Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Oj.... prawie bym zdążyła na pierwszą stronkę :;230
Jak Twoja Tereska B, czy pączuś jest :?:

A szafirek to pewnikiem armeński 'Fantasy Creation'
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu witaj poświątecznie.

Ale masz piękne szafirowe łany. Wszystkie ładne, ale ten taki najmniej podobny do szafirka (prawie jak niebieski brokuł zanim rozkwitnie) jest najfajniejszy. Mam go i bardzo się cieszę bo ma długi sezon i krótkie liście :;230 A to wg mnie dobre zestawienie u szafirków.

Nelu ja ostatnio dorwała takiego strasznie cudacznego powojnika. "lunar lass' się zowie i nie ma na jego temat za dużo w necie. Myślisz że będzie jak inne powojniki? Jest zimozielony, mały i kwitnie teraz maleńkimi blado zielonymi i niesamowicie pachnącymi kwiatkami. Ma takie śmieszne marchewkowate listeczki. Mówię bo może kiedyś o takich cudakach słyszałaś i coś mi podpowiesz :roll:
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Składam meldunek w kolejnej części 8-)
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Nelu. I ja melduję się w nowej części.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Dorotko szafirki tylko do gleby,bez problemu rosną...i się namnażają... :wink: Lubię taki akcenyt niebieski wiosną... :D
Jadziu witaj poświątecznie. :wit
Nareszcie można kontynuować dalszy ciąg prac ogrodowych...
Rzeczywiście ...przyda się gimnastyka,przynajmniej kilkadziesiąt kalorii zrzucone :wink:
Tosiu to Ci zazdroszczę... :wink:
Izka druga strona ,prawie jak pierwsza... :wink:
Teresa Bugnet pączków jeszcze nie ma ,ale ładnie sie rozwija w tym kierunku...
Może i byłby pączek,gdybym jej nie cięła,ale zmuszona byłam ukrócić ją gdyż urosła na ponad 2 m... :roll:
Pewnikiem masz rację z nazwą szafirka,dzięki ,że rozpoznałaś ;:196
Asiula szafirkowy brokuł ...już wiadomo dzięki Izie,szafirek armeński... też jest moim faworytem wśród całej rzeszy ...
Twoja ostatnia zdobycz Lunar Lass to powojnik który kwitnie w kwietniu-maju
I niestety strefa 8,u nas do chowania na zimę do domu,U Ciebie może przetrwać po zabezpieczeniu :D
Ładny on ,i na dodatek pachnący :uszy
Ale zainteresował mnie kolejny Twój zakup...dzwonek sarastro....koniecznie muszę go też zdobyć ,tylko u nas ciężki do zakupu... :roll: W szkółce Nowaczyk znalazłam w ich ofercie,ale chyba nie wysyłają
Tutaj parę informacji o Twoim pięknym nowym powojniku...
http://www.chalkhillclematis.com/nurser ... _lass.html
Aniu witam serdecznie... :wit
Asiu miło ,że znalazłaś mój nowy wątek... ;:196

Na różach sporadycznie pojawiły się już mszyce i to nie zielone ,ale brązowawe...trzeba będzie już zadziałać czosnkiem i mydłem potasowym ,przy okazji pomieszam z mlekiem i za jednym zamachem będzie i na szkodnika i grzyba... :D
Poza tym po deszczach pojawiły się pokrzywy...pierwsze zbiory na fermentującą odżywkę różaną już czas zacząć... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 U mnie z pokrzywy zrobiło się to pachnące!!!! :;230
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zaczęło się...Zielone mszyce na różach, czerwone poskrzypki na liliach... ogród ma wiele barw :wink:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Nelu kochana ;:167
Dziękuję za informację, że opryski czas zacząć. Gdybyś mi jeszcze podpowiedziała w jakich proporcjach to mleko wymieszać..... Bo przepis na gnojówkę z pokrzyw znalazłam na Forum - aż mi oczy wysiadły czytając tyle postów i na szukanie mikstury z mleka odmawiają posłuszeństwa :roll: Mydło potasowe o silnym zapachy czosnku mam ..... tylko nie wiem co dalej....z tym mlekiem :oops: zrobić. Oj ... zachciało się ekologii a tu wiedzy nie ma. :(
Ale jest Forum i fantastyczni ludzie :tan
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELU Dzięki za miłe przyjęcie i za czas poświecony na zwiedzanie szkółek i doradztwo w sprawie powojników . Miło było obejrzeć Twój różany ogród i Anki . Jestem pod wrazeniem posadzenia tylu pięknotek na tak małej powierzchni ;:196 ;:196 ;:180. Roślinki jeszcze nie wsadzone to dopiero jutro ,ale powojniki się moczą gdyż były mocno spragnione i ledwo żywe od tego upału
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu ,gdzieś te pokrzywy tak szybko urosły ,że już odżywka Ci fermentuje...u mnie dopiero urosły i dzisiaj zrywałam...już się moczą :wink:
Izka wolałabym ,aby kolorowe tylko kwiaty były,ale bez szkodników to tylko sztuczne... :lol:
Asiu ten oprysk z mleka to w proporcji 1:2 ,czyli 1 l mleka na dwa litry wody...mleko zwykłe z woreczka
Nie trzeba się tak przejmować ,to wszystko roślinne metody walki,więc powolutku ...wymieszać wszystko i lać... :wink:
Dzisiaj nazbierałam 3/4 wiadra pokrzyw i zalałam wodą -20 l... do innego większego kubła Jutro opryskuję czyli w 5 l.opryskiwaczu znajdzie się litr mleka,3 litry wody z moczenia pokrzyw...+ 2-3 łyżki mydła potasowego i woda czosnkowa do dopełnienia 5 litrowego opryskiwacza,(wycisnęłam 2-3 główki czosnku i zalałam 2 litrami wody)
Gdy zostanie mi roztworu czosnkowego ,dodaje go do gnojówki z pokrzywy.. :D
Jadziu to ja Wam dziękuję za tak mile towarzystwo ,szkoda ,że kawałek drogi do Was,częściej takich spotkań bym sobie życzyła... ;:196
Bankructwo zapewnione.... :wink:

Dzisiaj przyjechały dziewczyny do Pszczyny ,odwiedziłyśmy szkółkę Tomszaka...a tam uwijają się wszyscy przed dniami otwartymi ,które rozpoczynają się w weekend
Dziewczyny rzuciły się na powojnik Cecile ,akurat kwitł...niebieskie półpełne dzwony ,jak to u botanicznych
Też bym zawładnęła jednym... ,ale w myślach miejsca w ogrodzie...na ten czas znaleźć nie mogłam... :cry:
Powojników tam sporo było,a cena niska ...kusiła ...w moim koszyku znalazł się Princess Diana...
Kolejnym powodem mojej radości to paczka...z roślinami ...rzecz jasna
A w paczce znalazły się dzwonecznik,rutewki wielkie...tzn .dopiero będą takie...i tojad pnący, bodziszek Włassowa i Veronica virginica(przetacznik olbrzymi)
Oby takich dni więcej... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna paczka ;:180
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witam Nelu w nowym wątku, tych wycieczek po szkółkach to Wam zazdroszczę, ja nie byłam jeszcze w żadnej. Pozdrawiam
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Nelu, wybieram się do P. Tomszaka prawdopodobnie 2 maja, podczas dni otwartych.
W jakich cenach były powojniki? Było więcej kwitnących?
Szkoda, że nie wiedziałam, że pojechałyście, mam bardzo blisko do tej szkółki chętnie spotkałabym się z wami.
Trudno, może następnym razem.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu wiec musisz dołączyć do naszej paczki to i szkółki pozwiedzasz :D . Nelu mam rację . Zdobycze posadzone . Zamiast Cecyli wzięłam Macropetalę . Kurcze to niebieskie i to niebieskie ;:223
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka na razie rośliny czekają na miejsce...coraz go mniej ...niezapominajki rozsiały się...wszystki plac zajęły... :roll:
Krysiu nic straconego...kolejne spotkanie pewnie będzie w Chorzowie na targach kwiatowych :D
Wybieram się w niedzielę do Tomszaka ... :wink:
Aga powojniki nie są drogie... po 12 zł.Cl. Atragene Cecile już kwitł ,niektóre wielkokwiatowe pokazały po kwiatku ,ale nie wszystkie...
Może w niedzielę się zdecydujesz na zakupy u Tomszaka... :wink:
Jadziu dzisiaj też posadziłam ,ale tylko dwa powojniki ,już i tak zajęło mi to pół dnia,najpierw musiałam wykopać powojnik ,który marnie rósł od paru lat i wymienić ziemię,wykopać gigantyczną dziurę... syn wyniósł 10 wiader gliny twardej jak kamień...Wymieniłam na czarny humus...i dwa powojniki już zakopane... ;:138
Nie musisz się kłopotać ,wzięłaś powojnik jaki trzeba ,Cecile jest z grupy Atragene makropetala... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”