warunkach jakie lubi,,,, i jak byscie mogli powiedzieć czy zraszać czy nie,,,, Ale się cieszę bo jedna doniczka już do babci nie wróci,,, :tan ;:224 :tan :tan
a oto i księżnika (książę??)
Obrazek

Obrazek

i po usunieciu starych lisci,,, w 2 doniczkach,,, Powiedzcie proszę, czy jest dobrze wsadzony?? i czy wielkościowo odpowiednie ma doniczki??
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p

Post »

pokazuję dokładniej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Listki są podeschnięte na końcach, jak temu zaradzić na przyszłość???
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Edytko to calatea ale odmiana nie pamiętam jaka :)
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Pracowite dni masz za sobą, kwiatkom z pewnością to się spodoba i szybciutko będą rosnąć
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Potwierdzam. To Kalatea. A listki jej schną, bo miała za suche powietrze. Koniecznie ją zraszaj, nawet 2 x dziennie, bo ona to lubi.
I mam trochę wątpliwości co do ziemi. Na moje oko trochę chyba w niej za dużo piasku.
Kalatea to tropikalna roślina i lubi ziemię żyzną i wilgotną.
Życzę powodzenia w uprawie. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p

Post »

dzięki annoagnieszko i elciu 1974 nie wiedziałam czy ją zraszać, z powodu meszku na liściach,,,, ale zacznę :) co do piasku, nie wiedziałam jak postąpić, a ziemia w worku (zalatwała smrodkiem jak by stęchlizną,,,) miała wiele do życzenia a nie miałam mozliwosci jechać po nową, po prostu, będę bardziej pilnowała wilgotności,,, (a o doniczke którą oddam babci nie muszę się martwić w takim przypadku, bo ona z tych co raczej przeleją niz przesuszą,,,) przesadzać teraz już nie mam sumienia (może w sierpniu się odważę), bo "zmniejszyłam jej trochę" system korzeniowy,,,, (były tam jeszcze korzenie od 3 potomków, których się pozbyłam,,,,, już tylko korzenie i to liche zostały,,, :()
mam nadzieję że nie zaszkodziłam a pomogłam... :(
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

przyszłam się przywitać
super masz zielone i piękny choć długi balkon :wit
masz gdzie szaleć
Awatar użytkownika
renka1
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna zawartość balkonu,a szeflerę pociachałaś,że ho ho
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p

Post »

koniczynko i renatko, ;:196 Dziękuję za odwiedziny,,, :) mam nadzieje że będzie coś z tej mojej szeflery,,, "pożyjemy, zobaczymy,,,"
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:7 . Przejrzałam Twój wątek. Masz bardzo ładne i zadbane rośliny :D . Gratuluję Ci odwagi z ciachaniem - ja bym nie dała rady. No i widzę, że jeszcze trochę miejsca na parapetach :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”