Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Dzień dobry Tamaryszku,
Długo mnie nie było i widzę, że w Twoim pięknym ogrodzie wiosna i przepiękne cebulowe ;:138 . Ja też staram się je sadzić, ale daleko mi do Twojej różnorodności. Dobrze, że można podpatrywać.
Dziękuję za polecenie książek. Na pewno podzielę się wrażeniami tylko znajdę czas na czytanie. Książki już mam :heja
Tamaryszku chciałam Cię zapytać o Twoje wrażenia ze stosowania środków ekologicznych. Pamiętam, że gdzieś w Twoim wątku czytałam, że miałaś zamiar stosować Opokę i Bioczos na zmianę. I jakie są Twoje opinie. Pytam ponieważ ja również mam taki zamiar. Kupiłam Bioczos, Opoki i Zielony Busz. Tylko są to moje początki i chciałam Ciebie, jako doświadczonej ogrodniczki, zapytać o zdanie.
Pozdrawiam
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam moich miłych gości tuż przed Wielkanocą
i życzę Wam radosnych dni świątecznych !
Niech odradzające się Życie napełni nasze serca pozytywną energią
!

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
greglis
50p
50p
Od: 29 cze 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Tamaryszku, wiosna przyszła to i ja budzę się ze snu :) i wpadam do Twojego cudnego ogrodu. Piekne zdjęcia, choć tu mogę oko swe nacieszyć, bo u mnie kataklizm po zimie i rewolucja ogrodowa przede mną. :wit
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Tamaryszek pisze:A potem już luzik i spokojna , normalna pielęgnacja ogrodu...
:;230 :;230 Dobre! A co to jest normalna pielęgnacja ogrodu? :wink:
Iza, wciąż nie wiem, której z części Twego ogrodu kibicuję najbardziej...Strumykowi czy Białemu Ogrodowi? Biały Ogród to sentyment, strumyk niespełnialne marzenie... ale za każdym razem, gdy w sklepie widzę jakieś białe, to mi się przypomina i marzy...Chyba kiedyś zrobię, tylko gdzie?!
A turkiestańskie to rosną w Białym? Bo w zasadzie białe :wink:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Romantycznie u Ciebie... cudowności.... dawno nie byłam, ale to może i dobrze, tyle świeżych wrażeń... :tan :tan
Do mnie zdecydowanie bardziej przemawia strumykowy zakątek ;:138

Wesołych świąt :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Tamaryszku, jestem tu nowa i wpadlam do Ciebie z wizyta po raz pierwszy... Twoj ogrod jest zach-wy-ca-ja-cy! jestem pod ogromnym wrazeniem przepieknych i zadbanych roslin, zaaranzowanej przestrzeni. jeśli pozwolisz, będę do Ciebie wpadac regularnie... pozdrawiam!

ps. zapraszam tez w odwiedziny do mojego skromnego ogrodka.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Izo, pięknie Twój ogród harmonizuje z otaczającym go lasem. Dzięki temu stanowi on naturalną kontynuację ogrodu i optycznie go powiększa. Nic tylko zanucić z zachwytu:
"Gdzie strumyk płynie z wolna, rozsiewa zioła maj...". I tu skończę bo dalszy ciąg tej piosenki nie pasuje już do tego wspaniałego miejsca.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iza, a jak w końcu koncepcja z cisami przy mostku :) :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit śliczniutko
dobrze że wiosna dopiero się zaczyna to może się ze wszystkim zdąży ,...powodzenia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izo wpadłam na chwilkę by popatrzeć, by nacieszyć oczy i czekam niecierpliwie.
Czekam na kolejne wiosenne odsłony Twoich zakątków.
Do pięknych miejsc wraca się chętnie i często a zaawansowana wiosna jest najpiękniejszą porą roku .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, gdzie znikłaś? Stęskniłam się za pieknym strumieniem i ogrodem co go otacza. Nie skąp nam nowych fotek ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Biały fiołek pachnący? Myślałam, że tylko fioletowe pachną. Moje białe motylkowe nic nie pachną, ale rozrastają się szalenie. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Tamaryszku. Odwiedzam Cię od dłuższego czasu, cichutko i niepostrzeżenie, ale czas w końcu się ujawnić i głośno zachwycić. Nie będę oryginalna : biały zakątek ...marzenie !
Barwy, forma , cała koncepcja ogrodu - wszystko mnie zachwyca.
Dziękuję Ci,że chce Ci się dzielić swoją radością z innymi, że znajdujesz czas , by pokazywać nam nie tylko Twój zakątek na ziemi ale i zdjęcia z Twoich ogrodowych wojaży - Chelsea Flower Show. Świetna relacja. Dzięki Tobie mogłam odbyć chociaż wirtualną podróż marzeń. :)
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Obrazek

Obrazek

Witam po długiej przerwie!
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedziach . I wybaczcie chwilową nieobecność w Waszych ogrodach, będę odrabiać zaległości z przyjemnością. Nie gniewajcie się,jeśli gdzieś nie pojawiam się od razu.
Do normalnych o tej porze roku spraw, doszły kłopoty rodzinne ? mąż trafił do szpitala. Leczenie jeszcze nie skończone, ale myślę,że będę mogła już wrócić do zwykłej aktywności na forum. Bardzo się stęskniłam za Waszymi ogrodami.

Wiosna w pełni, lato tuż, tuż... W ogrodzie wreszcie zielono, chociaż krzewy liściaste jeszcze w pełni nie rozwinęły liści. A niektóre młode pomarzły , np. dębowe i sumakowe.
Cebulowe powoli przekwitają... Hiacynty już przycięte, większość tulipanów już też ogłowiłam. Wkrótce wykopię donice z ziemi i pójdą dosychać pod szopę, a na ich miejsce posadzę jednoroczne.
Na pożegnanie cebulowych jeszcze tulipany tarda ? czyż nie są urocze..?

Obrazek

Zakwitła moja pierwsza sasanka ..!

Obrazek

ABEILLE ? Wiesiu, irysy właśnie wykopałam i rozsadzam je. Zrobiły się łyse w środku i w ogóle było im za ciasno. Powinnam już to zrobić dawno. Mniejszą ilość zostawiłam w starym miejscu, mają teraz trochę przestrzeni. Druga kępę posadziłam obok fontanny. Mam nadzieję, że się przyjmą i zakwitną w tym roku.
Moje to są irysy żółte (irys pseudacorus variegata), wspomnianych przez Ciebie ensata nie znam , ale muszę się nimi zainteresować, skoro polecasz ich urodę.
Cebulowe podsypuję wczesną wiosną saletrą amonową, a teraz podleję gnojówką z pokrzyw. Można podsypać nawet azofoską.

Obrazek

SURE ? bardzo się cieszę, Agatko,że las otula mój ogród. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez drzew. Cieszę się,że i Tobie się podoba.
Co do obornika (bydlęcy), to chciałabym go położyć wszędzie, ale mimo,że tyle go kupiłam ? zabrakło mi. Rozkładam go pod wszystkie rośliny ? krzewy i byliny, także róże. Tyle ,że pod iglaki daję jeszcze torf kwaśny. Na trawnik nie dałam, bo zabrakło. Ale myślę,że granulki na trawie nie wyglądałyby dobrze, lepiej byłoby je rozpuścić w wodzie i tym roztworem podlać trawnik. Tak też można stosować ten naturalny nawóz.

ELSI ? starałam się tak ułożyć plan warzywnika, Elu, żeby sąsiadujące warzywa dobrze na siebie działały. Zobaczymy , jakie będą efekty. Ale na pewno mogę jeszcze wiele rzeczy udoskonalić więc z przyjemnością przeczytam polecone prze Ciebie materiały! Dziękuję !
To chyba pierwsze zdjęcia moich upraw.

Obrazek

Obrazek

Wiem, nie wygląda to imponująco, ale przecież COŚ się pojawiło.
Zresztą wczoraj robiłam pierwsze przerywki ( rzodkiewki i sałata) i z tych malutkich listków zrobiłam dodatek do sałatki !!! Jestem bardzo przejeta, że zjadłam już coś z własnego warzywnika!
Zmartwiłaś mnie , pisząc,że fiołki mogą zmieniać kolory... Mam w ogrodzie nie wiadomo skąd dużo fioletowych, a białe specjalnie sadziłam w Białym Ogrodzie ( są śliczne!) i chcę,żeby tak zostało !I mogą sobie wyrastać wszędzie wokół, byle białe!

DAFFODIL ? wiesz Asiu, ja cebulowe zaczęłam sadzić dopiero w większej ilości w zeszłym sezonie. Potwierdzam,że w większej ilości bardzo efektownie wyglądają w ogrodzie. Z pewnością najwięcej planuję tulipanów botanicznych i narcyzów.
Jeśli chodzi o książki, to jeszcze jedna wpadła mi w ręce ? ?Małe ogródki? Davida Stevensa. Nieduża, ale pięknie ilustrowana i bardzo ciekawa praca o komponowaniu ogrodów.
Środki ekologiczne stosuję od 2 lat dopiero, więc moje doświadczenie nie jest wielkie. Ale jestem przekonana, że to właściwa droga. Skoro na mojej beznadziejnej i suchej ziemi ogród przetrwał ten czas tylko na nich, znaczy ,że można. Może powinnam tylko przypomnieć,że sadzę raczej rośliny swojskie, przystosowane do środowiska mojej działki, nie mam rarytasów i wymagających egzotycznych piękności.
Opoką ( 4 odżywki, według wskazań producenta) podlałam ziemię na rabatach. Podlewam też rośliny (głównie byliny) gnojówką z pokrzyw. Mydła używam jako dodatku do oprysków ziołowych. Bioczosem pryskałam na choroby (np. cis ? pomogło).
Zielonego Buszu nie stosowałam. Ciekawa jestem ,jak się sprawdził u Ciebie ?

GREGLIS ? jakaż to rewolucja u Ciebie ?? Przecież Twój ogród młody , stosunkowo niedawno zakładany, chociaż pamiętam,że od początku imponujący. Czyżbyś poniosła jakieś wielkie straty po zimie ?

ARTAM ? Martusiu, wiesz przecież, że ja pielęgnuje taką wizję : kiedy już wszystko posadzę... wszystkie planowane rabaty i ścieżki zostaną zrealizowane... to ja sobie będę tylko się przechadzać...tu skubnę przekwitłą różę...tam przytnę krzywo rosnący listek bukszpanu...tam wyrwę jakiś zagubiony chwaścik...
No, może czasem przesadzę jakąś roślinę lub wymienię na inną...
No i może jakieś wielkie wiosenne porządki raz w roku....
Rozrzucę jakieś 300 kg obornika...Oczyszczę strumyk...Zrobię 40 l gnojówki z pokrzyw...
Generalnie będę tylko podziwiać...

Marta, przecież Twój ogród jest duży..! Możesz zrobić, co tylko zamarzysz... Biały zakątek bez problemu, strumyk też, chociaż to z pewnością bardziej kosztowne przedsięwzięcie. A tulipany turkiestańskie nie rosną w Białym, chociaż może jesienią je tam dosadzę.
W Białym Ogrodzie już sporo kwitło ? tawuła, barwinki, zawilce, tulipany... A także pokaźna kępa gęsiówki i hiacynty...

Obrazek

Obrazek

AGUSKAC ? miło mi,że zajrzałaś...! Uroda strumykowego zakątka jest dojrzalsza, Biały dopiero za jakieś 2 lata będzie wyglądał. Chociaż woda zawsze jest dodatkową atrakcją.
Dobrze,że nie kibicujesz wrzosowisku... Po tej zimie nie mam już wrzosowiska ? wszystko uschło/zmarzło... Wszystko do wymiany ! A tak już było ładnie...

AGUNIADA ? bardzo mi miło powitać Cię po raz pierwszy, Aguniu! Dziękuję za ciepłe słowa i uznanie. Z przyjemnością odwiedzę Twój ogródek.

RM27 ? Romku, bardzo się cieszę,że uważasz ,że udało mi się stworzyć harmonijną całość między lasem , a ogrodem - to był mój cel.
Wrażenie powiększenia ogrodu pogłębia jeszcze las za ogrodzeniem, od którego ?mój? las dzieli tylko siatka. Ale najbardziej kocham moje wielkie brzozy...

A tu młodziutki klon Globosum jak ładnie się rozwija...

Obrazek

Obrazek

SYLWESTE ? wszystkie cisy zostały przycięte. Teraz , mimo,że każdy jest inną odmianą, różnice nie rzucają się tak w oczy. Wydaje mi się, że ta trójca tworzy pewną całość i uspokaja kompozycję ( rozwichrzone byliny, dramatyczne kamienie fontanny i ozdobny mostek).

PATKAZA ? witam w Moim Świecie ! Nie wiem , jak Ty, ale ja jestem w ciągłym niedoczasie jeśli chodzi o prace ogrodowe. Ale wiosną przynajmniej można mieć nadzieję,że tym razem się uda...

KARO ? Krysiu, cieszę się ,że wpadłaś ! Mam zamiar dzielić się z Wami urokami mojego wiosennego i letniego ogrodu. Już rozwijają się pierwsze kwiaty rododendronów...!

RENIM ? moje białe fiołki, Reniu, posadziłam w zeszłym roku i masz rację ? w tak krótkim czasie już widzę ich ekspansję. I bardzo mnie to cieszy! Białych mam dwie odmiany ? jedna już przekwitła, a druga ma swoje pięć minut teraz.

FIRLETKA ? dziękuję za tyle ciepłych słów o Moim Świecie, Firletko! Już bym nie mogła żyć bez naszego forum... Tyle się tu nauczyłam i tyle mam od Was wsparcia...
A na Chelsea w przyszłym sezonie jadę obowiązkowo!

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, bardzo mi sie podoba Twoje podejście filozowiczne do ogrodu. Taka wizja tylko spacerowania i podziwiania
ogrodu jest mi bliska serca i zapomnijmy o tych czyszczeniach strumyka, 300 kg obornika i innych ciężkich pracach,
czyżbyśmy nie zmierzały wolnym krokiem do ideału? Tu skubnąć różę, tu poprawić listki bukszpana, i podziwiać, podziwiać
na całego. :heja
Piekne widoczki wiosenne skłąniają do takiego podejścia. Zachwycił mnie Twój klonik Globosum. Zieleń taka piekna i
soczysta aż chciałoby się dotknąć. Dzięki za cebullaste rady, spróbuję poszukać czegoś podobnego u nas.
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”