Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Zdrowych, wesołych i pogodnych świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i bardzo mokrego Dyngusa !!!
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit

Dziękuję za życzenia i (niestety poniewczasie, ale zawsze) też życzę wesołego alleluja!

Zagadka rozwiązana!!!! Adam trafił w setno ;:3 To jest kalarepa fioletowa ;:137

Agatko ja też lubię tulipany, ale nie mam jakiejś ulubionej rośliny wiosennej. One wszystkie mnie olśniewają tą świeżością jaką wnoszą po szarej zimie. Moje hosty są już w pełni ulistowienia i nie mam pojęcia jak to się stało ale żaden obślizgły złoczyńca nie porobił w nich okien do tej pory :tan

Adam ja zawdzięczam wszystko jednemu Panu który ma szkółkę prymul. Takie cuda pokazuje i jest na każdych targach w ciągu roku, nie mogłam się oprzeć!

Edyta dziękuję. Przyznam, że póki co widoki też koją moje oczy... zobaczymy gdzie są niedociągnięcia w obsadzeniach letnich ;:224

Vita kalarepka prezentowała się tak dobrze zimą że postanowiłam ją zostawić i zobaczyć co się stanie. I wyszło całkiem fajnie, a i nasionka darmowe będą, czyli darmowe jedzonko!
Nie mam schematów ani planów dla zestawień. Kiedyś na początku miałam kartkę ale na pierwszym sadzeniu okazało się że nie warte było mojego czasu. Ja kieruję się bardziej... intuicją. Już jakiś czas temu przekonałam się że nie ma co patrzeć na opisy kwitnienia roślin, bo chyba wg warunków ogrodowych to się zmienia. Zawsze robię dużo zdjęć to widzę co kiedy kwitnie. Roślince nowej zazwyczaj daję rok w ogrodzie taki na próbę, widzę wtedy też jak zachowują się jej liście przed i po kwitnięciu, jak długo u mnie kwitnie. Notatki jeśli trzeba przesunąć i tyle. Np te prymule omszone. Jak są kupione nowe to kwitną teraz, ale ten jeden egzemplarz który kupiłam w zeszłym roku dopiero tak naprawdę rusza z wegetacją teraz bo stał cały rok na dworze. Te kupione chyba były popędzane w szklarni...
Aeonium też będę ciąć, to może porównamy jak komu idzie :D zrobię pełną dokumentację fotograficzną i wstawię do twojego wątku. A tak nawiasem to chyba się sukulentami zaraziłam. Już mam na oku parę świetnych odmian na ebay.... Trochę tego jest!

Halinko dziękuję, prymulki stają się moją nową pasją.

Aga kratek nie będę malować. Są dość solidnie zabezpieczone jakąś farbą olejną. Jedynie może tam gdzie niedociągnięcia są żeby woda nie penetrowała. Taki czarny raczej mi się podoba :wink:

Lauro witaj w moich progach. Ja wszystko co robię tutaj w tym ogrodzie wywiozę ze sobą do polski. Nie inwestuje tylko w fizyczne budowanie rzeczy trwałych i niestety nie ma sensu robić żadnych rzeźb, a strasznie by mi się tu taka jedna przydała. Rośliny będą wywiezione, tak że nic się nie zmarnuje. A cała wiedza i doświadczenie jakie zdobędę w tym czasie są kompletnie całkowicie moje!
Mnie zawsze zastanawiał fakt po co mieć dom z ogrodem jeśli chce się w nim tylko chwasty hodować? Albo najlepiej wybetonować!!! Bo to tu bardzo powszechne

Jolu no to piękną pogodę macie! U nas były śliczne święta, słonko świeciło ale temperatury mogły być wyższe. A co tam ja nie narzekam. Miałam w końcu grilla pierwszy raz od 4 lat się udało! U mnie wiosna już chyba powoli mija. Ale kolorowo dalej jest.

Majka te tulipanki były kupione w Polsce. Ten deser lodowy, były co prawda nieziemsko drobie ale sobie nie mogłam odmówić. Nikomu się nie przyznałam ile kosztowały :oops:
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Mnie zawsze zastanawiał fakt po co mieć dom z ogrodem jeśli chce się w nim tylko chwasty hodować? Albo najlepiej wybetonować!!! Bo to tu bardzo powszechne
Asiu a nie wiesz że Oni tutaj robią w ten sposób betonowy wybieg dla psów?Potem tylko karcher albo wąż ogrodowy i posprzątane.A i jeszcze jedno nie trzeba z psami wychodzić na spacer.Oczywiście nie twierdzę że robią tak wszyscy ale często się z tą praktyką spotykam .Przykro to pisać ale nie tylko Irlandczycy tak praktykują.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

W moim ogrodzie pojawiło się parę nowości(dla mojego ogródka, takie nowości rynkowe to one pewnie nie są :roll: :D )

Dzisiaj wpadłam szybko na kolejny kiermasz. Szybko bo wiedziałam kto tam będzie i obkupiłam się u nich już 4 tygodnie temu... Ale zaplątali się trzej muszkieterowie :;230
Od góry z zielonymi listkami Dzwonek sarastro którego szukałam dość długo, w środku(nie wiem jak po polsku ale pewnie za chwilę się dowiem dzięki wam :wink: ) Heliopsis helianthoides 'Summer Nights', i ostatnia trawka Hakonechloa macra 'Aureola'
Obrazek

W sobotę mieliśmy małą wyprawę do parku z rzeźbami, były świetne. Ale oczywiście czujne moje oczy wypatrzyły szkółkę przy drodze jak jechaliśmy. Trzeba było się zatrzymać. Wyniosłam z niej powojnika "Lunar Lass" który ma niesamowicie cudowny zapach tych małych kwiatuszków, jest zimozielony i ma małe marchewkowe liście. Będzie się piął po ścianie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Ale oprócz powojnika ze szkółki wyniosłam coś jeszcze.... Jak by to nazwać.... "minę gurami"?... jak zobaczyłam ogród właścicieli! Te tereny na których byliśmy to są podniesione lub czynne bagna. Ziemia kwaśna torfowa. Zobaczcie sobie tę rabatę! Ta azalia czerwona była większa odemnie a ja mam 163 cm. Ten po prawej to jest pieris forest flame!!!!

Obrazek

Aleee wróćmy do moich skromnych niedużych progów. Aktualny widok na część wypoczynkową
Obrazek Obrazek

Przedstawiam wam "tima" mojego nowego kwitnącego pierwiosnka omszonego. Solo i w zestawieniu z ziomalami

Obrazek Obrazek

Ostatnie narcyzy. Jak zakwitły pierwsze kwiaty to powiedziałam eee takie tam żółte narcyzy. Poootem to to się zaczęło zmieniać a w dodatku wydzielają taki przecudny zapach, że aż mi teraz...głupio za te eeee

Obrazek

No i tak. To by było na tyle wiosny. A teraz zapraszam państwa do następnej pory roku. Wczesne lato zostało ochrzczone pierwszymi irysami.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zaraz za irysami wystrzeliły czosnki.
Obrazek

A pomiędzy nimi bodziszki.
Obrazek

A tu wam się pochwalę takim bodziszkowym kundelkiem. Musiał się pomieszać ten ciemny z białym i wyszło takie cudo!
Obrazek Obrazek

I jak tu nie kochać przyrody?!
Mój kawałek podłogi
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Pospacerowałam po Twiom pięknym zakątku,wracając kilka razy jest piękna wiosenka a roślinki duże. :shock: Także posiałam prymulki ale moje marne i chyba w tym roku nie zobaczę.A ta omszona jest cudna i to tego pełna nie widziałam takich rarytasków u nas. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.... i bodziszku uCIebei juz kwitną ;:224 i czosnki ;:224 i pieknego zimozielonego clematisa kupiłaś ;:138
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z hakonechloi będziesz zadowolona, moje już ruszaja po zimie, znaczy zimują dobrze.
A Tim... szkoda mówić ;:224 cudny jest :uszy
To u Ciebie już lato :roll: u nas znów zima się zbliża ;:14
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Jak tam u Ciebie ??? Lato juz gości ???
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ładne sobie nabytki sprawiłaś.
Asiu, jak ja lubię Twój ogródek, wiesz :D Chłonę każde zdjęcie, zwłaszcza wilczomleczowe i bodziszkowe. Kalarepa wygląda jak jakiś egzot- świetny efekt :)
A bodziszki od Ciebie, które w ubiegłym roku wędrowały pod chmurą wulkaniczną, wyrosły wspaniale, są prawdziwymi modelkami na rabacie ;:180 .
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiulo Twój pierwiosnek i zestaw na tym stoliku jest tak dobrany,że oczu oderwać nie można...Pokaż nam kolejne swoje kwiatki ,pewnie wiele nowości i nietuzinkowych aranżacji masz w zanadrzu... :wink: Odezwij się... ;:196
A zapomniałabym ...clematis zjawiskowy ...szkoda ,że kwitnie teraz i na tym kończy swój przecudny pokaz ...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Wiem wiem, długo mnie nie było.... Na dworze było wietrznie i mokro że nie ma się ochoty wychodzić. Ostatnie dni były bardziej łaskawe to wypełzłam. Nie poprawiła się jedynie temperatura. 15 st to jest bardzo optymistyczne maksymum.

Wiatr przestał tak szalenie wiać ostatnio to zrobiłam też parę zdjęć, żeby jakaś dokumentacja była że już następna pora roku... Przynajmniej w świecie roślin.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Nowy śmieć w ogrodzie :wink:
Obrazek

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Zaczynają się owoce :heja
Obrazek

Wiem, wiem że za ciasno... Nie dało się naciągnąć szklarni :roll:
Obrazek
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu faktycznie dawno Cie nie było :roll: ale za to fotki jakie :uszy
Powiedz proszę, zc ta żurawka jest duza? Mam podobną, ale u mnie to mutant :lol:
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Aniu zielona bardzo mnie cieszy powodzenie twoich bodziszków, zwłaszcza że tyle musiały przejść zanim dotarły do twojego ogrodu. Ze zdjęć, które u ciebie widziałam wywnioskowałam że masz jedynie ciemne, chcesz te białe też? Bo mogę spakować jak polecę na ojczystą ziemię za niedługo. Przegożan który dostałam od ciebie w zeszłym roku szaleje! Jest piękny, duży i wysoki. Ani śladu po zeszłorocznym wirusie. Ma teraz z metr wysokości a dopiero zaczął zawiązywać kwiaty! Dziękuję jeszcze raz za piękną roślinę ;:196 Poluję teraz na biały.

Jolu żurawka jest nieduża i bardzo zwarta. Może to dlatego, że zaryzykowałam i posadziłam ją na bardzo ciepłej rabacie. Tam z przodu domu wszystko się nagrzewa przy najmniejszym słońcu. A wyczytałam, że te ciemnolistne poradzą sobie ze słońcem to robię jej okres próbny. Druga sprawa też jest taka, że ona rośnie z zeszłorocznej, mikroskopijnej, chyba trzy listkowej sadzonki...
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Asiu ale kolorowo u Ciebie.
Czy ja dobrze widzę...masz białą trzykrotkę?...a co to za różyczki piękne.
Wiesz jednak werbena patagońska się nie rozsiała....tzn. nie wykiełkowała....a taka była śliczna... ;:145
Życzę słonka prawdziwego. ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, biały bodziszek od Ciebie też jest, radzi sobie równie dobrze jak ciemne, tak samo jarzmianka. Z nasion dopiero niedawno wzeszedł orlik czekoladowy, przeleżał od jesieni w doniczkach, już myślałam że nic nie wzejdzie, to kolejny mistrz przetrwania. Dużo wcześniej wzeszedł jeden marchewnik i trochę jarzmianki, ładnie rosną. Wyrósł też czosnek, a Fascicularia ukorzeniła się i wyraża dużą chęć życia :D
Zaskoczyłaś mnie tymi wieściami o pogodzie, że tak wietrznie i chłodno u Was. Po zdjęciach tego zupełnie nie widać, zwłaszcza przy ognistych kolorach.
Czy uda się nam spotkać? Oto jest pytanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”