Storczyki Storczykowej cz. 4
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 4
Kolekcja do pozazdroszczenia 

Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dusiu, alllllllle lista
.

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Nazbierało się tego przez lata... A właściwie głównie przez ostatnie 3, odkąd jestem na forum, bo to dzięki oglądaniu waszych kolekcji zapragnęłam mieć Phal. botaniczne i dzisiaj jest ich już tyle, ile wypisałam na tej liście. Parę niestety uschło: jedna bellina, jedna violacea, Lea Marie i poprzedni equestris alba, który zgnił. Hybryd uschło sporo, nawet nie jestem w stanie zliczyć, nie tylko Phal. ale i wszystkie Dendrobia, Cattleye, Paphiopedila itp., które kiedyś miałam. teraz z tych nie- Phal. zostały mi tylko parę Cymbidiów, ale nie trzymam ich u siebie i dawno ich nie widziałam, ale podobno żyją, choć nie kwitły ani razu. Vandy oczywiście są, niektóre już dość długo. Najstarsza jest ta marniejąca fioletowa, bo ją mam od 2006 roku.
Ale choć już mam trochę tych storczyków, lista marzeń jak była długa, tak jest, a może nawet dłuższa po wystawie i po przejrzeniu listy na zamówienie orchidgarden, ale niestety większość moich wymarzonych jest bardzo trudna do zdobycia albo bardzo droga, więc pewnie jeszcze długo nie będę ich mieć, ale mam nadzieję, że kiedyś tak (tylko by się przydało więcej miejsca, ale chciałabym mieć kilkaset storczyków).
Ale choć już mam trochę tych storczyków, lista marzeń jak była długa, tak jest, a może nawet dłuższa po wystawie i po przejrzeniu listy na zamówienie orchidgarden, ale niestety większość moich wymarzonych jest bardzo trudna do zdobycia albo bardzo droga, więc pewnie jeszcze długo nie będę ich mieć, ale mam nadzieję, że kiedyś tak (tylko by się przydało więcej miejsca, ale chciałabym mieć kilkaset storczyków).
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Bardzo imponująca lista! Pięknie Dusiu! 

Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Dusiu Twoja lista storczyków jest imponująca. Powoli zaczynam się zastanawiać nad moim dalszym pobytem na forum, bo niestety moje parapety już nie chcą się rozciągać. Zanim założyłam konto na forum moja kolekcja liczyła 6 storczyków , a obecnie mam ich ponad 40, jak zaczynałam swoją " karierę " na forum to nie wiedziałam co to jest MM, storczyki botaniczne, hybrydy itd.
Dusiu, lista godna pozazdroszczenia 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu Twoja lista jest ujmująca. Trzymasz sią konsekwentnie dwóch gatunków i możesz im dokładnie dogadzać wedlug potrzeb jakie potrzebują.
Cieszę się, że biała Vanda wypuszcza pędzik.

Cieszę się, że biała Vanda wypuszcza pędzik.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow..niesamowity Spis. Ależ Masz falków botanicznych... a niedawno Pisałaś, że Masz bodajże 5 sztuk.
Niech Ci pięknie rosną i kwitną
Niech Ci pięknie rosną i kwitną

- Storczykowa
Ostatnio rzeczywiście trochę przybyło tych botanicznych, ale nie miałabym ich, gdyby nie to, że są takie strony jak orchidgarden, bo ja nie mam innej możliwości kupowania botanicznych Phal. A moja lista wymarzonych tak się rozrasta dzięki forum, bo oglądając wasze kolekcje, ciągle dopisuję coś do listy. I tak większość z was ma więcej botanicznych, bo macie większe możliwości zamawiania niż ja. Jeszcze tyle mam storczykowych marzeń, niestety na razie miejsca brak, teraz po wystawie musiałam się nieźle nagłowić, gdzie by tu wcisnąć te 7 Phal. i 1 Vandę. Z Vandą nie było większych problemów, bo ją zawiesiłam na drucie w oknie (tylko musiał T. zrobić jeszcze jedną dziurę w oknie, a ja skleciłam wieszaczek ze znalezionego pod stołem drutu, bo nie mieliśmy już prawdziwych wieszaczków, ale na tym zrobionym wisi inna Vandzia, lżejsza, bo nie wiem, czy utrzymałby czerwoną).
A pędy na Vandach niebieskiej i białej rosną
. Mam nadzieję, że te inne też w końcu puszczą i że jakieś Phal. też puszczą pędy. Pąk belliny jest już spory i na dniach pęknie, bo już się oddzielił od pędu, a wcześniej był przytulony do pędzika i lekko wrastał w podłoże).
A pędy na Vandach niebieskiej i białej rosną

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,życzę Ci spełnienia wszystkich storczykowych marzeń i wierzę,że prędzej czy później uda Ci się to.
Dusiu, zrób więcej zdjęć swoich storków. Są takie piękne, a i Ty osiągnęłaś mistrzostwo w fotografowaniu kwiatków...
Pozdrawiam Agnieszka
- Storczykowa
Porobiłam trochę zdjęć, ale trochę wstyd mi je pokazywać, bo choćbym nie wiem jak się starała, czerwona Vanda zawsze wychodzi albo nie taki kolor, jak trzeba, albo zdjęcie jest ziarniste... ale parę wstawię:

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Niesamowite ma te kwiaty... 

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Dusiu, jaki wstyd wstawiać takie zdjęcia ? Nie jesteśmy w galerii fotograficznej, tylko na forum storczykowym
. Piękne zdjęcia, pięknej modelki