parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

U mnie mycie okien jutro...może też będą fotki ;:224
Twoje, na biurku świetnie się prezentują :)
Śliczne dendrobium Ci zakwitło, uwielbiam niespodziankowe kolorki :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo lubię patrzeć na korzenie moich Phalaenopsisów, obserwować ich wzrost, kształt, kolor itd. Może to dziwaczne, ale już tak mam ;)
Obrazek
mini włoski na korzonku
Obrazek
przykład jak to nie powinno się "skreślać" starych korzeni, one też żyją ;)
Obrazek
A tu tempo przyrastania: pierwsze zdjęcie-05.04, drugie-15.04
Obrazek Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Xg-2
---
Od: 29 lis 2010, o 10:50

Post »

Witaj Aniu :) Ślicznie rosną korzonki a zaglądanie w korzenie wcale nie jest dziwaczne ...chyba :roll: Ja tez tak mam :lol:
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Aniu, widzę, że wiosna sprzyja wszystkim storczykomaniakom ;) Wszędzie nowe listki i korzonki. Białe dendrobium jest śliczne, wiem to, bo sama mam takie :)
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

:wit :wit Aniu
padłam pooglądać Twoja kolekcje i muszę przyznać że fajnie wyglądają Twoje storczyki w keramzycie ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesamowite zdjęcia korzeni :D Nawet bym nie pomyślała, że takie niby tylko zwykłe korzonki, a tak ładnie na fotkach mogą wyglądać ;:224
Ciekawy pomysł na ciekawe fotki ;:108
parapetowce
joaskal
50p
50p
Od: 24 mar 2011, o 14:52

Post »

Prześliczna kwitnąca kolekcja. ;:138 ;:138 ;:138 Widzę że wszystkie twoje storczyki mieszkają w keramzycie i świetnie się trzymają a korzonki super wyglądają. :D
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe zdjęcia korzonków. Cudnie wyglądają a tempo mają speed'owe :D
joaskal
50p
50p
Od: 24 mar 2011, o 14:52

Post »

Mam jeszcze jedno pytanko Gdzie kupowałaś sabotki??? Są prześliczne :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Miło jest zobaczyć tyle odwiedzin i komentarzy :) zapraszam częściej ;)

Sabotki były kupione jako jeden sabotek, już jakieś 5 lat temu. Stopniowo się rozrastał więc go dzieliłam i przesadzałam. Nie wiem czy dobrze robiłam, ale kwitnień już miałam kilka, zazwyczaj rok po przesadzeniu. Kupiony był prawdopodobnie w Obi na przecenie, bo najczęściej tam kupowałam storczyki, teraz już nie pamiętam.
Sabotki jako jedyne storczyki z mojej kolekcji siedzą w korze. Reszta, czyli 11 Phalaenopsis, 2 Dendrobium i coś bulwiastego ;) siedzi w keramzycie i jak można zobaczyć na zdjęciach, jest im tam dobrze :)

Pozdrawiam
Ania
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Fioletowe Dendrobium wypuściło malucha i pęd kwiatowy.
Obrazek Obrazek

Chciałam jeszcze zademonstrować w jaki sposób cieniuję swoje pociechy od kwietnia do października.
Zazdrostki z gęstej firany to estetyczny i dobry sposób cieniowania. Mam okno północno-zachodnie i naprawdę potrafi czasem przygrzać. Ale zazdrostki spełniają swoją rolę bardzo dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hohoho...nieźle sobie radzi Twoje dendrobium phal. ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
iwachowa
50p
50p
Od: 22 lut 2011, o 13:18

Post »

Witam. Bardzo zaciekawił mnie temat:) i dlatego chcialam o cos zapytac. Czy takie storczyki z keramzytem mozna zrobic w oslonkach a nie w wazonach? czy oslonki nie będę za niskie??
Pozdrawiam Joaśka
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Wśród moich wazonowców mam obecnie dwa storczyki w osłonkach i wydaje mi się, że jest ok. Po prostu wody zostawiam tylko 1-2cm na dnie. Mogę jedynie zasugerować, żeby osłonki były z przezroczystego szkła, nie kolorowego (ja mam zielone), bo lepiej widać rosnące korzenie i łatwiej jest utrzymać odpowiedni poziom wody widząc dokąd sięgają korzenie.
"Wazonowce" potrzebują zraszania kamieni, lub zalewania do pełna na 20-30 min i odlewania wody, co jakiś czas.
Co więcej, przenosząc storczyka, który jest w dobrej kondycji z kory do keramzytu, można przypłacić stratą korzeni. Mogą one zaschnąć, ale szybko wypuszczą nowe odgałęzienia, lub pojawiają się całkiem nowe korzenie już przystosowane do keramzytu. Obecnie doświadczam opadania starych liści, ale się tym zbytnio nie przejęłam, bo każdy z wsadzonych do keramzytu wypuszcza nowe liście i generalnie jest w dobrej kondycji.
Awatar użytkownika
iwachowa
50p
50p
Od: 22 lut 2011, o 13:18

Post »

bardzo dziekuje za szybka odpowiedz;))) cos będę modzic z tymi storczykami:) zaczne od jednego ktory stracil glowny lisc. Jeszcze raz dziekuje i bujnego kwitnienia zycze;))))
Pozdrawiam Joaśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”